Zondag 13/06/2021

Saison Voisin

De laatste jaren toont de Waalse brouwerijsector zich opvallend actief en dynamisch. Her en der rijzen nieuwe brouwerij(tjes)(en), vaak uitgerust met hypermoderne apparatuur. Medeaanstoker van dit dynamisme is het Waalse Gewest dat de oprichting van brouwerijen actief en financieel ondersteunt. In achtergestelde regio's (zoals Henegouwen) doet Europa er nog een schepje bovenop. Vlaamse brouwers zien dit met lede ogen aan, vraag is nu of de bierproever wint: een nieuw bier is op zich niet altijd een aanwinst. De Saison Voisin van de piepjonge Brasserie des Géants is dat duidelijk wel. De brouwerij huist in een versterkte hoeve anno 1161 in het plaatsje Irchonwelz, deelgemeente van Ath. De site met allures van een burcht stond tot voor kort leeg maar werd in 1997 aangekocht door de in 1994 afgestudeerde brouwingenieur Pierre Delcoigne. Een van de gebouwen rond het binnenplein werd volledig herbouwd om de brouwerij te huisvesten. De brouwketels en de koelinstallatie komen uit verdwenen brouwerijen (zo dateert de beslagketel uit 1890), de gist- en lagertanks zijn splinternieuw. De in mei 2001 officieel geopende brouwzaal ziet er heel mooi en overzichtelijk uit. De combinatie van oud en nieuw oogt zowel binnen als buiten evenwichtig. Een deel van het plafond boven de brouwketels is weggenomen, de rest van de verdieping wordt ingericht als degustatieruimte en minimuseumpje. U zult er binnenkort kunnen genieten van een hapje en een drankje met zicht op - naar keuze - de brouwzaal of het fraaie landschap.

Al in 2000 stelt de Brasserie des Géants haar eerste bier voor, de Gouyasse. Ath staat bekend als de Reuzenstad met Goliath (in het plaatselijke dialect Gouyasse) als lievelingsreus. Meteen is ook de naam van de brouwerij verklaard. Tot voor WOII werd trouwens in Ath een reuzenbier gebrouwen. De brouwer haakt zo zijn karretje aan de plaatselijke tradities. Met deze slimme zet weet hij zich ook verzekerd van stedelijke ondersteuning én van een behoorlijke plaatselijke bierconsumptie, al dan niet tijdens een of ander Reuzenfeest. De Gouyasse is dan ook opgevat als een feestbier: 6% vol. alc, zuiver van smaak, verfrissend en zeer toegankelijk. Het recept groeit uit vier proefbrouwsels waarvan er twee door een uitgebreid proefpanel afgewezen werden. De twee andere schenen elk ongeveer één helft van het panel te behagen, het uiteindelijke resultaat is een mix van deze twee geworden. Het bier geurt fris hoppig en moutig, de smaak is eerst droog hoppig, later licht moutig (zonder moutzoet) en mondt zacht bitterig uit, dat alles vergezeld van citrusfrisse aroma's.

Nu de eersteling goed en wel verkoopt (het eerste jaar brouwde men 300 hectoliter meer dan de verhoopte 500 hectoliter, om rendabel te zijn moet men 2.500 hectoliter halen) wordt de Saison Voisin gelanceerd. Het basisrecept komt van Léon Voisin van de gelijknamige in 1989 gesloten brouwerij in Flobecq. De Brasserie des Géants recupereert niet alleen de spoel- en koelinstallaties van Voisin maar laat met deze Saison haar eens meest geapprecieerde bier herleven. De Henegouwse Saison is traditioneel een licht en verfrissend bier. Vele namen zijn verdwenen, de enkele overblijvers tonen vaak een sterk karakter. De Saison Voisin sluit zich hierbij aan. De brouwer werkt met het Henegouwse grondwater dat hard en rijk aan mineralen is wat op zich al goed is voor een persoonlijke toets. Verder gebruikt hij een uitgekiende moutsamenstelling en wordt ook de (royaal) toegevoegde hop streng geselecteerd. Twee aromatische hopperassen (waarvan één ingetrokken uit Poperinge) zorgen voor een fijn bitter en een frisse citrustoets. Kruiden komen er niet aan te pas omdat de brouwer kiest voor een licht en zuiver bier. Net als de Gouyasse wordt de saison niet gefilterd (het lageren bij lage temperaturen neemt wel de grootste onzuiverheden weg) en hergist hij op fles.

Het algemeen geuren- en smakenpatroon stemt overeen met die keuze en het lage alcoholgehalte van het bier, slechts 5 vol. %. Toch haalt de brouwer het onderste uit de kan en presenteert hij, geholpen door een hopgift die driemaal hoger ligt als bij de Gouyasse, een verfrissend, pittig, smaakvol en heerlijk bitterig bier. Deze Saison Voisin kan zonder blozen aansluiten bij de rijke Henegouwse brouwtraditie. Verheugend is bovendien dat de Brasserie des Géants werk maakt van een karaktervol drinkbier waar ook de verwende bierliefhebber zich in vindt. Het inlandse aanbod aan 'grote' zware bieren is ruim, maar buiten een Vlaams oud bruin, een geuze of een enkele Spéciale vindt de caféganger slechts zelden een stevig smakende doordrinker. Het concept van de Saison Voisin verdient daarom zeker navolging.

De brouwerij ontvangt van 1 juni tot 30 september (andere maanden na afspraak) op zaterdag en zondag van 15.00 tot 21.00 uur bezoekers. Op 25 en 26 mei staan de deuren wagenwijd open voor de Koddige Kasteelfeesten met drank, restauratie en middeleeuwse muziek.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234