Zondag 20/09/2020

Culinair

Sail & Anchor in Antwerpen-Berchem: hier moet je zijn voor Sunday Roast

Beeld Sail & Anchor

In ‘Open Kaart’ bespreken ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde om de beurt een eetadres. Deze week gaat Lene Kemps naar Sail & Anchor in Berchem. 

Jarenlang ben ik met mijn ouders in Engeland op vakantie geweest, het was haast een afwijking. Nog voor de grote Britse culinaire renaissance aten wij lam met muntsaus, roast beef met black pudding, vreselijk grote witte frieten en griezelig grote groene erwten. Het komt allemaal terug als ik bij Sail & Anchor zit, een restaurant dat zichzelf omschrijft als ‘modern British’. Maar ik kan jeugdtrauma’s altijd onderdrukken met een gin & tonic (12 euro).

Marijke en Michael runnen de zaak met hun tweetjes dus heeft Sail & Anchor een vast negengangenmenu (65 euro), met eventueel aangepaste dranken (35 euro). Ze passen perfect bij de maaltijd, Marijke introduceert ze prima, maar voor vier glazen is dit veel geld. Sail & Anchor is prijzig, en ook een tikje verfijnd voor een doordeweekse avond waar je misschien ­liever iets in de categorie ‘gezellig en snel comfortfood’ naar binnen werkt. Marijke is zich daarvan bewust en er wordt aan de formule gewerkt.

Niet dat vriend L. en ik ontevreden zijn met de negen gangen, integendeel. De ene is al spectaculairder dan de andere. Wat begint met een zalig soepje van ui, aardappel en mosselbouillon gaat onvermoeid door als een menu vol verrassingen en concentraties van smaken. Het kroketje van heek met een oesterblad bovenop, op een plas van inktvisolie, is een smaakbom. De schijfjes roastbeef die volgen, smelten op de tong en zijn lekker bij het zelfgebakken zuurdesembrood met beendermergboter. Het wordt geserveerd met een glaasje amontillado­sherry. Het gekaramelliseerd roodlof met scampi proeft aangenaam naar sinaasappel en beurre noisette. Verrassend lekker, en plots ook zwaar, zijn de spruiten met walnoten, een variatie op wat normaal bij de feestkalkoen wordt geserveerd. We drinken er een pale ale bij en dat lucht wat op. Voor de lamb hot pot, een stuk langzaam gegaard lam dat heerlijk uit elkaar valt, heb ik haast geen plaats meer.

En het valt ons plots op dat hoewel de porties klein zijn, je toch wel echt gegeten hebt. Michael is blij. Hij wil de gasten voldaan naar huis zien gaan. Resten ons nog twee desserts: citroenpudding met meringue waarin ook gezouten karamel is verwerkt: zuur, zoet en zout harmonieus op een bord, en een zoete sticky toffee-pudding (dadels, boter en suiker zorgen voor een kleverige mix) met room. Michael Yates zorgt voor ­verbazende en creatieve gerechten die verwijzen naar de klassieke Britse keuken, en geeft er zijn eigen moderne draai aan. Geen enkel jeugdtrauma kwam naar boven.

 Info

Guldenvliesstraat 60, Berchem, sailandanchor.be

Locatie

Vroeger was hier de Veranda, en daarna Bascule. Het interieur heeft nog dezelfde ­bohémien café-sfeer.

People

Michael Yates en ­Marijke Van haecke ontmoetten elkaar bij Oud Sluis en gingen samen naar Carcasse, het ­restaurant van slager Dierendonck en daarna naar Julia, het vis­restaurant van vishandel Mare Nostrum.

Zondag!

De Sunday Roast (3 gangen, 45 euro) is een geweldige formule, en komt met een Bloody Mary vooraf.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234