Zondag 25/07/2021

Saïan Supa Crew

'Wij rappen over wat we ruiken'

De ene ligt te slapen, een andere speelt onverstoorbaar op zijn Gameboy. Van de zeskoppige Saïan Supa Crew is enkel Sir Samuel in staat tot een gesprek.

Het is wel het vreemdste vraaggesprek dat we ooit meemaakten: van het zestal - Leeroy Kesiah, Sly The Mic Buddha, Feniksi, Vicelow, Specta en Sir Samuel - is die laatste zowat de enige die bereid is tot een serieus gesprek. De rest van de groep haalt ondertussen andere zaken uit: Leeroy en Sly zijn eerst niet aanwezig. Later komen ze binnen om... niets te zeggen en een beetje te slapen. Vicelow probeert dan weer een record op zijn Gameboy te breken. Hij zal heel de tijd instemmend brommen, ondertussen naar zijn speelgoed starend. Samuel zegt dat we hem moeten negeren, want een record is erg belangrijk en dus beginnen we maar aan ons interview met de zowat populairste rapcrew van heel Frankrijk.

De naam Saïan Supa Crew komt uit het mangawereldje, maar echte stripliefhebbers zijn jullie niet.

Samuel: "Nee, we zijn veeleer tv-kijkers en we haalden de naam uit een animatiereeks (Dragon Ball Z, KoD) op een Franse zender. Het beeld sprak ons wel aan: de zes samoerai! Kijk, Wij zijn een groep, hé! We respecteren en tolereren elkaar en al schrijven we onze teksten apart, toch hebben we er wel eerst over gepraat. En wij zijn 200 procent naturel. Niets fake!"

Jullie wonen allemaal in Parijs?

"Wij zijn banlieusards, wij wonen in de voorsteden van Parijs. Proef de namen maar: Sarcelles, Chelles, Bondy, Bagneux, Montrouge, Noisy Le Sec, Cachan... We hebben elkaar in de studio ontmoet en waren eigenlijk afkomstig uit drie verschillende rapcrews. We zijn toen aan het discussiëren gegaan en zo is het gekomen. Ik lees soms dat een producer ons samen heeft gebracht, maar wij zijn de Backstreet Boys niet, nooit!"

Jullie zijn nu al vier jaar samen.

"In het begin brachten we een maxi uit in eigen beheer en die verkocht niet slecht. Daarna was een platencontract maar een klein kunstje. Wij grapten toen altijd dat we ondanks onze verschillen één voorliefde hadden: gesuikerde pinda's! Het is lang geleden dat wij ze nog aten, want ze worden alleen maar in de metro verkocht en tegenwoordig is het maar uitzonderlijk dat wij daarmee reizen. Vroeger was het onze enige manier van verplaatsing."

Is het omdat jullie herkend worden?

"Uiteraard, maar het is toch ook een erg trage manier van transport. Als je met de wagen door Parijs kunt rijden, gaat het echt wel sneller hoor."

Jullie rappen in het Frans, maar de uitstraling is wel internationaal.

"Dat kan ook niet anders, want onze idolen zijn Busta Rhymes, Rawkus, Def Squad, A Tribe Called Quest, The Pharcyde, Wu-Tang Clan, Method Man... Wij hebben trouwens al in Engeland opgetreden en dat viel dik mee. Ik vond vooral de uitdaging spannend. Ik bedoel maar: totaal onbekend en dan nog uit een ander taalgebied, voor Engeland niet echt the usual stuff hé? Op dat moment is het de hiphop die spreekt. Het zijn de flows die door iedereen aangevoeld worden en ik denk ook wel dat de mensen ervaren hoe diep wij naar de bodem gaan tijdens een concert. Dat proberen wij toch."

Jullie komen oorspronkelijk uit Antibes en Afrika?

"Er zijn veel verschillen door onze origine, maar wij zijn samen opgegroeid in de cités. Wij onderscheiden ons dus enkel in wat onze ouders ons meegegeven hebben. En wat wij in onze prilste jeugd hoorden, maar de bovenbouw is dezelfde."

En die onderbouw, komt die nog naar boven?

"Ja zeker, ik heb bijvoorbeeld op de eerste plaat in het creools gezongen. En ik spreek het voortdurend. Ook Leeroy, onze Marokkaan, begrijpt het perfect."

De nieuwe plaat, X-Raisons, wordt door de twee oude knorpotten uit de Muppet Show van commentaar voorzien.

"Zij zijn echte cultfiguren bij ons. Zij vinden alles slecht en mopperen maar door. Het brengt humor naar de cd, want de plaat is enorm serieus, toch? De onderwerpen zijn zeer geladen en een zekere lichtheid was nodig, vonden wij. Ik weet niet of de fans dat ook nodig achten."

Die titel van de cd mag niet verkeerd worden begrepen?

"Klopt. De plaat heet X-Raisons en niet Dix Raisons! Die X is geen Romeins cijfer, maar staat voor veel en onbekende redenen om te spreken. Je hoort er hier tien en op de volgende cd's zul je er nog meer horen. Maar het is een letter zoals in The X-Files, geen cijfer."

Die redenen vertalen zich soms wel in ware verhalen.

"Meestal. Wij hebben dat meegemaakt, zoals in 'Ils étaient une fois'. Iedereen heeft het daarin over zichzelf, maar het is geen egotripperij. Elk komt op de proppen met een anekdote die hem serieus veranderd heeft, of praat over bepaalde gevoelens. Het zijn allemaal fragmenten, splinters uit ons leven."

Draait het dan allemaal rond gevoelens in de rap?

"Waar wij over rappen, zijn de zaken die we ruiken, die we voelen. Als je denkt dat we politiek bedrijven, dan is dat slechts een gevoel dat je hebt. Wij moeten bepaalde zaken gewoon zeggen, maar we hebben geen programma."

'Polices' is dus niet zoals alle andere antipolitienummers?

"Wij geven zes getuigenissen over de flikken mee en de luisteraar moet er zich maar zelf een idee bij vormen. Dat er ook heel wat agenten zelf zich niet zo lekker voelen, moest erin. Het is niet gericht tegen de politie, maar tegen het geweld. Wij hebben allemaal al 'ontmoetingen' gehad met agenten, kleine zaken, maar achteraf heb je toch een naar gevoel. Je voelt je zo machteloos."

Jullie hebben het over het geweld in naam van de religie op 'Au Nom de Quoi'. Toen dat gebeurde op de 11de september, moeten jullie toch wel even geslikt hebben?

"Zeg dat wel. Je ziet dat zoiets blijkbaar in de lucht hangt en dat we het hebben opgepikt. Kijk, die hele toestand van de 11de september en de oorlog zet je vooral nog meer aan het denken. Het is natuurlijk heel erg voor alle slachtoffers, maar politiek gezien heb ik het er wel moeilijk mee, want ik weet niet wie er gelijk heeft. We hebben lang nagedacht over die rap, want het is zo delicaat, zelfs binnen onze vriendenkring. Wij wilden ook geen enkele godsdienst veroordelen, maar hebben wel de massaslachtingen en folteringen aangehaald."

Reggae heeft ook een belangrijke plaats in jullie stijl.

Samuel: "Zeg maar dat het voor ons even belangrijk is als de rap, maar wij willen niet zuiver reggae gaan maken. Nee, alle invloeden willen wij vermengen. Het moet breed klinken." Vicelow: "Dat klopt." Samuel: "Zie je! Hij zit daar te spelen, maar ondertussen luistert hij wel mee. Typisch Vicelow."

Koen De Meester Foto RV

X-Raisons is uit op Source en wordt verdeeld door Labels. Saïan Supa Crew speelt op 4 december in de Hallen van Schaarbeek, Brussel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234