Zondag 09/08/2020

'Sagan zal ons allemaal overvleugelen'

Kijk, dat krijg je dan als je Mijnheer Ronde van Vlaanderen en Monsieur Paris-Roubaix samen aan tafel zet. Een pittig en geanimeerd pingpongspel. Over hun bedreigde records, de soms bizarre koerstactiek, het fenomeen Sagan. En over de laatste kunstjes van Tom Boonen, natuurlijk. 'Ja, hij kan zondag zijn vijfde kassei winnen.'

Genoten van een fantastische Ronde van Vlaanderen, heren?

De Vlaeminck: "Een eeuwigheid was het geleden dat ik zo lang en geboeid voor tv zat!"

Museeuw (lacht): "Dat wil wat zeggen. Met dank aan Etixx-QuickStep, dat de koers vroeg openbrak en ze harder maakte dan anders. Het was oorlog van begin tot einde."

Haalt de man die ei zo na zijn (gedeelde) zegerecord kwijt was aan Cancellara opgelucht adem?

De Vlaeminck: "Eigen schuld, dikke bult."

Museeuw: "Ik snap het ook niet. Waarom sprong Cancellara niet naar Sagan en Kwiatkowski toe? Hoeveel meter moest hij overbruggen? Honderd?"

De Vlaeminck: "Tien, hooguit! Je ziet Devolder teken doen. 'Allez, ik zit steendood, 't is aan jou'. Maar wat doet Cancellara? Hij blijft zitten. In die fase van De Ronde moet je niet meer wachten en speculeren. Duwt hij even door, dan is hij mee."

Museeuw: "Het was een kantelmoment."

De Vlaeminck: "Ik denk dat Cancellara kapot zat."

Museeuw: "Ik ook. Het waren dezelfde twee van de E3 Harelbeke die wegreden. Dan weet je toch dat je niet mag twijfelen."

'Een inschattingsfout', gaf hij achteraf toe.

De Vlaeminck: "We maken allemaal wel eens fouten. Ik heb er ook gemaakt."

Museeuw: "De beste stuurlui staan aan wal. Maar daar heeft hij het record laten liggen."

De Vlaeminck: "Bwa, jong, hij ging toch niet winnen tegen Sagan. Gezien hoe fris die aan de finish kwam? Na 265 kilometer had hij zelfs nog tijd voor een wheelie. (geestdriftig) Met één hand aan het stuur!"

Museeuw: "Hij liep uit in de finale. Op twee renners die elkaar vonden en mooi ronddraaiden."

De Vlaeminck: "Zo... (imiteert) Met die onderarmen nonchalant op het stuur, de handen er losjes over. Alsof het geen moeite kost. Ik heb dat zelf ooit geprobeerd. Ik kon zo niet rijden."

Museeuw: "Da's de stijl van de nieuwe generatie, Roger. In een afdaling zitten ze op de bovenbuis en plakt hun neus op hun voorwiel. De jeugd neemt dat over."

Zijn jullie fan van Sagan?

De Vlaeminck: "Ongelooflijk. Wat een kerel. Die manier van doen, jong. Zelfs ík versta zijn Engels."

Museeuw: "Na de moeilijke periode die de wielersport achter de rug heeft, is hij een geschenk uit de hemel. Met zijn looks, guts en flair lokt hij de jeugd opnieuw naar de koers. Sagan is écht, ongekunsteld."

De Vlaeminck: "Zijn talent overstijgt de koers. Zo is hij ook een uitstekend acteur. Dat Grease-filmpje gezien? Geweldig. Die zal na zijn carrière makkelijk aan werk geraken, denk ik."

Museeuw: "Ik zie hem niet zo lang koersen. Geen vijftien jaar. Hij is nu al vijf jaar prof, hé. Op hoog niveau."

De Vlaeminck: "Hij heeft alles mee. Ne schuune gast, bovendien."

Wie waren ze in jullie tijd, de coureurs met rock-'n-roll-gehalte?

De Vlaeminck: "Ik denk spontaan aan wijlen Jean-Pierre Monseré. Al ging daar veel minder show mee gepaard. (lacht) Wij moesten constant opletten, hé. Of Merckx was weg."

Museeuw: "Cipollini, natuurlijk. Maar voor de rest... niet veel meegemaakt, zo'n type. Ik geniet van Sagan. Hij doet zijn ding, trekt zich van de wereld niets aan. Maar is ondertussen wel heel professioneel met zijn vak bezig. Straf, hoe hij heeft gepiekt. In de Omloop was hij nog niet top. Maar na de hoogtestage in de Sierra Nevada zag je hem elke wedstrijd groeien. Dat is de kunst."

De Vlaeminck: "Zondag is hij opnieuw de te kloppen man."

Wat deed Etixx-QuickStep verkeerd in de Ronde van Vlaanderen?

Museeuw: "Niets. Ze hebben de honderdste editie van een ondraaglijke saaiheid gered. Alleen: de kers op de taart ontbrak. Er stond geen leider op. Waardoor ze nu al sinds de Omloop tactisch 'op zoek' zijn. Zet Sagan bij Lefevere en hij wint nog meer."

De Vlaeminck: "De vaststelling was dat Boonen nog niet top was. Ik vrees dat hij dat ook zondag niet zal zijn. Wat niet betekent dat hij niet kan winnen. Boonen blijft Boonen. Een hele goeie coureur."

Geloven jullie echt nog in Boonen?

De Vlaeminck: "Er zijn er tien die kunnen winnen. Tom is daar een van."

Museeuw: "Het voorjaar liegt niet. In koersen als Dwars door Vlaanderen, de E3 en Gent-Wevelgem kom je altijd op je rechtmatige plaats terecht. Zak je er op de Vlaamse hellingen door, dan is dat niet goed. De feiten zijn dus wat ze zijn. Maar een kampioen als Boonen mag je nooit helemaal afschrijven. Oké, vroeger reed hij op die bultjes zelf de boel aan flarden, nu imponeerde hij geen seconde. Geen schande, op zijn 35ste. Maar op de vlakkere stroken van De Ronde vond ik hem zeker niet slecht. Zondag liggen er geen hellingen in de Hel. Enkel lange, bonkige kasseistroken. Daar is geen sprake van interval, maar 'gaan, gaan, gaan". De hele dag lang, aan hetzelfde volume. Helemaal zijn ding. Dat doet me in zijn kansen geloven."

Hoe moet deze Boonen in godsnaam Parijs-Roubaix winnen? Solo? Want in de spurt zijn er altijd wel een paar sneller.

Museeuw: "Is dat zo? Moet hij bang zijn in de spurt? Neen, toch?"

De Vlaeminck: "Weinigen die hem kunnen kloppen. Uit dat kliekje van tien: Sagan. Wie nog?"

Weegt de schaduw van Boonen niet te zwaar op zijn ploeg?

De Vlaeminck: "Ja. Maar waar zijn ze, de jongens die zijn rol kunnen overnemen? Stybar liet me ook geen overtuigende indruk."

Museeuw: "Zowel in Gent-Wevelgem als in De Ronde kwam hij tekort. Idem voor Terpstra. De tactiek voor Parijs-Roubaix is dus simpel: aanvallen, anticiperen. Want als je met Sagan naar Carrefour de l'Arbre trekt, heb je prijs. De Slowaak is opnieuw de grote favoriet. De Hel wordt zijn speeltuin. Hij stuurt als de beste, rijdt niet langs maar dóór het peloton."

Zit er een vroegtijdig afscheid van Boonen aan te komen?

De Vlaeminck: "In zijn plaats ging ik door, met een jaarloon van één miljoen euro op de bankrekening. Weet je hoe lang je daar voor moet werken?"

Museeuw: "Hij fietst nog graag. Ook dat is belangrijk. Wat moet en kan hij anders doen? Een functie binnen de ploeg? Zie ik hem niet onmiddellijk doen. Thuis zitten? Dan wordt hij zot."

De Vlaeminck: "Chance dat ik mijnen hof heb, vent. Ik heb geen goesting meer om veel weg te gaan."

Museeuw: "Als Tom stopt, zal hij eerst een paar jaar tot zichzelf moeten komen. En nadenken over de precieze richting die hij zelf uit wil. In die eerste momenten na je carrière heb je nergens zin in. Omdat niets het leven dat je al die jaren hebt geleid kan vervangen."

De Vlaeminck: "Ik ben nog een jaar of tien ploegleider geweest."

Museeuw: "Niks voor Tom. Hij zal eerder nog een jaar doorkoersen."

De Vlaeminck: "Ik kon dat ook niet, hoor, ploegleider spelen. Maar ik won wel 18 koersen. (grijnst) Allez, ik niet. Mario Cipollini won ze. Het jaar nadien nam Patrick Lefevere het van me over. Hij kwam slechts aan 16. Maar Lefevere was de goeie. Ik niet. (lacht) Neen, serieus: als Boonen zondag wint, stopt hij zeker."

Museeuw: "Op een absoluut hoogtepunt, dat zou het mooiste zijn. En dan moet Lefevere op zoek naar een opvolger. Van Avermaet? Mogelijk. Patrick is hem aan het opvrijen, vind ik."

Hoe jammer was het dat die uitviel?

De Vlaeminck: "Voor mij was hij topfavoriet in de drie monumenten: Milaan-Sanremo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix. Greg had Sagan zeker kunnen volgen."

Museeuw: "Dikke pech, hé. Weer een voorjaar naar de kl... Terwijl hij in de vorm van zijn leven zat. De harde realiteit is dat hij nu nog steeds achter die eerste klassieke zege blijft aanhollen. En dat het elk jaar moeilijker wordt."

De Vlaeminck: "Boonen en Cancellara hebben een mooiere erelijst. Ook Sagan is hem voorbij. Met alle respect, maar dat zijn betere coureurs dan Greg. Ik vind wel dat hij veel verstandiger is gaan koersen."

Museeuw: "Ik ook. Die spurtzege tegen Sagan vorig jaar in de Tour was de déclic. Daar is hij beginnen beseffen: ik kán het!"

De Belgische hoop rust dus zondag in de eerste plaats op de schouders van Sep Vanmarcke.

Museeuw: "Respect voor de koers die Sep zondag reed. Het was 100 procent juist. Zo zal hij het ook in Roubaix moeten doen. Maar hij heeft de pech dat hij op het fenomeen Sagan stuit. En zal blijven stuiten."

De Vlaeminck: "In principe kan hij nooit winnen. Maar als de topfavorieten elkaar gaan beloeren. Ja, dan: gaan, Sep! Cancellara, Sagan of Boonen moet het gat maar toerijden."

Museeuw: "Vanmarcke kent zichzelf zeer goed en durft aanvallen. Hij moet trouw blijven aan dat temperament. Als je derde wordt in Vlaanderen, kun je winnen in Roubaix."

Maakt Cancellara zondag meer kans om mederecordhouder te worden dan Boonen alleenrecordhouder?

De Vlaeminck: "Ik teken meteen."

Museeuw: "Cancellara won drie keer De Ronde en drie keer Parijs-Roubaix. Net als ik."

De Vlaeminck: "Jij ziet hem dus liever níet winnen, zeker? (lacht) Och, je zult er ook niet van doodgaan, hoor. Weet je wie ons op termijn allemaal zal overvleugelen? Peter Sagan. Die is vertrokken voor een reeks van vijf, zes. Als hij het echt wil. En als hij wat gespaard blijft van tegenslag, natuurlijk. Zelf ligt hij niet wakker van die records, denk ik. Zo zal hij doen. (bonkt met de vuist op zijn borstkas)The Wolf of Wall Street."

Museeuw: "Stel dat hij elk jaar één monument pakt, wie jammert dan nog om al die tweede plaatsen? De grote klassiekers, daar draait het toch om? Al de rest is bijzaak."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234