Zondag 28/02/2021

Antwerpen

Safety first: Antwerpen kiest voor veiligheid in begrotingsplannen

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

In Antwerpen wordt maandag gestemd over de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. Een doorlichting van Groen leert dat de ploeg van Bart De Wever (N-VA) vooral extra geld vrijmaakt voor veiligheid.

Volgens het rekenwerk van Groen - gebaseerd op de begrotingstabellen van 2020 tot 2025 - is veiligheid de prioriteit van het Antwerpse stadsbestuur. Van het geld dat naar de belangrijkste beleidsdomeinen gaat, stroomt ruim 17 procent naar dat domein. Dat is een duidelijke stijging ten opzichte van de vorige regeerperiode. De lokale politiediensten krijgen meer financiële armslag van het stadsbestuur.  

Ook onderwijs, mobiliteit en kinderopvang zullen de komende jaren verhoudingsgewijs (zonder rekening te houden met onder meer inflatie en indexering) meer geld ontvangen. Stadsontwikkeling, jeugd en cultuur moeten het met minder stellen. Sociale zaken en wonen gaan relatief het sterkst achteruit. Sociale zaken blijft wel de tweede grootste begrotingspost.

“De prioriteiten van een meerjarenbudget moeten gedicteerd worden door de noden van de stad”, oordeelt gemeenteraadslid Wouter Van Besien, de groene kopman in Antwerpen. “In die zin zijn de prioriteiten van Antwerpen onbegrijpelijk.”

Van Besien doelt op de nadruk op veiligheid. “Zorgen voor veiligheid is uiteraard een zeer belangrijke opdracht voor het lokale bestuur. Er wordt terecht veel in geïnvesteerd. Maar om dat ook op nummer één van het extra geld zetten, heeft weinig grond. De criminaliteit daalt en het onveiligheidsgevoel ook.”

Hij wijst op de vergelijking tussen veiligheid en sociale zaken. In de vorige regeerperiode ontving sociale zaken nog 80 procent van de middelen die aan veiligheid werden toegekend. De volgende jaren blijft dat op 55 procent hangen. “In de cijfers zien we nochtans dat Antwerpen verarmt. De woonnoden zijn enorm. Meer dan 20.000 mensen staan op de wachtlijst voor een sociale woning.”

De Antwerpse gemeenteraadsleden Peter Mertens (PVDA, l.) en Wouter Van Besien (Groen) Beeld Illias Teirlinck
De Antwerpse gemeenteraadsleden Peter Mertens (PVDA, l.) en Wouter Van Besien (Groen)Beeld Illias Teirlinck

Wat dan met de drugsoorlog? Is het niet logisch dat burgemeester De Wever daarop focust? De voorbije weken werd in Deurne een granaat binnengegooid, kreeg in Borgerhout een winkeluitbater een kogel in de buik, ontploften in Merksem twee granaten en werd  in Ekeren een huis – verkeerdelijk – beschoten. 

“Er is een zichtbaar probleem van zware drugscriminaliteit, maar dat moet aangepakt worden met betere samenwerking met de federale veiligheidsdiensten en door de rol van de Antwerpse haven als drugsdraaischijf af te bouwen”, zegt Van Besien.

Burgemeester De Wever was niet bereikbaar voor commentaar. Schepen Jinnih Beels (sp.a) wil niet vooruitlopen op het debat maandag. “Al ben ik voor mijn eigen bevoegdheden alvast niet eens met de groene analyse. Om maar één voorbeeld te geven: ik maak zelf 40 miljoen euro extra vrij voor maaltijden op school”, zegt ze. “In onze meerjarenbegroting zijn we erin geslaagd om samen met de coalitiepartners N-VA en CD&V een goed beleid uit te zetten - voor elke Antwerpenaar.”

Sp.a-kopvrouw Jinnih Beels Beeld Stefaan Temmerman
Sp.a-kopvrouw Jinnih BeelsBeeld Stefaan Temmerman
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234