Zondag 23/01/2022

Sado-televisie

'Big Brother 2003' zou wel eens even interessant kunnen worden als de eerste versie. En u moet maar naar één aflevering kijken

Big Brother is weer in het land. U had er wellicht niets van gemerkt, want de deining die Big Brother All Stars de afgelopen septembermaand veroorzaakte is in niets te vergelijken met de wervelstorm die na Big Brother I door Vlaanderen trok. De helden van toen bleken oersaaie kwieten en het mag dan al geen verwondering wekken dat de saaiste BV sinds Della Bossiers, Heidi (heeft ze ook een achternaam? Who cares...) het uiteindelijk haalde. Vorige zondag verraste Big Brother echter vriend en vijand. In de nieuwe reeks, waarin twaalf nieuwe kandidaten het spuuglelijke huis in Vilvoorde bevolken, worden de spelregels gewijzigd. Dat opent hilarische perspectieven. Sterker nog: Big Brother 2003 zou wel eens even interessant kunnen worden als de eerste versie. En u moet zelfs maar één keer kijken.

Wat is er gaande? Voor de tv-analfabeten onder u nog even een herhaling van de 'normale' spelregels. Elke week nomineren de BB-huisbewoners twee kandidaten van wie zij willen dat ze het huis moeten verlaten. Het publiek kan via sms een stem uitbrengen. Wie het meeste stemmen haalt, krijgt zijn 'exit'. Dit jaar wordt dat anders: het publiek stemt op diegenen die in het huis moeten blijven. Die worden echter tijdelijk naar een andere locatie overgebracht. De bewoners in het huis denken dat de 'winnaars' (ze mogen blijven en maken dus kans om de wedstrijd te winnen na 100 dagen) eigenlijk 'verliezers' zijn. Na vijf weken blijven er in het huis alleen bewoners over die bij de Kanaal Twee-kijkende Vlaming absoluut niet in de smaak vallen. Alleen: zij denken dat ze ondertussen uitgegroeid zijn tot publiekslievelingen zonder weerga. Ergens in november zullen ze dus te horen krijgen dat ze allemaal, collectief, het huis uit gestampt zullen worden. Als honden in plaats van paradepaardjes. Die uitzending mag u niet missen! De bewoners die door het publiek uitverkoren werden, komen dan weer hun plaats innemen en zij zullen samen strijden tot aan de finale.

Het is de smerigste streek die Big Brother ooit heeft uitgehaald en het is het hoogtepunt van wat je stilaan kunt omschrijven als 'sado'-televisie. Olivier De Rijke, het programma waarin een troep wulpse deernen op een stinkend rijke edel(jonge)man wordt afgestuurd die daarna een gewone 'stielman' blijkt te zijn, hoort ook thuis in dit rijtje, evenals Blind Date. Deze programma's zijn eigenlijk het bewijs dat er geen bal klopt van het officiële discours van heel wat televisiemakers. Zij maken zogezegd tv voor de 'gewone man', zij hebben respect voor de smaak van Jan en Mie Modaal. De openbare omroepen zijn elitair en kijken neer op diezelfde 'mensen'. In realiteit lachen sommige tv-makers zich een breuk met de onbeholpenheid, boersheid, hebzucht, losbandigheid van argeloze, vaak heel simpele mensen. Is daar iets mis mee? Niet noodzakelijk, al vraag ik me soms af of je kandidaten die bij Ingeborg een lief komen zoeken niet tegen zichzelf moet beschermen... Tenzij ze Eva Pauwels heten en verslaafd zijn aan tettenzwaaien voor de camera.

Enfin, televisie is een echte speeltuin voor amateur-psychologen aan het worden. Want wedden dat die 'verliezende' kandidaten van Big Brother, die te kakken worden gezet voor heel Vlaanderen, uiteindelijk toch BV's zullen worden en toch naakt of halfnaakt op de cover van P-Magazine of Cover zullen staan. De BV-machine moet draaien en ze verslindt gezichten en lijven in een steeds schrikwekkender tempo.

Is er dan helemaal geen hoop meer? Is televisie gedoemd om almaar kleffere brol af te leveren. Niet dus, maar je moet soms wel goed zoeken naar ongeslepen diamanten. Al gekeken naar De dag op JIMtv? Fotograaf en kortfilmmaker Dimitri Van Zeebroeck volgt nu al enkele weken elke zondag een min of meer bekende Vlaming gedurende een hele dag. Hij maakt daarvan pareltjes van reportages. Het portret van Vitalski was een klein meesterwerk en ik ben zeer benieuwd wat hij deze week met Marcel Vanthilt zal doen. Het maakt een mens toch een beetje vrolijk: dezelfde zender die kutprogramma's als Sextalk en Freaky Frank uitzendt, geeft toekomstige topcineasten in alle stilte de kans om hun talent te ontplooien: ver van de hype, ver van de priemende ogen van veeleisende critici. Parels voor de zwijnen? Ach, een big wil soms ook een fijne hap.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234