Woensdag 27/10/2021

Saddams bende van 12

Met zijn twaalven werden ze gisteren in Bagdad formeel aangeklaagd voor de misdaden van het Baath-regime. Dit zijn de beklaagden:

1. Saddam Hoessein

Hij was onder meer president van Irak en bevelhebber van de strijdkrachten. Ook was hij voorzitter van de Revolutionaire Commando Raad (RCC), het hoogste bestuursorgaan onder het Baath-bewind. Hij werd op 13 december 2003 door Amerikaanse militairen bij zijn machtsbasis Tikrit opgepakt.

2. Taha Yassin Ramadan

Vice-president en lid van de Revolutionaire Commando Raad (RCC). Verder was hij lange tijd commandant van het paramilitaire volksleger. Hij zou onder meer betrokken zijn geweest bij het neerslaan van de sjiitische opstand in 1991. Hij werd op 18 augustus 2003 opgepakt in de noordelijke stad Mosoel.

3. Ali Hassan al-Majid

De neef van Saddam. Hij was presidentieel adviseur en commandant van de zuidelijke regio. Staat ook bekend als 'Chemische Ali' vanwege zijn bevel tot aanvallen met gifgas op de Koerden in Halabja in 1988. De coalitietroepen arresteerden hem op 21 augustus 2003.

4. Abid Mahmud Hamid al-Takriti

De man achter de schermen. Hij was de persoonlijke secretaris van president en zijn nationale veiligheidsadviseur. Aangehouden op 18 juni 2003. Vanuit zijn omgeving, zo wil de geruchtenmolen het, werden de Amerikanen naar de schuilplaats van Saddam geleid.

5. Tariq Aziz

Vice-premier en onder meer minister van Buitenlandse Zaken onder Saddam. Lid van de RCC. De christen Aziz was lange tijd de spreekbuis in het buitenland van het regime. Hij gaf zich op 24 april 2003 over aan de Amerikaanse troepen.

6. Barzan Ibrahim Hassan al-Tikriti

Deze halfbroer van Saddam Hoessein was lange tijd de chef van de beruchte inlichtingendienst. Hij was ook ambassadeur van Irak bij de VN in Genève. Op 16 april 2003 werd hij in hechtenis genomen.

7. Watban Ibrahim Hassan al-Tikriti

Nog een halfbroer en naaste adviseur van Saddam. Hij was onder meer minister voor de Inlichtingendiensten en Binnenlandse Zaken. Aangehouden op 13 april 2003.

8. Sultan Hashim Ahmed al-Tal

Onder Saddam is hij minister van Defensie geweest. Hij gaf zich over op 19 september 2003.

9. Aziz Salih al-Numan

Hij is onder meer gouverneur van Karbala en Najaf geweest. Ook was hij korte tijd gouverneur van Koeweit. De coalitietroepen pakten hem op 22 mei 2003 op.

10. Kamal Mustafa Abdallah Sultan al-Tikriti

Hij maakte carrière in het leger en schopte het tot commandant van de Republikeinse Garde. Zijn broer was getrouwd met de jongste dochter Hala van Saddam. Hij gaf zich over op 17 mei 2003.

11. Mohammed Hamza al-Zubeidi

Hij is lid van de RCC, vice-premier en commandant van de centrale Eufraat-regio geweest. Aangehouden op 21 april 2003.

12. Sabir Abdul

Aziz al-Duri

De topman van de militaire inlichtingendienst. Hij is ook gouverneur van Bagdad geweest. Het is niet bekend wanneer hij is opgepakt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234