Donderdag 21/10/2021

Saddam Hoessein

De intiemste kring rond Saddam Hoessein, ook wel de 'dirty nine' genoemd, is in feite niet meer dan een bende moordenaars, verkrachters en plunderaars. Een ding kan hen niet worden verweten: een gebrek aan expertise in die misdaden. Van sommigen wordt gezegd dat ze de eerste VS-aanvallen op Bagdad niet overleefden, maar daar bestaat geen zekerheid over.

President van Irak. Beschuldigd van marteling, geweld en dreiging van geweld door zijn regime om aan de macht te kunnen blijven. Het gebruik van chemische wapens tegen de Iraanse troepen in de Iraans-Iraakse oorlog (1980-'88) en op Koerden in het noorden van Irak. Militaire aanvallen op de sjiitische bevolking (die de meerderheid vertegenwoordigt in Irak) in het zuiden van het land.

Uday Hoessein

Oudste zoon van Saddam. Verantwoordelijk voor de Iraakse media en het nationaal olympisch comité. Zowat iedereen die hem kent, beschrijft hem als een psychopatische bruut. Op zijn naam staan talloze verkrachtingen en martelingen van Iraakse vrouwen. Bovendien heeft hij er een hand van weg om spelers van het Iraakse voetbalteam te mishandelen als die verliezen. Liet duizenden sjiieten in de regio rond Basra vermoorden.

Qusay Hoessein

Jongste zoon van Saddam. Hoofd van de elitetroepen van de Republikeinse Garde en van de Iraakse veiligheidsdiensten. Hij was het die in Basra de actie leidde voor de massa-executie en martelingen van duizenden sjiieten. Had de leiding over de gevangenisoperaties, waarbij willekeurige executies werden uitgevoerd om plaats te maken voor nieuwe gevangenen.

Mohammad Hamza al-Zubaidi

Ex-vice-premier. Zijn bijnaam is de sjiitische geweldenaar, wegens het brutaal in elkaar slaan van de sjiietenopstand in 1991, in Basra, Al-Amarah, As Samawah en Al-Kut. Assisteerde de uitroeiing van de Iraakse Koerden toen hij nog secretaris was van de noordelijke divisie van de Baath-partij in 1986.

Abid Hammoud al-Tikriti

Neef van Saddam en diens persoonlijke lijfwacht. Over hem is niet veel bekend, enkel dat hij sinds vele jaren tot de dichtste kringen van Saddam hoort en alle contact van derden met hem controleert. Ook hij zou deelgenomen hebben aan martelingen en executies van politieke tegenstanders van Saddam.

Ali Hassan al-Majid (Chemische Ali)

Neef van Saddam, presidentieel adviseur en lid van de Revolutionaire Commandoraad. Het was Al-Majid die het bevel gaf tot gebruik van chemische wapens op Koerdische rebellen in het noorden, waardoor hij zijn bijnaam kreeg. Ook superviseerde hij de moord, marteling, verkrachting en deportatie van burgers, toen hij even gouverneur van Koeweit was tijdens de Iraakse bezetting in 1990. Hielp voorts mee aan de executies van opstandige sjiieten in het zuiden in 1991.

Izzat Ibrahim al-Douri

Vice-voorzitter van het Revolutionaire Commandoraad van de Baath-partij. Zowel bij het gebruik van gifgas op Koerden als bij de inval van Koeweit was hij een van de belangrijkste functionarissen van het regime. Hij wordt beschuldigd van het martelen en executeren van gevangenen en burgers.

Hani Al-Latif Tulfah

Leider van de Speciale Veiligheidsorganisatie. Zou zowat het Iraakse wapenarsenaal opgebouwd hebben. Hij is het brein achter het verbergen van chemische en biologische wapens, zoals antrax en botulinum, die gebruikt kunnen worden in scudraketkoppen.

Aziz Salih Numan

Na Chemische Ali, de tweede gouverneur van Koeweit toen het door Irak bezet was. Regiocommandant van de Baath-partij. Expert in het martelen en het bedenken van intimidatietechnieken. Tijdens zijn vier maanden in Koeweit, van november 1990 tot februari 1991, toonde hij zich van zijn fraaiste kant met massaverkrachtingen, marteling, plundering en executies. (AE)

Bron: Newsweek

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234