Vrijdag 10/04/2020

Saddam beschuldigt inspecteurs van spionage

De VN-wapeninspecteurs hebben een verborgen agenda en houden zich in Irak met niets minder dan met spionage bezig. Dat zei Saddam Hoessein gisteren tijdens een tv-toespraak. Hij liet in het midden of Bagdad de samenwerking met de VN-inspecteurs nu zal staken. Dat gebeurde in 1998 al, na net dezelfde beschuldiging, waarna een aanval volgde op Bagdad. Saddam verklaarde ook dat zijn land klaar was voor een militaire aanval, en de oorlog zelfs zou winnen.

Brussel

Eigen berichtgeving / Reuters

Slangengesis en hondengeblaf, zo noemde een zelfverzekerde Saddam Hoessein tijdens de televisietoespraak de dreigementen van VS-president Bush om Irak met geweld te ontwapenen. Volgens de Iraakse president was zijn land meer dan klaar voor een mogelijke aanval geleid door de VS. Hij voorspelde tijdens de speech, die hij hield ter gelegenheid van het Feest van het Leger, zelfs de overwinning van zijn land. Er was, zo benadrukte hij, nog tijd om vreedzaam uit de crisis te komen. "We zullen de almachtige God danken als hij onze vijanden naar het juiste pad leidt." Maar Saddam stak niet weg dat hij evenzeer dankbaar zou zijn als God de vijanden vernietigde en zo hun arrogantie beschaamde. "Er is geen twijfel dat de rechtvaardigen zullen overwinnen in hun thuisland."

In dezelfde toespraak, die gisterenochtend werd uitgezonden, leverde Saddam voor het eerst sinds de huidige VN-wapeninspectieteams in zijn land zijn, scherpe kritiek op hun werkwijze. Volgens de Iraakse president maken de inspecteurs zich schuldig aan spionage en zijn ze voortdurend in overtreding met hun mandaat. Saddam had het over een verborgen agenda. "In plaats van te zoeken naar zogenaamde massavernietigingswapens, zodat de leugens van de leugenaars kunnen worden ontmaskerd, tonen de inspectieteams meer interesse voor het opstellen van namenlijsten van Iraakse wetenschappers, stellen ze werknemers bovendien dubbelzinnige vragen en verzamelen ze informatie over legerkampen en legitieme militaire producties. Deze dingen, of in elk geval het grootste deel ervan, zijn puur spionagewerk."

Of Irak nu zal blijven samenwerken met de VN bij de inspecties van verdachte plaatsen, is nog niet duidelijk. Het is niet de eerste keer dat Saddam VN-wapeninspecteurs beschuldigt van spionage. In 1998 al verbrak hij alle samenwerking met Unscom, nadat hij de toenmalige leider Scott Ritter een spion van de VS had genoemd. Daarop verlieten de inspecteurs Irak en begon Operatie Desert Fox.

De wapeninspecties wekken ook wrevel bij Iraakse ambtenaren. Eergisteren toonde een aantal zich verontwaardigd over de manier waarop een zoekactie was verlopen. Het incident vond plaats in Bagdad, in een scheikundig onderzoekscentrum, waar zich ook de hoofdkwartieren bevinden van Iraakse ambtenaren die samen met de VN de wapeninspecties coördineren. Tijdens de inspectie van deze plek werden generaal Amin, het hoofd het Iraakse directoraat voor wapencontrole, en Mohammad al-Douri, de ambassadeur bij de VN, urenlang opgesloten, terwijl de inspecteurs alles filmden en auto's en handtassen doorzochten. Volgens al-Douri is dat onaanvaardbaar. Generaal Amin beschreef het incident als een hoogste vorm van inbreuk, maar zei ook dat Irak niet zou protesteren als dit opgevat kon worden als een protest tegen de zoekactie zelf. Ondertussen gaan de inspecties in hoog tempo door. Op 27 januari moet Hans Blix, het hoofd van de wapeninspecteurs, verslag uitbrengen voor de Verenigde Naties. Op basis daarvan zal worden besloten of een aanval op Irak is aangewezen. Volgens de BBC is er, na iets meer dan vijf weken van inspecties, nog geen bewijs gevonden van verborgen massavernietigingswapens. (AE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234