Zondag 24/10/2021

Saddam (1)

Het grootste deel van de moslimwereld wordt ontsierd door de Charia, een uiterst wrede rechtspraak. Daarbij zijn lijfstraffen, stenigingen, verminkingen en dood met het mes legio. Daar maakt de westerse publieke opinie, dolgedraaid als ze is, zich niet druk om. Maar als na Pinochet en Milosevic, twee moorddadige tirannen die de dans ontsprongen, de Iraakse overheid eindelijk een wreedaardige dictator als Saddam Hoessein bij de lurven vat, dan is het hek van de dam. Als men dan het Iraakse recht toepast en hem met de strop ter dood brengt, dan is de westerse journalistiek helemaal het noorden kwijt. Dat deze dictator miljoenen onschuldigen heeft omgebracht mag blijkbaar niet leiden tot zijn terechtstelling zonder protest. Dan schiet de door anti-amerikanisme bezeten Robert Fisk uit zijn sloffen (DM 2/1).

Dit mag niet zijn. Het tijdstip van de executie lag te dicht bij het Offerfeest en dat is not done. Dat islamterroristen bij voorkeur tijdens de ramadan honderden bloedige aanslagen plegen, stoort hem geenszins. Maar wij, kruisvaarders, zijn meedogenloze beulen die geen rekening houden met de moslimgevoeligheden.

Met wat resteert van Saddams familie - de overigen zijn door hun vader vermoord of verbannen - heft Fisk dan een soort smeekbede aan om het terechtstellen van bloeddorstige tirannen te verbieden. Verder doet hij een oproep om Bush en Tony Blair dan ook maar op te knopen, tegen zijn eigen Fiskregels in. Dat is pas rechtvaardig en respectvol, zo vlak na Kerstmis. Bovendien bestreden zij het moslimterrorisme en dat is bij Fisk heiligschennis.

Robert Fisk haat, zoals zovele westerlingen, zichzelf, Europa, Amerika en de democratie. Dat is de grootste blunder die een intellectueel kan begaan. Het is droevig en wordt op den duur vervelend. Op het thuisfront hebben we al geruime tijd het werkwoord 'fisken' ingevoerd: het staat voor vilein getreiter.

Hendrik Luyendijk, Maasmechelen

Saddam (2)

Over de executie van Saddam Hoessein is het laatste woord nog niet gezegd. Feit is dat het Internationaal Strafhof deze man had kunnen berechten. Het Strafhof is immers ook bevoegd om elders zitting te houden. In artikel 5 staat dat het Stafhof de rechtsmacht heeft om te oordelen over genocide, misdrijven tegen de menselijkheid, oorlogsmisdrijven en agressie.

Momenteel hebben 103 landen het statuut van Rome ondertekend voor de inwerkingtreding van het Internationaal Strafhof. Het zijn precies de Verenigde Staten die immuniteitsakkoorden blijven tekenen tegen dit Strafhof, terwijl het de burgers wijsmaakt dat dit hof een inmenging betreft in de soevereiniteit van hun land.

Het Internationaal Strafhof zou echter een serener en neutraler proces hebben kunnen bieden dan wat er in Irak is gebeurd en het zou, zeker gezien de niet-inmenging van de VS, een eerlijker proces hebben geboden aan Saddam. Alle sereniteit is met zijn opknoping verloren gegaan en het huidige regime lijkt niet beter dan het regime onder Saddam, want zelfs islamitische feestdagen worden onteerd. Het doet me denken aan de parabel over de kikkers die een koning willen en uiteindelijk slechter af zijn dan tevoren.

Andy Vermaut,

Koekelare

Willy's en Marjetten

Pure poëzie was het, de vriesdood van de Willy's en Marjetten, met een klagende viool à la Schindler's List op de achtergrond: een fantastisch einde voor een magistrale serie. Een al even pure schande, helaas, zijn de klaagzangen over het innovatiefste en ronduit beste Vlaamse tv-programma van 2006. In een tv-landschap dat gedomineerd wordt door zingende, dansende, schaatsende of domweg in de zetel liggende BV's, herhalingen van FC De kampioenen en andere gedrochten, wordt uitgerekend over een programma als Willy's en Marjetten - steevast van hoge kwaliteit door de ongetwijfeld zware inspanningen om het op de buis te krijgen - geklaagd en gezaagd.

Toegegeven, de humor was wellicht wat absurd en grof voor tante Julia en nonkel Frans, maar er wordt onrecht aangedaan aan dit tv-pareltje. De Pauw en zijn Neveneffecten mogen absoluut trots zijn op hun kindje: de djoefen en taartjes van de week zijn nu al legendarisch, de 'miauwkes' en 'no problemo's' zijn standaardtaal in elk jeugdhuis en bovendien heb ik er nog eens onbedaarlijk om kunnen lachen. Mocht ik ze ooit tegenkomen, ze krijgen van mij een Orvalleke.

Beste VRT: laat deze mensen alstublieft verder hun ding doen, indien niet op Eén, dan wel op Canvas. Kijkers kunnen af en toe best een stamp in hun Censydiamballen gebruiken.

Jan Melis, via onze website

Wet-Lejeune

Minister Landuyt suggereert de wet-Lejeune (DM 2/1) af te schaffen. Landuyt weet natuurlijk wel dat dit onmogelijk is, maar dat er tegenwoordig met de praktijk van die wet veel verkeerd loopt, dat staat buiten kijf.

Eigenlijk zou men terug naar de bron moeten gaan. Ettelijke jaren geleden heb ik eens in het kader van mijn cursus strafvorderingsrecht een studie moeten maken over het ontstaan van die wet.

Interessant hoe zorgvuldig en ernstig een wet toen werd gemaakt, met volledige inzet van de Kamer van Volksvertegenwoordigers en vooral van de Senaat. Daaruit onthield ik vooral dat de voorwaardelijke invrijheidstelling als een gunst en niets anders dan als een gunst werd opgevat. Vandaag is het een recht geworden dat voor magistraten bijna afdwingbaar is geworden. Terug naar de gunst!

Jan Debergh, Deurle

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234