Maandag 26/07/2021

Saboteurs gaan over de schreef

In Wallonië hebben stakende NMBS-werknemers verschillende treinen gesaboteerd. Levensgevaarlijk, zegt spoorbeheerder Infrabel, die klacht indient. De vakbondsleiders roepen hun achterban op om af te koelen.

Flawinne, een dorpje ten westen van Namen, woensdagochtend. Onbekenden lopen over het spoor en bevestigen een kortsluitingskabel op de rails. Het zwarte rubberen bandje zorgt ervoor dat de seinen, die het verkeer op het spoor regelen, niet meer werken. Hetzelfde gebeurt in Gembloux, twintig kilometer verderop. Als spoorbeheerder Infrabel de kabels opmerkt, worden de treinen rond Namen stilgelegd.

De actie roept herinneringen op aan de Tweede Wereldoorlog. Toen maakte het Belgische verzet een sport van de sabotage van de spoorwegen. Het was een poging om te vermijden dat joden naar concentratiekampen werden gevoerd of dat de nazi's hun troepen zouden bevoorraden.

Dit keer gaat het niet om een levensreddende actie, wel om een staking van enkele oververhitte NMBS-werknemers in Wallonië. Zij plaatsen ook voetzoekers op het spoor. Wanneer een trein over zo'n voetzoeker rijdt, veroorzaakt dat een automatische stop. Ook lopen ze over de sporen en leggen ze daar rode vlaggen neer, wat voor elke treinbestuurder betekent: meteen stoppen.

De incidenten komen er twee dagen nadat de Antwerpse anarchist Peter Terryn via Facebook opriep om de spoorwegen te saboteren. Hij publiceerde een pamflet waarin hij uitlegde hoe een spoorweg onklaar kan worden gemaakt met plakband en elektrische kabels. Terryn waarschuwde toen al dat het belemmeren van het verkeer strafbaar is. "Dus laat je in geen geval arresteren." Hij werd eerder deze week aangeklaagd door Infrabel.

De spoorbeheerder onderneemt nu ook stappen tegen de saboteurs, wier identiteit niet bekend is. "Dit zijn onverantwoorde en schandalige daden die het leven van anderen in gevaar hebben gebracht", zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. "Het is al gebeurd dat er gewonden vielen bij een noodrem. Wij hebben klacht ingediend bij de politie en onderzoeken welke verdere stappen wij zullen nemen."

De vakbondsleiders kunnen moeilijk geloven dat 'hun' mensen hiertoe in staat zijn. Michel Abdissi van de Franstalige socialistische vakbond CGSP, een van de aanstokers van de staking, spreekt van 'geïsoleerde gevallen' die het werk zijn van buitenstaanders. "Spoormensen zouden dit niet doen."

Marianne Lerouge van de christelijke CSC Transcom reageert milder en pleit voor wederzijds begrip. "We zullen dit onderzoeken, maar het is een emotionele beweging met veel reacties van alle kanten. Sommige acties en uitspraken zijn misschien ongepast, maar die komen ook vanuit de politieke wereld. Iedereen moet afkoelen."

Vlaamse vakbondsleiders zijn iets strenger. "Zo'n sabotage kun je nooit goedkeuren", zegt Ludo Sempels van ACOD Spoor, die "de nodige maatregelen" zal nemen. Ook Luc Piens van ACV Transcom keurt de acties af.

Nog geen akkoord

Intussen blijft het sociaal conflict bij de NMBS aanslepen. Vakbonden en directie gingen gisteravond na een zoveelste overleg evenwel zonder akkoord uit elkaar. "De directie blijft bij haar standpunt dat er een verlofdag moet worden ingeleverd op 15 november en dat na 18 ziektedagen ook een recuperatiedag moet worden ingeleverd", zegt Sempels.

Op aansturen van minister van Mobiliteit François Bellot (MR) creëerde de spoorwegdirectie wel een opening. Ze is bereid om de omstreden omzendbrief over de compensatiedagen van het personeel op te schorten tot aan de Nationale Paritaire Commissie, midden deze maand. Voorwaarde is wel dat de erkende organisaties hun achterban oproepen de acties onmiddellijk stop te zetten. Maar daar lijken die niet toe bereid.

Enkele vakbondsleden roepen zelfs op tot een "staking tot de finish".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234