Dinsdag 10/12/2019

Sabam en zijn artiesten vallen Vande Lanotte aan

Sabam is boos. Op minister Johan Vande Lanotte (sp.a), die een wetsvoorstel klaar heeft voor de hervorming van het auteursrecht. Een onaanvaardbaar voorstel, vindt Sabam, dat steun krijgt van een rist bekende auteurs. 'De consument is duidelijk belangrijker dan de kunstenaar.'

"Het zou hetzelfde zijn als je naar de bakker gaat en zelf bepaalt of je je brood gaat betalen die dag." De vergelijking komt van Piet Goddaer, ook bekend als Ozark Henry. Hij is een van de 4.500 mensen die de petitie tekenden tegen de hervorming van het auteursrecht. Een initiatief van Johan Vande Lanotte (sp.a), minister van Economie en Consumenten.

"Als mijn muziek gespeeld wordt op radio of tv, of in openbare ruimtes, krijg ik daar via het auteursrecht een vergoeding voor", legt Goddaer uit. "Iedereen die schrijft, leeft van dat auteursrecht. Dat gaat dus over ons inkomen. En daar wil de regering nu een regulator opzetten: iemand extern die gaat bepalen wat de prijs is van mijn muziek. Dat slaat toch nergens op? In de beeldende kunsten is er toch ook geen regulator die bijvoorbeeld kan bepalen dat een kunstwerk nooit voor meer dan 500 euro verkocht kan worden?"

Geen transparantie

Alleen de auteur van een werk heeft het recht om te beslissen wat de voorwaarden zijn opdat zijn werk gebruikt kan worden, zegt Sabam. De auteursrechtenvereniging, die ook het initiatief nam voor de petitie, verzet zich hevig tegen deze hervorming. "Het wetsvoorstel over de hervorming van het auteursrecht en de naburige rechten (een specifiek soort auteursrechten van uitvoerende kunstenaars en producenten, SMU) dat nu voorligt, zou een rampzalige impact hebben op de cultuursector in België", zegt Jérôme Van Win, woordvoerder van Sabam. "Zo'n externe regulator is overigens in strijd met de internationale overeenkomsten over het auteursrecht. Als je eigenaar van een appartement bent, is er toch ook niemand die je voorschrijft tegen welke prijs je dat appartement kunt verhuren? Ten slotte: deze extra overheidsdienst zal gefinancierd moeten worden, en het zullen de auteurs en uitgevers zelf zijn die daarvoor moeten opdraaien."

Een regulator is wél nodig, klinkt het op het kabinet-Vande Lanotte. "Wij worden al jaren geconfronteerd met vragen van artiesten, producenten, kabelmaatschappijen en tv-zenders over verschillende aspecten van het auteursrecht. Veel van die klachten hebben te maken met een gebrek aan transparantie. Om daar een antwoord op te geven, is een regulator nodig die een controle-, advies-, en bemiddelingsopdracht heeft. Dit wetsontwerp is dus niet nadelig voor de muzikanten, integendeel."

Sociale media

"Wij zeggen niet dat de auteurswet, die van 1994 dateert, niet gemoderniseerd mag worden", reageert Jérôme Van Win. "Internet en sociale media bestonden toen nog niet, en dat zorgt voor andere moeilijkheden. Maar in dit wetsvoorstel staat het belang van de consument duidelijk boven dat van de creatieve kunstenaar, en dat kunnen we niet aanvaarden. Bovendien is er geen overleg geweest tussen ons en de minister."

Klopt niet, reageert het kabinet-Vande Lanotte. "We hebben een rondetafelgesprek georganiseerd waaraan ook Sabam heeft deelgenomen. Meer zelfs: tot half december is er nog overleg met de sector."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234