Maandag 17/05/2021

Saar Desteghe (36), Bart (35) en hun kinderen smullen van Meneer Griezels baardhapjes

Saar is boekenjuf in een lagere school in Leuven, ze is getrouwd met Bart en heeft drie zoons, Seppe (9), Juul (7) en Mil (2), die net als hun mama enorm van boeken én van Roald Dahl houden.

Saar: "Ik heb vandaag in het derde leerjaar toevallig nog uit De Griezels voorgelezen. Al is dat nu ook weer niet zo toevallig: Roald Dahl komt op onze school nog heel vaak aan bod. In het vijfde leerjaar doe ik zelfs elk jaar een project rond zijn boeken waarbij ik de kinderen op ontdekkingstocht laat gaan naar zijn leven en zijn werk.

"Als boekenjuf is het mijn taak om kinderen aan het lezen te krijgen, maar vooral om hen te leren genieten van verhalen en de liefde voor boeken bij te brengen. Zelf had ik als kind een fantastische boekenjuf - juf Annie. In het vierde leerjaar las ze voor uit De Heksen. Als ik het boek nu herlees, stel ik me de grootmoeder in het verhaal voor als juf Annie. (lacht) Ja, ze heeft indruk op me gemaakt. In die tijd schreef ik in vriendenboekjes dat ik later boekenjuf wilde worden. En kijk: zoveel jaar later is mijn droom werkelijkheid geworden."

Saar vindt de boeken van Roald Dahl perfect om kinderen enthousiast te maken voor boeken en voor het lezen. "In zijn verhalen zijn de kinderen baas: ze maken zelf de regels of weten ze handig te omzeilen. De boeken zijn ook lekker eng, daar houden kinderen van: ik lag vroeger vaak te bibberen in mijn bed. En zijn taal is natuurlijk fantastisch: hij is en blijft mijn absolute nummer één onder de jeugdauteurs! Elk kind vindt wel zijn gading tussen zijn boeken: wie graag leest, grijpt naar de dikke boeken, kinderen die het moeilijker hebben met lezen, kunnen een dunner boekje uitkiezen. Je hebt grappige boeken en spannende boeken, voor elk wat wils. Elk kind heeft ook z'n favoriet personage."

Wat dan Saars favoriete personage is? "De GVR. De potjes met dromen die hij verzamelt, snoskommers en fropskottel, flitspoppers... Als kind sprak dat allemaal enorm tot mijn verbeelding. Ik had ook oprecht medelijden met die lieve, zachte man die zich staande moest houden in die wrede reuzenwereld."

De drie jongens van Saar krijgen het lezen met de paplepel mee. Zelf was ze ook een fanatiek lezer. "Ik zat altijd wel met m'n neus in een of ander boek. Ik hield vooral van dikke boeken waarin ik helemaal kon verdwijnen, die me even alles om me heen deden vergeten. Boy, Matilda, Sjakie en de chocoladefabriek... Ik heb ze stuk voor stuk verslonden, en toen ik kleiner was en nog niet kon lezen, las mijn moeder ze voor, zoals ik nu met mijn eigen zoons doe. Ik ben begonnen met de dunnere boeken als De tovervinger, De griezels, De Giraf, de peli en ik voor te lezen en dan geleidelijk aan op de dikkere overgegaan. De dunne boeken lezen Seppe en Juul nu zelf. Mil is nog maar twee, maar de grote broers en ikzelf gaan hem binnenkort ongetwijfeld Roald Dahl voorlezen."

Meneer Griezels baardhapjes

Saar liet haar twee oudste zoons het gerecht kiezen. Het werd Meneer Griezels baardhapjes. "Ik heb nog even geprobeerd hen te overtuigen van de wormenspaghetti, dat leek me net iets makkelijker om klaar te maken, maar helaas."

Alles wat meneer Griezel eet, blijft in zijn vieze baard plakken. Dit gerecht is dus heel geschikt om restjes groenten mee weg te werken: je strooit ze gewoon over de baard.

Saar en Bart deden de voorbereidingen: ze maakten de puree, bakten de frietjes en de worst; Saar maakte de ogen, de wenkbrauwen, oren en neus. De jongens mogen komen decoreren. Seppe legt heel voorzichtig de ogen op de puree, Juul de mond. Superleuk vinden ze het om pijnboompitjes in de worst te prikken als tanden. "Dit zou nog leuk zijn om eens te doen tijdens een verjaardagsfeestje", zegt Saar. Wanneer de baard gemaakt mag worden (frietjes!) komt ook Mil helpen.

"Speciaal wel hè, die combinatie van puree met frietjes", lacht Saar. "Het is alleszins het bijzonderste gerecht dat ik ooit fotografeerde", besluit fotograaf Tony Le Duc.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

Een grote, ovalen schaal, 2 grote aardappels, klont boter, beetje melk, 8 dunne worstjes (het liefst drie aan elkaar), 1 oesterzwam (of andere grote paddenstoel, doormidden gesneden voor de oren), 1 hardgekookt ei voor de ogen, 1 zwarte olijf in tweeën voor de pupillen, de steel van een grote champignon of ¼ tomaat voor de neus, 2 kleine champignons voor de neusgaten, 1 geroosterde boterham voor de wenkbrauwen, 6 rolletjes witbrood of pijnboompitten voor de tanden, frietjes voor het haar, 50 g doperwtjes, 150 g witte bonen in tomatensaus, tomatenketchup, beetje geraspte kaas

1. Schil de aardappels en kook ze gaar. Maak er een stevige puree van met boter en melk.

2. Bak de worstjes, kook de erwten en leg de paddenstoel onder de grill. Of als je tomaat voor de neus wil gebruiken: verwijder de pitjes en snij de neusvorm uit.

3. Voor het gezicht van meneer Griezel: maak de ondergrond van puree op de ovalen schaal.

4. Ogen: pel het hardgekookte ei en snij het doormidden. Draai de dooier om en zet de ogen in het gezicht. Op de dooier leg je de halve olijven als pupillen.

5. Wenkbrauwen: snij de wenkbrauwen uit de geroosterde boterham. Dit moet één strook zijn, want zijn wenkbrauwen lopen door in het midden.

6. Neus: breng het paddenstoelsteeltje (of de tomaat) op de plaats van de neus aan, en daaronder de twee champignonhoedjes als neusgaten.

7. Oren: maak de oren van de twee helften van de paddenstoel.

8. Haar en baard: maak van de rest van de puree de ondergrond voor zijn haar en zijn baard.

9. Mond: snij de drie aan elkaar vastzittende worstjes aan één kant in de lengte half open, maar laat de mondhoeken dicht.

10. Tanden: maak tussen je vingers kleine rolletjes van stukjes witbrood en zet ze als tanden in de opengesneden worstjes, of gebruik hier pijnboompitten voor.

11. Haar en baard: steek de minifriet in de puree als haar en bouw de baard en de snor op van de overgebleven frietjes, de rest van de worstjes (in stukjes gesneden), doperwtjes, witte bonen in tomatensaus en tomatenketchup.

12. Warm 10 à 15 minuten op in de oven op 180°C, of even in de magnetron. Strooi geraspte kaas in de baard.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234