Maandag 23/11/2020

's Werelds rijkste jongedame lijkt niet te ontsnappen aan vloek op opa Aristoteles' dynastie

Athina is de kleindochter van Aristoteles Onassis, de Griekse reder die trouwde met Jackie Kennedy en zo rijk was dat hij de barkrukken van zijn jacht liet bekleden met penishuid van walvissen

Een Onassis huwt, een drama volgt

Vandaag stapt in het Braziliaanse São Paulo het rijkste meisje ter wereld in het huwelijk. Maar Athina Onassis Roussel (20), de enige erfgename van reder Aristoteles Onassis en Jackie Kennedy, zal niet worden weggeschonken door haar vader. Thierry Roussel is niet uitgenodigd, hij keurt de keuze van zijn dochter af. De 33-jarige Braziliaanse topjockey Alvaro Alfonso de Miranda Neto heeft namelijk een dochter, een grote honger naar geld én heel veel invloed op zijn jonge bruid.

Brussel

Eigen berichtgeving

Marjan Justaert

België speelt een cruciale rol in het leven van de twee tortelduifjes. Het was in ons land dat Athina en haar Alvaro de Miranda Neto, door iedereen Doda genoemd, elkaar leerden kennen. In augustus 2002, zo begint Doda doorgaans het verhaal van hun romance, zat de jockey eronder door. De moeder van zijn dochtertje had hem net in de steek gelaten en ook professioneel liep het niet op rolletjes. Wenend trok hij zich terug in een hoekje van een Brusselse stoeterij van de beroemde Braziliaanse jockey Nelson Pessoa. "En toen dook plots Athina op, met de wijze woorden 'tijd heelt alle wonden'. Ze verscheen als een engel om mij te troosten. Ze zei precies wat ik op dat moment wilde horen." Een sprookjesbegin, waar vandaag een sprookjeshuwelijk aan wordt gebreid.

Maar er bestaat ook een andere versie van de feiten. Die luidt dat Alvaro zijn vrouw en driejarig kindje zelf liet zitten toen hij de jonge miljardaire tegenkwam. En volgens meerdere bronnen zou haar geld daar voor iets tussen zitten. Vader Thierry Roussel is al langer niet te spreken over een huwelijk met "een 13 jaar oudere vent, die bovendien gescheiden is en een slechte invloed heeft op mijn dochter". Hij steekt zijn afgrijzen niet onder stoelen of banken, en laat iedereen horen dat hij haar "liever naar de universiteit had zien gaan". Zoals het een miljardairskleindochter betaamt, vindt Roussel, al kon ook zijn eigen vrouw die reputatie niet waarmaken.

Athina's moeder Christina, die na een lange drugsverslaving in 1988 overleed, is de dochter van de bekende Griekse reder Aristoteles Onassis. Vijf jaar na de moord op de voormalige Amerikaanse president John F. Kennedy trouwde de Griek met diens weduwe Jackie. De tycoon verliet zijn geboorteland met amper 50 euro op zak, en rijfde op 25-jarige leeftijd zijn eerste miljoen binnen. Hij werd zo rijk dat hij de barkrukken in zijn luxejacht liet bekleden met penishuid van walvissen en 'huiswijn' schonk van 1.500 euro per fles. Aristoteles stierf in 1975 en liet in zijn testament optekenen dat zijn fortuin goed beheerd moest worden.

Koppige Athina koos ervoor op haar achttiende van school te gaan en jockey te worden. Vandaag trouwt ze in "bescheiden familiekring", met 750 gasten, 1.000 flessen van de allerbeste Veuve Cliquotchampagne en een paar Braziliaanse schonen om de gasten te entertainen. "Dit wordt het huwelijk van de eeuw", fluisteren insiders al maanden. "The biggest, fattest Greek wedding ever." Zelfs latinodiva Jennifer Lopez zou hebben toegezegd om het huwelijksbanket op te fleuren. Naar verluidt werd haar 2,5 miljoen euro geboden voor een korte performance.

"Schandalig", reageren de Brazilianen verontwaardigd. "Zoveel geld verbrassen in een stad waar miljoenen mensen in armoede leven." Tegelijkertijd raken ze niet uitgepraat over het koppel, dat - hoe graag ze het ook zouden willen - géén gewoon koppel is. De details van het huwelijksfeest waren de hele week hét gespreksonderwerp in Brazilië. Om zeker te zijn dat ongewenste gasten het feest niet komen verstoren, liet Athina volgens het weekblad Istoé Dinheiro vierhonderd bodyguards aanrukken. De genodigden worden een voor een per limousine naar de geheime feestlocatie gebracht. Het paar wil geen cadeaus. Haar bruidsjurk (vermeende waarde: 60.000 euro) werd ontworpen door topontwerper Valentino; Doda's oogverblindende ruiterspak in wit en goud is van Braziliaanse makelij. Zo zullen ze elkaar eeuwige trouw beloven, in goede en in kwade dagen, om het verzamelde kransje van verwanten, jockey's, sterren en edellieden te laten zien dat het de liefde is die hen drijft.

"Ze zijn superverliefd op elkaar", vertelt Konstantinos Kotronakis, een vriend van het jonge bruidspaar, in de Britse krant The Guardian. "Het is een betoverend koppel." Maar ook al schijnt de zon hard in São Poalo, boven hun huwelijk hangen donkere wolken. Alles wijst erop dat het sprookjeshuwelijk zal uitdraaien in een van die dramatische farces die de Onassisdynastie nu al decennialang achtervolgen.

Grootste valkuil is de wrok van Athina's vader, de voormalige Franse playboy Thierry Roussel, die zijn dochter na de dood van haar moeder Christina Onassis in 1988 zelf grootbracht. Roussel en zijn Zweedse vrouw Gaby zouden gewoon niet uitgenodigd zijn. Nochtans was het Gaby die Athina samen met haar drie halfbroers en -zussen opvoedde in Zwitserland, weliswaar met de 3,5 miljoen euro die Athina tot haar achttiende elk jaar ontving. Een vriend van de familie beweert dat "alleen halfzus Sandrine aanwezig zal zijn. In plaats van haar vader zal een familielid van de bruidegom Athina 'weggeven'."

Een kaakslag voor Roussel, die er prat op gaat dat hij zijn dochter zo gewoon mogelijk opvoedde, en haar verplichtte haar pony's en mountainbikes te delen met kinderen uit de buurt. Haar moeder Christina daarentegen, die bezweek aan een overdosis dieetpillen toen Athina drie was, overlaadde haar met buitensporig dure cadeaus, waaronder haar privézoo en een eigen Rolls Royce. Vorig jaar won Athina een rechtszaak tegen haar vader en verkreeg zo de volledige controle over haar eigen fortuin.

"Kijk, Athina is de derde generatie dochters die jong trouwt, met een veel oudere man", zegt Alexis Manthakis voorzichtig. Hij is de vroegere woordvoerder van het gezin Onassis-Roussel en kent de familie goed. "Maar zoals alle vaders wil Thierry het beste voor zijn dochter. Hij is niet echt gelukkig met het feit dat ze op zo jonge leeftijd zo ver weg woont, en dat geeft uiteraard spanningen in hun relatie." En die spanningen zijn inmiddels te snijden.

Ook aan de ware bedoelingen van Doda wordt door menig ingewijde getwijfeld. Hij heeft een dochtertje van zes, Viviane, met voormalig topmodel Sibele Dorsa, én een enorme invloed op zijn aanstaande, veel jongere bruid. Sibele zet haar ex graag voor schut door overal te verkondigen dat hij "altijd zei dat hij Athina dik en lelijk vond. Net een olifant. Tja, zij kan paarden voor hem kopen en ik nu eenmaal niet."

Athina trekt zich daar niets van aan, ze is verdoofd en verblind door de liefde. Veel mensen uit haar entourage vrezen dan ook dat Doda zijn vrouw zover zal krijgen dat ze zijn kind adopteert, waarna het recht heeft op het hele Onassisfortuin als Athina sterft. Dat wordt geschat tussen 1 en 5 miljard euro, inclusief hotels, eigendommen in zes landen, een vloot schepen, een privéjet, rente op 217 dikke bankrekeningen en het Griekse privé-eilandje Skorpios.

Maar geld maakt niet gelukkig, weet Athina als geen ander. Op 13-jarige leeftijd zei ze al: "Mocht ik mijn geld verbranden, dan zou ik het makkelijker hebben. Geen geld, geen problemen." De familie Onassis lijkt vervloekt te zijn, maar liefst zeven leden stierven op tragische en/of dramatische wijze. Haar grootvader Onassis noemde zijn liefdadigheidsfonds naar Athina's overleden oom Alexander, die in 1973 omkwam bij een vliegtuigcrash. Onder druk van Doda onderneemt Athina nu ook pogingen om zich dat deel van haar erfenis toe te eigenen.

Het Griekse liefdadigheidsfonds wordt beheerd door een batterij plaatselijke getrouwen, met wie Athina weinig contact heeft. Daarom wil ze haar Griekse roots opkalefateren, ook al interesseerde het meisje zich nooit in geld. Wederom was het Doda die haar aanspoorde haar Grieks paspoort te vernieuwen en zich in te schrijven in een manège in Athene om als Griekse naar de Olympische Spelen van Peking 2008 te trekken. Maar de Griekse zakenmannen die het Onassisimperium runnen in zijn geboorteland, "zijn niet van plan de touwtjes uit handen te geven aan iemand die geen binding heeft met de Griekse cultuur, godsdienst of taal, die niet eens een hogere opleiding volgde en nog geen dag van haar leven gewerkt heeft", aldus de pas gepensioneerde voorzitter Stelios Papadimitriou.

"Het Onassisdrama is nog lang niet gedaan. Dit is slechts het topje van de ijsberg, het begin van een lang schouwspel dat volgens mij nog verrassende wendingen zal nemen", besluit Alexis Mantheakis, die het boek Athina Onassis: In the Eye of the Storm schreef. Een eventueel huwelijkscontract zou wel eens cruciaal kunnen zijn. Maar of de twee dat getekend hebben, blijft het best bewaarde geheim van de gekwelde familie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234