Woensdag 20/10/2021

's Werelds oudste champagne bijna op

Parijs l Welgeteld 184 jaar geleden werd de fles van Perrier-Jouët gekurkt, vorige week werd ze opnieuw geopend. Bij die ceremonie waren ook twaalf experts uitgenodigd om hun mening te geven over de 'vloeibare geschiedenis'.

Perrier-Jouët had de degustatie georganiseerd om te bewijzen dat goede champagne decennialang bewaard kan worden. Maar helaas voor de liefhebbers: de voorraad champagne uit 1825 is zo goed als uitgeput; het champagnehuis heeft nog twee flessen in stock. "En die zullen niet snel worden ontkurkt", aldus nog Olivier Cavil van Perrier-Jouët. De flessen werden tot deze week bewaard in de kelders van het huis Perrier-Jouët, 20 meter onder de grond en bij een constante temperatuur van 11 graden.

De fles uit 1825 werd samen met negentien andere flessen Perrier-Jouët geopend. "De flessen uit de eerste helft van de negentiende eeuw waren wat plat, maar de 1874 bubbelde nog ruim 45 seconden", aldus Cavil. Naargelang de drinker smaakte het geestrijke vocht naar paddenstoelen, honing of peperkoek. "De kleur was oké", zei Cavil. "De champagne was op temperatuur en had iets van de grote chablis, met een vleugje witte truffels en chocolade."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234