Zondag 27/11/2022

S P R I N G E N

'Op klaarlichte dag van een flatgebouw springen is ook voor ons hoogst uitzonderlijk, maar daarom niet minder fun. Zeg nu zelf, was het niet spannend?' Antwerpen Linkeroever. Woensdagnamiddag en krokusvakantie. Nog nazinderend van de zenuwen kan ik alleen maar braafjes knikken. Want ik stond erbij op het dak, keek ernaar en zag ze vliegen.

Voor en na de sensationele sprong had ik een leuke babbel met enkele Belgische basejumpers, de bravehearts onder de skydivers. Een uurtje voordien waren ze nog bij wijze van opwarming van een droogdok in de haven gedoken, negentig meter hoog. Daarna ging het naar de linkeroever, het dak op van een appartementsgebouw. Wachten tot het helemaal windstil is: het perfecte ingrediënt voor een sprong. Beneden, zo'n zeventig meter lager, gaat het leven zijn gewone gangetje. Enkele kids schieten een balletje, de oudjes paraderen langs het voetbalveld... Niets aan de hand, zou je zo denken. Tot er plots uit het niets drie basejumpers naar beneden duikelen. "3, 2, 1... base!" en dan volgt de korte plof! van de parachute. Vijf seconden later landen ze op beide voeten, rennen naar de vluchtauto en weg zijn ze. Even snel als ze gekomen zijn verdwijnen ze weer, onder applaus van de verbaasde voetballertjes die met opengevallen monden achterblijven. Op weg naar de volgende base, ergens in België of daarbuiten. Want haast alle sprongen gebeuren in Frankrijk, Zwitserland, Italië of Noorwegen. "Van rotsen springen is daar namelijk volkomen legaal. En België telt nu eenmaal niet zo veel bruikbare spots", vertelt D. (23), die best een durver is maar liefst anoniem wenst te blijven, net als de anderen trouwens. D. is een van The Gravity Boys, de enige basejumpgroep die ons land rijk is. "Wij zijn met zijn tienen die zich actieve basejumpers mogen noemen. Actief betekent minstens elke week springen, over eigen materiaal beschikken, een degelijke opleiding van toch enkele maanden achter de rug hebben en alle letters van BASE op je palmares hebben staan." Maar het zijn niet alleen de boys die basejumpen. L. is 23 en het enige meisje van de groep: "Ik ben de snotneus onder de Belgische basejumpers. Een jaar geleden was ik eens mee geweest om te filmen en toen voelde ik het al kriebelen. Wat later heb ik de jongens een beetje impulsief gebeld met het bericht dat ik ook wou springen. En eind juli was het dan zover. Daar vloog ik... Voorlopig heb ik nog maar achttien keer gesprongen en beschik ik nog niet over eigen materiaal. Het is momenteel een te zware investering voor mij, maar ik ben alvast volop aan het sparen." Naar eigen zeggen is ze als girl al goed opgenomen in groep. Wordt het dan geen tijd om de clubnaam uit te breiden?

L. had al enkele jaren ervaring in skydiving, wat volgens haar clubgenoot D. een absolute voorwaarde is om te beginnen met basejumping. "Wij hebben echter niets gemeen met skydivers, behalve dan het gebruik van een parachute. Wij zijn eerder een afgesplitste groep uit hetzelfde milieutje." Het grote verschil tussen de twee disciplines zit volgens hem zeker niet in de details. "In het Engels is het direct duidelijk: skydivers seek duration, basejumpers seek intensity." L. knikt van yes! "Elke keer op die rand slaat de twijfel toe. Telkens weer diezelfde flits: wat doe ik hier in godsnaam? Maar eenmaal beneden is het toch een immense overwinning op jezelf." D. zegt dat het gevoel zowel vóór, tijdens als na de sprong met niets te vergelijken valt. "Remember de IJzertoren? Dat was echt uniek. Wat een rush. Maar die spot is nu wel burned. Dat doe je één keer en dan nooit meer." Samen vertellen ze er wel bij dat niet iedereen even enthousiast is over hun, op zijn zachtst gezegd, bizarre hobby. D.'s ouders bijvoorbeeld staan er niet echt om te springen. "Zij noemen het waaghalzerij. Ik kan dat wel begrijpen, maar toch ga ik ermee door."

Over de risico's doen beiden allesbehalve lacherig, ook al is het zwaarste ongeval in de groep tot nu toe een verzwikte enkel. "Om het gevaar tot een minimum te beperken moet je superalert blijven bij elke basejump, zelfs na je zoveelste." Voor en na de sprong in Antwerpen was het fun, maar op het moment suprême checkte iedereen alles, dubbel. D.: "We hebben maar één parachute en alles gaat enorm snel. Dus elk detail moet kloppen. En mocht het ooit verkeerd gaan, dan vallen we terug op onze code. Elke basejumper heeft een papier ondertekend waarin hij de volledige verantwoordelijkheid op zich neemt. Iedereen springt op eigen risico, uit vrije keuze en zonder beschadigingen aan te brengen of vervuiling achter te laten. Ooit hebben we zelfs eens een briefje van 2.000 frank achtergelaten voor een afgebroken deurklink. Een ongelukje bij het betreden van een dak. Dus we menen het echt wel. We willen niets of niemand lastigvallen met onze hobby, vandaar dat we meestal in het buitenland springen waar het toegelaten is. En als we in België springen, dan is het meestal 's nachts en stiekem. We willen hier ook niets mee bereiken of anderen overtuigen om zelf basejumper te worden. Laat ons maar clandestien springen en wij laten je slapen."

Ben Bleys

Wat betekent basejumpen? Kort gezegd: van allerlei hoge objecten duiken. Maar je mag je pas een echte basejumper noemen als je alle vier disciplines van BASE met goed gevolg op je naam hebt gebracht. B betekent building, in vlot Nederlands: gebouw of appartement. A is gelijk aan antenna, in nerdy Nederlands: zend- of elektriciteitsmast. S staat voor span, in pseudo-wetenschappelijke bewoordingen: brug of overspannen constructie. E is de afkorting van earth, in stoere slang: klif of rots.Foto's Kim Van Meensel en Gert Jochems

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234