Donderdag 08/12/2022

ryanair

Ryanair biedt piloten loonsverhoging, maar erkent vakbonden nog niet

null Beeld EPA
Beeld EPA

De top van de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair heeft vandaag een loonsverhoging van ongeveer 14 procent voorgesteld voor de in België gebaseerde piloten. Maar dat is voor de vakbonden onvoldoende. Zij willen erkend worden, een vraag die Ryanair belooft "in overweging te nemen". Eind februari volgt een nieuwe overlegronde.

Redactie

De ontmoeting vrijdag in een hotel op Brussels Airport, die ongeveer twee uur duurde, was een primeur. Jarenlang weigerde Ryanair met vakbonden te praten. Tegenover de Ryanair-mensen zaten twee leden van de christelijke bediendebond, vier Ryanair-piloten en een jurist van de pilotenvakorganisatie BeCA (Belgian Cockpit Association).

Het voornaamste voorstel van Ryanair, was een loonsverhoging voor de piloten. "Ze bieden een verhoging van ongeveer 14 procent, in lijn met voorstellen die ze in andere landen deden", duidt vakbondsman Paul Buekenhout. Zo gingen donderdag de Britse piloten van Ryanair nog akkoord met loonsverhogingen tot 20 procent.

Het voorstel zal worden voorgelegd aan de piloten, maar het is de vakbond niet zozeer te doen om meer salaris. Die wil dat Ryanair zich buigt naar de Belgische arbeidswetgeving en dat de maatschappij de bonden erkent als gesprekspartners. De maatschappij heeft beloofd die vraag in overweging te nemen. "Ik hoop alleen dat de voorgestelde loonsverhoging geen afkoopsom is" om de vakbondsvragen nadien van tafel te kunnen vegen, aldus nog Buekenhout.

"Nog een lange weg te gaan"

De vakbondsman blijft dus erg behoedzaam. "De deur staat op een kiertje en dat is al een stap vooruit tegenover de toestand een jaar geleden, maar van een revolutie is nog lang geen sprake", aldus Paul Buekenhout van de christelijke bediendebond LBC-NVK. "Daarvoor is er nog een lange weg te gaan." "De deur is niet dicht. Het belangrijkste voor ons was om een sociale dialoog op te starten", reageerde ook zijn Franstalige collega Yves Lambot.

Eind februari komen de partijen opnieuw samen. Ryanair zou beloofd hebben om de komende maanden ook gesprekken op te starten voor het cabinepersoneel.

Een bepalende factor voor het verloop van de gesprekken is ongetwijfeld het in de zomer verwachte arrest van het arbeidshof in Bergen, in een dispuut uit 2011 tussen zes ex-werknemers die gebaseerd waren in Charleroi en Ryanair. De zes, gesteund door de christelijke bediendebond, zijn van oordeel dat Belgische rechtbanken bevoegd zijn en het Belgische recht van toepassing is bij een arbeidsgeschil met Ryanair (en niet het Ierse).

Het Hof van Justitie van de Europese Unie leek in een antwoord op een prejudiciële vraag de ex-personeelsleden gelijk te geven. Het oordeelde in september vorig jaar dat "leden van het boordpersoneel zich kunnen wenden tot de rechter van de plaats van waaruit zij het belangrijkste deel van hun verplichtingen tegenover hun werkgever vervullen". Het is uiteindelijk aan de nationale rechter om die plaats te bepalen op basis van een reeks criteria. En dat is wat het arbeidshof in Bergen nu moet doen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234