Donderdag 14/11/2019

RWDM is dood, leve FC Brussel

Voorlopig heet de boreling nog gewoon KFC Strombeek maar in de toekomst zal de club die vanaf zondag in rood-zwarte kleuren in het stadion van Molenbeek voetbalt, door het leven gaan als FC Brussel. Al wat de begrafenis van stamnummer 47 - dat van RWDM - overleefde, vindt nu onderdak bij de nieuwe fusieclub: vijf A-spelers en vierhonderd jeugdspelers. Als extraatje komt Yves Buelinckx over van La Louvière. Over de ambities wilde zich gisteren niemand uitspreken maar die zijn wel duidelijk: zo snel mogelijk naar eerste klasse promoveren.

Ternat

Eigen berichtgeving

Valerie Hardie

Waarom de Brusselse aannemer Johan Vermeersch, die het hele project uittekende en in het verleden bestuurslid en speler was van RWD Molenbeek, per se scheep wou gaan met KFC Strombeek, is vrij simpel. Eén: Strombeek voetbalt in tweede klasse, RWDM bestaat niet meer. Twee: Strombeek is financieel gezond, RWDM zat tot over zijn oren in de schulden. Je zou denken dat net dat gegeven elke verstandige zakenman annex kandidaat-partner zou afschrikken, maar ook Strombeek had zo zijn redenen om in te gaan op Vermeersch' voorstel, zo legde gedelegeerd bestuurder Frans Houwaerts gisteren uit. "Strombeek beschikt niet over de infrastructuur die nodig is om in de toekomst de vereiste licentie te krijgen, in Molenbeek is die wel voorhanden. Voorts zijn de mogelijkheden om de club in Strombeek uit te bouwen, beperkt. We zochten daarom een alternatief."

Met bussen zullen de Strombeekse supporters dit seizoen gratis van de Grimbergse deelgemeente naar het Edmond Machtens-stadion vervoerd worden. De gemeente Molenbeek gaf de nieuwe vereniging toestemming om tot 30 juni 2003 de infrastructuur te gebruiken. Om de vele jongeren op te vangen (RWDM heeft nog 400 jeugdleden, Strombeek 200), wil Vermeersch echter nieuwe installaties inplanten. Hij is druk aan het onderhandelen over mogelijke sites in Molenbeek, Neder-over-Heembeek of Schaarbeek. En hij rekent op de politiek. "Ofwel dragen de Brusselse politici hun steentje bij, ofwel is hun boodschap: laat de jongeren maar op straat rondhangen, met alle risico's op vandalisme en drugsmisbruik. In de Brusselse regio zijn er vijfduizend jongeren die voetballen. Iedereen die in en rond Brussel woont, geven we een kans, ook allochtonen." Vermeersch heeft eveneens een deal gesloten met een school om de combinatie studie en sport mogelijk te maken.

Vermeersch hoopt op korte termijn FC Brussel financieel een stevige duw in de rug te geven door de Brusselse bedrijfswereld bij het project te betrekken. "De ticketverkoop staat maar in voor 10 à 12 procent van het budget, dat rond de 744.000 euro moet schommelen. De overige centen komen van bedrijven. In de Brusselse regio zijn 21.000 ondernemingen actief. We zijn volop bezig een commerciële cel uit te bouwen, die contacten zal leggen met typisch Brusselse firma's."

De tijd van de mecenassen is voorbij, besloot Vermeersch gisteren. "Ik wil niet wéér meegesleurd worden in een moeras. Het is ronduit schandalig als je ziet wat er op Molenbeek allemaal is gebeurd. De enige garantie dat dit de nieuwe club niet zal overkomen, is het gezond verstand van het bestuur. Dat zal voor 70 tot 80 procent bestaan uit de huidige bestuursploeg van Strombeek, pas later zal het volledige organigram ingevuld worden. Ook de rood-zwarte truitjes zijn nog niet helemaal klaar. Op de mouwen moet nog het embleem van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest komen, en mogelijk ook nog een afbeelding van Manneke Pis.

Over de ambities werd gisteren minder klare wijn geschonken maar ze zijn duidelijk: zo snel mogelijk naar eerste klasse promoveren. Al ziet dat er voorlopig niet zo goed uit: Strombeek heeft na vier matchen slechts twee punten. Mogelijk brengen Yves Buelinckx en de komst van vijf ex-RWDM'ers beterschap.

Op de mouwen komt mogelijk een afbeelding van Manneke Pis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234