Dinsdag 22/10/2019

RVA

Bij deze reactie op het artikel “N-VA Senaatsvoorzitter was tegen splitsing RVA” (DM 15/1). Eind 1992 gaf de Vlaamse regering aan een groep onderzoekers van de KU Leuven, onder mijn leiding, de opdracht zich te buigen over de problematiek van de transfers in de sociale zekerheid. Deze werkgroep moest tevens de mogelijke overdracht van bevoegdheden naar de gemeenschappen in dit domein onderzoeken. De conclusies werden in 1994 gepubliceerd. Zoals de Franstalige media nu in herinnering brengen, pleitte ik daar voor de overheveling van de ‘kostencompenserende socialeverzekeringsregelingen’ naar de gemeenschappen. Het betreft hier in hoofdzaak de gezondheidszorg en gezinsbijslagen. In het licht van de geldtransfers konden de inkomensvervangende regelingen, zoals pensioenen, invaliditeit en werkloosheid, federaal blijven. Deze dienden echter op dezelfde wijze over het hele grondgebied toegepast te worden. Deze voorwaarde ‘vergaten’ de Franstalige media. De resultaten van het onderzoek leidden tot de resoluties van het Vlaams Parlement waarin de splitsing van de kostencompenserende regelingen vervat zat. Deze resoluties werden ruim gesteund.

Intussen zijn we bijna 20 jaar verder: de werkelijkheid veranderde en ook de ideeën zijn geëvolueerd. Meer dan ooit is een ruime meerderheid in Vlaanderen ervan overtuigd dat de gezondheidszorg en de gezinsbijslagen best aan de gemeenschappen overgedragen worden. De arbeidsmarkt van Vlaanderen verschilt duidelijk met die in Wallonië. In Vlaanderen is het een grote bekommernis om mensen langer aan het werk te houden, terwijl men in Wallonië in ruimere mate de problematiek van de jeugdwerkloosheid ervaart. Ook is het evident dat het toevertrouwen van de arbeidsbemiddeling aan de gewesten, maar het federaal houden van de inkomenstransfers aan de werklozen, een obstakel vormt voor een flexibele arbeidsmarkt.

Het is dan ook niet zo gek dat in 2007 Johan Vande Lanotte (sp.a) een regionalisering van het werkgelegenheidsbeleid voorstond. In de toenmalige nota ‘Alleen wie de toekomst zelf vorm geeft, moet ze niet ondergaan’ lezen we inderdaad een pleidooi om de werkgelegenheidsbevoegdheden ‘in hun geheel’ naar de gewesten over te hevelen.

Men dient niet te vergeten dat in Vlaanderen vanuit verscheidene hoeken stemmen opgaan om de verschillende arbeidsmarktrealiteiten in noord en zuid op een aangepaste manier te benaderen. Het globale doel is om zoveel mogelijk mensen aan de slag te helpen. De overheveling van de werkloosheidsverzekering is daar het logisch gevolg van.

Als je met een dubbeldemocratie, zoals die in België bestaat, verder wil, is het een conditio sine qua non om compromissen te bereiken. Doch dienen deze compromissen rekening te houden met de fundamentele aspiraties van de meerderheid. In Vlaanderen zeggen de meeste politieke partijen reeds jaren voorstander te zijn van een beduidende overdracht van socialezekerheidsbevoegdheden naar de deelstaten. Laat deze partijen nu ook woord houden.

Danny Pieters, Senaatsvoorzitter N-VA

JONGCD&V

Groot was onze verbazing toen wij vorige week woensdag in De Morgen een opiniestuk lazen waarin onze jongerenvoorzitter, Pieter Marechal, aankondigt mee te willen doen met de betoging van komende zondag. De impliciete boodschap aan de onderhandelaars is: “Ze willen het niet, ze kunnen het niet, het zijn knoeiers”. De initiatiefnemers zeggen zelfs letterlijk: “Beter een kwakkelregering dan geen regering.” Wij, als geëngageerde jonge militanten binnen JONGCD&V zijn het fundamenteel oneens met deze boodschap. De onderhandelaars willen allemaal zo snel mogelijk een regering. Daarover gaat de impasse niet. De impasse gaat erover dat elke onderhandelende partij vindt dat de andere meer concessies moet doen.

Wij vinden dan ook dat JONGCD&V niets te zoeken heeft in een betoging die eigenlijk niet goed weet wat ze wil. Deelname aan deze betoging is niet alleen onproductief maar zelfs onbegrijpelijk.

Pieter-Jan Lijnen, Raf Smet, Annelies Bollaert en Dries Deweer zijn allen lid van JONGCD&V

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234