Zondag 13/06/2021

Fraude

RVA haalde al 12 miljoen euro op na fraude met werkloosheidsuitkeringen

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open Vld). Beeld Belga
Staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open Vld).Beeld Belga

De RVA recupereerde dit jaar al bijna 12 miljoen euro bij werklozen die hadden gelogen over hun woonplaats, om zo een hogere uitkering te krijgen. Dat meldt staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open Vld).

Mensen vertellen niet altijd de waarheid over hun woonplaats. Om een leegstandsbelasting te ontlopen, bijvoorbeeld. Of minder gemeentebelastingen te betalen. Maar domiciliefraude kan ook geld opleveren. De werkloosheids- en ziekteuitkeringen zijn immers afhankelijk van de samenstelling van je gezin. Een alleenstaande krijgt een hogere uitkering dan iemand die samenwoont.

In de eerste helft van 2017 haalde de RVA, die de werkloosheidsuitkeringen controleert, bijna 12 miljoen euro op bij mensen die hadden gelogen over hun woonplaats. Dat is een lichte stijging tegenover vorig jaar, toen in het hele jaar 21,5 miljoen euro werd opgehaald. “Onze extra inspanningen lonen”, zegt staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open Vld).

Bezoek

De databanken van de RVA en het RIZIV, dat de ziekte-uitkeringen regelt, worden nu gekruist om fraudeurs op te sporen. Daarna gaat de RVA onaangekondigd op bezoek. “In 2016 zijn er zo 341 huisbezoeken uitgevoerd”, zegt De Backer. “Daarnaast analyseren we de water- en elektriciteitsfacturen. Als die zwaar afwijken van het normale verbruik, dan is dat een indicatie om de situatie te onderzoeken.”

Inspectiediensten en politie werken nu beter samen dan vroeger. Daardoor kan de overheid gerichter te werk gaan, zegt De Backer. “Het is niet de bedoeling om een heksenjacht te organiseren, maar domiciliefraude is wel een van onze prioriteiten."

Tegelijk voeren ook steden de strijd tegen domiciliefraude op. Zo schrapte de stad Kortrijk deze legislatuur al 1.956 inwoners uit het bevolkingsregister, 381 meer dan de vorige. “De meesten pleegden domiciliefraude”, zegt schepen Arne Vandendriessche (Open Vld). “Het gaat om mensen die een leegstandsbelasting wilden vermijden of die een hogere uitkering wilden dan die waar ze recht op hadden.”

Wijkagent

Hoe de Kortrijkse overtreders tegen de lamp lopen? "Post die altijd terugkomt of maar een keer per maand wordt afgehaald. Stadswachters of wijkagenten die iets opmerken, of het OCMW. En buurtbewoners die tips geven over een verdachte situatie", zegt Vandendriessche.

De stad stuurt doorgaans een wijkagent ter plaatse. “Soms gaat het gewoon om mensen die verhuisd zijn, en die vergeten zijn om zich uit te schrijven. Maar die vinden we meestal snel terug”, zegt Vandendriessche. "Bij de meesten is er iets anders aan de hand."

Eerder maakte ook de stad Vilvoorde bekend dat het harder wil inzetten op handhaving. De stad werft een extra specialist aan die op de dienst Bevolking domiciliefraude moet opvolgen. De versterking is nodig vanwege de snelle bevolkingsgroei.

Monaco

De Vereniging van Vlaamse steden en gemeenten (VVSG) heeft geen cijfers over het aantal schrappingen omwille van domiciliefraude in het bevolkingsregister. “Het valt wel op dat de fraude niet alleen aan de onderlaag van de samenleving voorkomt”, zegt directeur Jan Leroy. "Denk maar aan de mensen die zich in een kustgemeente domiciliëren om minder gemeentebelasting te betalen. Of sporters die officieel in Monaco wonen."

Belangrijke nuance is volgens Leroy dat domiciliefraude niet altijd bewust wordt gepleegd. "Soms gaat het gewoon om onwetendheid."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234