Woensdag 20/01/2021

Ruzie tussen PS en MR kleurde Waalse kiescampagne

Beeld UNKNOWN

In Franstalig België heeft de kiescampagne, meer dan in Vlaanderen, een en ander in beweging gezet en alvast voor meer duidelijkheid gezorgd. PS-voorzitter Elio Di Rupo gaf klaar en duidelijk aan dat hij na 7 juni in Brussel noch in Wallonië in zee wil gaan met de MR. De peilingen blijven Ecolo een klinkende overwinning toeschrijven, terwijl de PS een evengroot verlies zou boeken.

Riante onkostenvergoeding
De zaak rond Didier Donfut deed dienst als vliegwiel. De Waalse PS-minister moest op 12 mei opstappen nadat aan het licht was gekomen dat hij naast zijn ministerwedde nog een riante onkostenvergoeding opstreek als consultant. Enkele dagen later zei MR-voorzitter Didier Reynders op een congres in Bergen dat bepaalde PS'ers "infréquentables" geworden waren, waarmee hij naar eigen zeggen reageerde op uitspraken van PS-kopstuk Philippe Moureaux.

PS-vicepremier Laurette Onkelinx liet die uitval niet over haar kant gaan en eiste in de Franstalige krant Le Soir "verduidelijkingen" van Reynders. Zoniet zou ze uit de regering stappen. Diezelfde dag nog antwoordde Reynders dat hij geen woord zou terugnemen van wat hij had gezegd. Onkelinx bleef zoals bekend gewoon in de federale regering zitten.

PS sluit coalitie met MR uit
Later die week was het de beurt aan het cdH om zich in de debatten te mengen. Waals minister Benoît Lutgen, van wie mag worden verwacht dat hij met het fiat van voorzitster Joëlle Milquet sprak, liet in La Libre Belgique voor het eerst vanwege het cdH de mogelijkheid optekenen van een coalitie met Ecolo en de MR. "Het contract met de PS loopt op 7 juni af", voegde Lutgen er aan toe.

Vervolgens achtte PS-voorzitter Di Rupo de tijd rijp om de zaken op scherp te stellen. Tijdens een rechtstreeks tv-debat met zijn MR-collega Reynders sloot hij een coalitie met de MR na 7 juni uit. "Ik ga niet in zee met de MR om Brussel en Wallonië te leiden", klonk het.

Waarop Reynders opmerkte dat het wat hem betreft onmogelijk is met de PS werk te maken van het herstel van Brussel en Wallonië.
Intussen ziet het er volgens peilingen allerhande naar uit dat Ecolo de grote winnaar van 7 juni zal worden en de PS de grote verliezer. De MR zou een beetje vooruitgang boeken en het cdH zou pas de vierde grootste partij in het zuiden van het land worden.

Wie gaat met wie in zee?
De vraag blijft dus nog steeds wie de grootste Franstalige partij wordt: de PS of de MR. Terwijl het in de hoofdstad er naar uitziet dat de liberalen het laken naar zich toe zullen trekken, hoewel ze in sommige peilingen door Ecolo op de hielen worden gezeten, is het pleit in Wallonië lang niet beslecht. En zoals bepaalde socialisten zeggen: "het is niet omdat we veel verliezen dat we niet meer de grootste zijn".

Blijft nog de vraag wie met wie in zee gaat. De MR probeert sinds enkele dagen het cdH, maar vooral Ecolo, uit zijn tent te lokken. Milquet blijft evenwel voorzichtig en hamert voort op het belang van ethiek in de politiek. Veel meer duidelijkheid valt ook bij de groenen niet te rapen.

Ecolo
Co-voorzitter Jean-Michel Javaux wilde in de kranten van Sud Presse niet meer kwijt dan dat, indien de PS meer dan tien procent verliest, dit "een duidelijke boodschap" zou zijn. Over de keuze tussen MR en PS stelt Javaux enkel dat hij zich niet in de val wil laten lokken door partijen die al 10 jaar samen in de federale regering zitten.

Het valt ook op dat Ecolo sinds kort vaak in het vizier wordt genomen op congressen of meetings, vooral sinds Ecolo een rechtstreekse concurrent is geworden van bijvoorbeeld MR. (belga/ka)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234