Maandag 18/10/2021

Ruzie over gebreken politiehervorming ontspoort

Top federale politie pikt kritiek van veiligheidsadviseur De Ruyver niet

Brussel

Eigen berichtgeving

De onenigheid over de vorderingen bij de hervorming van de politie krijgt een nieuwe dimensie. Volgens Brice De Ruyver, veiligheidsadviseur van premier Guy Verhofstadt (VLD), is het de top van de federale politie zelf die verantwoordelijk is voor de bureaucratie waaronder zijn ondergeschikten zuchten. De federale politie pikt die kritiek niet en eist een onderhoud met Verhofstadt en met de bevoegde ministers Patrick Dewael (VLD, Binnenlandse Zaken) en Laurette Onkelinx (PS, Justitie).

De kritiek van De Ruyver komt er na een eerdere uitval van de Brusselse onderzoeksrechter Damien Vandermeersch. Die had in het weekend gezegd dat de federale politie nog slechter werkt dan voor de zaak-Dutroux, de feitelijke aanleiding voor de politiehervorming. Vooral de administratieve rompslomp zou het politiewerk bezwaren. De Ruyver, ook voorzitter van de begeleidingscommissie Politiehervorming, gaf Vandermeersch gisteren in De Tijd grotendeels gelijk, maar hij legde de schuld daarvoor bij de top van de politie zelf. "De formulierenberg is overdreven. Het wegwerken van de papierberg is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de top van de federale politie."

De Ruyver verwoordt daarmee de kritiek die ook in de hoogste regeringskringen leeft. "Er is een probleem van management bij de federale politie, maar het is niet aan de regering om daar een oplossing voor te verzinnen", klinkt het in de omgeving van Verhofstadt. "De regering kan stimuleren, maar het efficiënte beheer behoort tot de autonomie van de politie zelf." Eerder had ook minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) laten weten dat de kritiek op de bureaucratische werking van de politie niet uit de lucht gegrepen was.

De federale politie zelf pikt de aanval niet. "De top van de federale politie vindt de kritiek op zijn werking onterecht en ongenuanceerd", heet het in een beknopte mededeling. De politietop eist een "dringend onderhoud" met Verhofstadt en met de bevoegde ministers Dewael en Onkelinx. Het is vooral het verwijt van bureaucratie dat de politietop zwaar valt. "Wij geven nu geen verdere commentaar", luidt het bij de federale politie. "We vragen net een onderhoud om de situatie uit te klaren."

Met de kritiek van Vandermeersch en De Ruyver staan de problemen bij de politiehervorming weer in het centrum van de politieke aandacht. De uithalen komen samen met een andere opborrelende kritiek, vanuit socialistische regeringshoek. Zowel PS als SP.A eisten de voorbije dagen dat het regeerakkoord dat voorziet in de bijkomende rekrutering van 2.500 politiemensen snel zou worden uitgevoerd. De socialistische partijen worden opgejaagd door hun burgemeesters, die al langer aanklagen dat de politiehervorming de gemeentekas te veel geld kost en dat de burger daarvoor te weinig blauw op straat terugkrijgt.

Een derde pijl op de politiehervorming wordt afgeschoten vanuit de vakbonden. Die organiseren volgende week woensdag, op 18 februari, een nationale betoging. Ze protesteren tegen de wijzigingen die minister Dewael aan het politiestatuut wil aanbrengen. Die zijn nodig omdat het Arbitragehof enkele artikels uit het mammoetbesluit over het statuut heeft gewijzigd. Het arrest blies de toch al moeizame onderhandelingen tussen regering en vakbonden op. De vakbonden zijn van plan het spel hard te spelen en dreigen met acties tijdens het proces-Dutroux en in volle verkiezingscampagne. Meteen testen ze Dewael op zijn Duquesne-gehalte. De vorige minister van Binnenlandse Zaken willigde royaal de statutaire eisen van de vakbonden in uit angst dat de politie de organisatie van het voetbalkampioenschap Euro 2000 in het honderd zou doen lopen. (BE)

Brice De Ruyver: 'Politietop moet overdreven formulierenberg wegwerken'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234