Maandag 05/12/2022

AchtergrondDroixhe

Ruzie onder Koerdische en Tsjetsjeense jongeren kost man het leven: opeens werd Droixhe een slagveld

De escalerende ruzie in Droixhe.  Beeld RV
De escalerende ruzie in Droixhe.Beeld RV

In de Luikse wijk Droixhe werd vrijdagavond een Tsjetsjeense man neergekogeld toen hij wilde bemiddelen in een conflict onder jonge mensen. ‘Het zijn verpauperde jongeren die gelokt worden met misplaatste groepsgevoelens en om snel geld te verdienen.’

Montasser AlDe’emeh en Douglas De Coninck

“Verviers, blijft thuis. Ik zweer bij God, dit is geen grap. Neem het risico niet om langs Hodimont te gaan. Dat is beter voor u. Bescherm uw naasten en zij die deze boodschap niet kregen.” Dit berichtje ging zaterdagochtend, enkele uren na het straatgevecht in de Luikse wijk Droixhe, viraal op sociale media.

Hodimont is een wijk met maar enkele straatjes in het centrum van Verviers. De politie is er op zaterdagnamiddag omnipresent. In politiewagens die traag heen en weer rijden of in duo’s die zich met een goed zichtbaar oortje door de massa mengen. En die is vooral bezig met inkopen voor de ramadan.

“Het gaat om bendes die zich willen wraken voor iets wat de vorige dag is gebeurd in een andere stad”, zegt burgemeester Muriel Targnion (ex-PS). “Dat is onaanvaardbaar. Er zijn oproepen tot geweld op Facebook en Snapchat. Er is versterking gevraagd aan de federale politie.”

Maar als de zaterdag aan het eind iets heeft geleerd, dan misschien dat niet alles wat op sociale media passeert, waar is.

Kalasjnikov

Het zware geweld in Droixhe, vrijdagavond, lijkt een uitloper te zijn van een ruzie de avond daarvoor, aan een tankstation ter hoogte van het eiland van Monsin in de Maas. De vader van een Tsjetsjeense jongen, de 39-jarige A.D. reed in de late namiddag naar de Nancylaan in Droixhe. Volgens kennissen wilde hij er de ruzie van de vorige avond komen uitpraten, maar dat liep anders.

“De wagen werd ingesloten door een groep mensen die zich in het zwart hadden gekleed en bivakmutsen droegen”, zegt de Luikse parketwoordvoerder Damien Leboutte. “De ruiten van de auto werden ingeslagen met baseballknuppels. De bestuurder probeerde weg te rijden en botste daarbij op een andere auto. Blijkbaar is er toen met een zwaar wapen – een oorlogswapen volgens een expert – op de auto geschoten. De persoon daarin is erg snel overleden.”

Naast de dood van A.D. meldt het parket twee ernstig gewonden. Bij wegversperringen aan het eiland Monsin kon de politie later op de avond 28 mensen arresteren, allemaal mensen met een Tsjetsjeense achtergrond. In een wagen werd een kalasjnikov en nog een ander schiettuig ontdekt. Het parket spreekt van meerdere ruzies op donderdagavond, de ene in Luik, de andere 30 kilometer verderop in Hodimont, waar een vrij grote Tsjetsjeense gemeenschap woont.

‘Geen bendevorming’

Tsjetsjeense jongeren hebben het lastig met de beeldvorming, dit weekend. “Tsjetsjenen hebben geen bendes of maffiagroepen, die zijn er gewoon niet”, zeggen Musa (31) en Shamil (33), die in contact staan met Tsjetsjeense jongeren en fungeren als bemiddelaars. “Het waren twee jongens van zestien en zeventien jaar die tijdens het spelen in een ruzie verwikkeld raakten met andere jongeren, onder andere Koerdische jongens. Ze kenden elkaar niet, een banale ruzie met woorden is op korte tijd geëscaleerd. De twee Tsjetsjeense jongens werden geschopt en geslagen. Daarop is die man met zijn Albanese vriend naar daar gereden om de situatie te ontmijnen.”

Musa (l). en Shamil.  Beeld rv
Musa (l). en Shamil.Beeld rv

“Hij was niet naar daar afgezakt om nog meer ruzie te maken, integendeel. Het is ramadan ook, hij wilde iedereen tot kalmte aanmanen. Tsjetsjenen zijn hier een minderheid, we kennen elkaar. Als iemand in de problemen komt, dan zijn we solidair, dat heeft niets met bendevorming te maken.”

Over het lot van de Albanese vriend heerst onduidelijkheid. Hij zou erin zijn geslaagd om met zijn verwondingen uit de wijk Droixhe weg te rennen. De 28 arrestanten werden zondag allemaal vrijgelaten.

De familie van de overleden man laat weten dat hij en zijn zonen niets te maken hebben met bendes of drugs. Ook benadrukken ze niets met eventuele pogingen tot wraakacties te maken te hebben.

‘Zelfde uitzichtloosheid’

Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) kondigde op VTM Nieuws aan dat hij zal laten onderzoeken of er ook niet-Belgen betrokken waren bij de rellen: “Als het gaat om niet-Belgen, dan kunnen ze het land worden uitgezet, indien wordt geoordeeld dat ze een gevaar betekenen voor de openbare orde.”

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Beeld VTM NIEUWS
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld).Beeld VTM NIEUWS

In een persbericht zegt de Belgische Raad van gemeenschappen uit Koerdistan (NavBel) dat het in Luik helemaal niet zo eenduidig om Koerdische versus Tsjetsjeense jongeren ging. “Er zijn criminele bendes actief in Luik en Verviers die jongeren misbruiken voor hun eigen gewon en ego’s”, zegt Orhan Kilic van NavBel. “Koerdische, Marokkaanse en Tsjetsjeense jongeren zijn in de greep van misdadigers die ze in de criminaliteit zuigen, met alle asociaal gedrag van dien. Het zijn verpauperde jongeren die gelokt worden met misplaatste groepsgevoelens en snel geld verdienen.”

“De ruzie tussen de bendes is niet nieuw en kent een lange aanloop. “De pers spreekt over ‘Tsjetsjeense bendes tegen Koerdische bendes’. Deze voorstelling is niet helemaal juist. Deze bendes zijn meer gemengd en bij de eerste ruzies waren eigenlijk niet eens Koerden betrokken. De gemeenschappen in deze wijk kennen dezelfde moeilijkheden. Zowel Tsjetsjenen als Koerden kennen repressie en oorlog in hun thuislanden. Ze kennen het vluchtelingenschap. Hun jeugd maakt discriminatie, werkloosheid en uitzichtloosheid mee.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234