Dinsdag 20/08/2019

Rutten vraagt duidelijkheid over belasting op creativiteit

Beeld BELGA

Kamerlid en kandidaat-voorzitter van Open Vld, Gwendolyn Rutten, heeft vragen bij de verhoging van de roerende voorheffing op auteursrechten. "Dit is een soort belasting op creativiteit, terwijl we die creativiteit net nodig hebben om de economie erbovenop te helpen", zegt ze. Ze vraagt de regering om duidelijkheid te verschaffen.

Auteursrechtenvereniging Sabam liet haar leden gisterenavond weten dat de bevrijdende roerende voorheffing stijgt van 15 naar 25 procent. Verschillende artiesten hebben al hun ongenoegen geuit over de maatregel.

Open Vld-kamerlid Rutten vraagt meer duidelijkheid. "Ik heb de indruk dat het niet de bedoeling was om de auteursrechten te betrekken bij de hervorming van de roerende voorheffing. Dit heeft een groot psychologisch effect en een kleine opbrengst", zegt ze. Rutten roept de regering op de puntjes op de i te zetten en vraagt dat minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) met de sector rond de tafel gaat zitten.

Niet iedereen gelijk belasten
"Auteursrechten zijn een onderdeel van ons inkomen en het is een basisprincipe van financiële solidariteit om niet alle inkomens op dezelfde manier te belasten." Dat zegt Hans Van Nuffel, woordvoerder van de Unie van Regisseurs.

"Het tarief van 25 procent roerende voorheffing bestaat al vanaf een bepaald bedrag auteursrechten (ruim 53.000 euro)", aldus Van Nuffel. "Waarom niet de kleinste inkomens vrijwaren en het plafond verlagen? Wie meer inkomen kan vergaren zou extra belast kunnen worden op die meerinkomsten, zoals dat met de lonen ook gebeurt. Wie een laag bruto-inkomen heeft, draagt toch ook minder af", klinkt het nog."

Kleine groep
De Unie van Regisseurs zegt te begrijpen dat er maatregelen genomen moeten worden om de begroting in evenwicht te krijgen, maar niet op de kap van de kleine artiesten. "Er moet een basisprincipe in de financiële solidariteit toegepast worden, zodat niet iedereen over dezelfde kam geschoren wordt."

Van Nuffel verduidelijkt ook dat de maatregel van toepassing is op een relatief kleine groep mensen. "En daarom kan die ook makkelijk goedgekeurd worden, de weerstand is veel kleiner. Werkgeversorganisaties klagen over relatief kleine aanpassingen, terwijl auteursrechten soms een derde van ons inkomen bedragen, waar 10 procent wel veel is." De regisseurs besluiten dat er op zijn minst overleg had moeten worden met de sector en hopen alsnog op een uitnodiging van de regering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden