Maandag 17/02/2020

Video

Rutten: "Het land splitsen? Dat zal zonder de liberalen zijn"

Open Vld wil niet weten van een nieuwe grote communautaire ronde. Dat zei partijvoorzitster Gwendolyn Rutten op de nieuwejaarsreceptie van de partij. "Wie kostbare tijd wil verspillen aan communautair gehakketak zal het zonder de liberalen moeten doen". Ze nam het ook op voor Open Vld-viceminister-president Annemie Turtelboom, die volgens Rutten de 'puinhoop' opkuist die de vorige Vlaamse regering - zonder liberalen - achterliet.

Voor de Open Vld-nieuwjaarsreceptie kwam ook de liberale premier Charles Michel naar Bozar in Brussel afgezakt. Hij hoorde Rutten de loftrompet afsteken over zijn regering. "Na zeven magere jaren breken er - voorzichtig - zeven betere jaren aan. Het zijn liberale recepten die zorgen voor jobs en economische groei", zei Rutten. "Er ligt voor niet minder dan 8 miljard euro aan lastenverlagingen op tafel".

De energieheffing of 'Turteltaks' die Vlaams minister Turtelboom invoert, hoort daar niet bij. De linkse oppositie haalt fors uit naar die taks en ook intern bij Open Vld is er - anonieme - kritiek op Turtelboom.

Maar Rutten verdedigt haar Vlaamse ministers. "We vonden in de schuiven van het energiebeleid een stinkende factuur van 9 miljard euro", zei ze. "Zelfs als we er geen millimeter schuld aan hebben, kuisen wij de puinhoop op. En daarvoor alleen al verdienen onze ministers alle respect", zei de Open Vld-voorzitster, waarna ze applaus kreeg.

"Het land splitsen? Zonder de liberalen!"

Door de socio-economische agenda van de regering-Michel zal het met het land beter gaan, zei de Open Vld-voorzitter. Die hervormingen laten stilvallen door nieuwe communautaire discussies wil Rutten niet.

"Ik zeg dit klaar en duidelijk: wie dit land toch zou willen splitsen, wie kostbare tijd wil verspillen aan communautair gehakketak zal het zonder de liberalen moeten doen", zei Rutten. Vorige week nog zei coalitiepartner N-VA dat ze haar communautaire profiel opnieuw wil aanscherpen.

Rutten sprak ook over de vluchtelingencrisis. De Vlaamse liberalen vinden het onze plicht om mensen op te vangen, maar willen inzetten op integratie, met nadruk op "rechten en plichten" en door het verdedigen van "rechten en vrijheden". "En ze zeker nooit wegmoffelen of relativeren in de naam van de politieke correctheid".

"Geen millimeter toegeven"

"In geen geval ben ik van plan om in deze moeilijke tijd één millimeter van deze vrijheid opnieuw af te geven", zei Rutten. De vrijheid staat volgens Rutten nochtans onder druk. Als voorbeeld gaf ze het uitstellen van examens in het katholiek onderwijs omdat die samenvallen met de Ramadan of het weigeren van euthanasie in christelijke rusthuizen.

"Er is geen enkele raad van bestuur, geen enkele 'wij' en zeker geen nieuwe aartsbisschop die je die vrijheid mag afnemen. Preek op de kansel wat je wil, maar kom verdorie niet aan onze duurbevochten rechten en vrijheden".

"We moeten ook ophouden met de dingen op hun kop te zetten. Het is toch te absurd voor woorden dat op een moment dat in Amerika een vrouw kandidaat is om de machtigste natie ter wereld te leiden vrouwen hier bij ons de raad krijgen om een armlengte afstand te houden", zei Rutten. De juiste boodschap aan mannen die vrouwen vernederen is volgens de Open Vld-voorzitter: "blijf er met uw poten af."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234