Maandag 27/09/2021

#VooruitMichel

Rutten belooft: 100 euro meer voor een op twee werknemers

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Was Michel I krachtig genoeg voor échte veranderingen tijdens haar eerste jaar? Het was de inzet van het debat in de Vooruit van deze krant. Daar konden de centrumrechtse voorzitters de zaal niet van overtuigen, wel dat ze tot eendracht in staat zijn. Open Vld, N-VA en CD&V, ze waren lief voor elkaar, daar in Gent. En er viel een belofte: een op de twee werknemers verdienen op het einde van de legislatuur 100 euro per maand extra.

(Herbekijk het integrale debat onderaan deze pagina)

Een zelfverzekerde De Wever en Rutten tegenover een aanvallende Almaci en Crombez, een moeizame Beke en een wat weifelende Van Grieken anderzijds. Dat was het overheersende beeld in het debat georganiseerd door deze krant, VTM nieuws en de UGent over een jaar centrumrechts beleid. De enige belofte van de avond kwam er op het einde, van Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. Zij kondigde aan dat een op twee werknemers op het einde van de legislatuur 100 euro per maand zullen bijverdienen. Dat komt neer op een "extra dertiende maand".

Een beetje meer eendracht zou de regering vooruit kunnen helpen, zei N-VA-voorzitter Bart De Wever bij aanvang. De centrumrechtse voorzitters leken in de coulissen wel te hebben afgesproken om elkaar te ontzien. Over de vluchtelingencrisis viel amper een wig te drijven tussen de drie. Gwendolyn Rutten wees erop dat we van nieuwkomers "een succesverhaal moeten maken". "Het is onze plicht ervoor te zorgen dat dat kan, via bijvoorbeeld een integratiecontract vanaf de eerste dag, in te zetten op taal en op werk, en dat gebeurt nu nog te weinig."

De Wever dominant

Vinden die maatregelen ook genoeg steun? "Ja, dat integratiecontract is afgesproken in het regeerakkoord." Waarop De Wever en Wouter Beke instemmend knikten. Wie dacht dat hij nog eens van leer zou trekken tegen de Conventie van Genève, had het mis. Hij hield het op: "Standpunten zullen ook nog wel wijzigen. Standpunten waar vandaag nog over geroepen wordt, zullen snel mainstream worden."

Niettegenstaande domineerde De Wever het debat moeiteloos. Met dank aan zijn klassieke truc: zelf zo uitvoerig mogelijk spreken en het discours van de anderen zo veel mogelijk onderbreken door wenkbrauwgefrons en 'les petites phrases qui tuent'. Een voorbeeld: John Crombez haalde terecht aan dat er over de opvang van asielzoekers nog veel vragen openblijven en dat de grenscontroles enkel tijdens de werkuren doorgaan. "Zever, zever, dikke zever", antwoordde De Wever luid herhalend. Daarmee kreeg hij het publiek op zijn hand.

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Links in blok

De oppositie, hoe verging het die? Crombez en Meyrem Almaci, de voorzitters van sp.a en Groen, vonden elkaar onder de spots. Het is duidelijk dat de twee linkse oppositiepartijen - voorlopig? - hebben beslist om mekaar geen vliegen af te vangen, maar samen het centrumrechtse blok aan te pakken. Almaci leidde vaak de aanval en kreeg het publiek mee met ingestudeerde quotes. De beste? "Deze regering is even ecologisch als een pakje groene Michel." Crombez vulde aan met cijfers en concrete maatregelen, wat hem enkele rechtstreekse duels met De Wever opleverde.

Op haar best was Almaci toen het onderwerp werkbaar werk aan bod kwam, haar stokpaardje. "De budgetten hiervoor zijn met een derde tot de helft naar beneden gehaald." Rutten kon haar kritiek op de besparingen nog pareren, maar Beke kwam niet veel verder dan dat de regering de plannen van de pensioencommissie uitvoert, met aan het hoofd daarvan de socialist Franck Vandenbroucke. Maar opnieuw: Almaci stond scherp. "Ik hoor alleen dat CD&V a zegt, Open Vld b en dat uiteindelijk Bart De Wever beslist."

Bomma

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken sloeg enkel op de antimigratienagel. De stijging van zijn partij in alle recente peilingen sterkten hem daarin. Overtuigen kon Van Grieken echter niet. Zijn rekensom dat een asielzoeker 1.290 euro kost, terwijl "zijn bomma" een pensioen krijgt van 1.083, werd simpel gecounterd door Rutten: "Als we de vluchtelingen aan het werk krijgen, zullen ze het pensioen van jouw bomma meebetalen." Het leverde haar het grootste applaus op van de avond.

Herbekijk hieronder het integrale voorzittersdebat:

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234