Maandag 21/06/2021

Ouderenzorg

Rusthuis dreigt duurder te worden

null Beeld Eric De Mildt
Beeld Eric De Mildt

Zonder de beloofde subsidies zal de dagprijs voor kamers in rusthuizen onvermijdelijk stijgen. Zorgnet Vlaanderen, de grootste koepel van woonzorgcentra, vreest het ergste nu de Vlaamse regering extra moet besparen. Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) onderzoekt welke middelen hij toch kan vrijmaken.

Meer dan 171 rusthuizen wachten nog altijd op zo'n 1 miljard euro aan subsidies van de Vlaamse overheid. Die had de middelen vorig jaar beloofd om een deel van broodnodige infrastructuurwerken te bekostigen. Niet alleen is er door de vergrijzing meer behoefte aan bedden, de zorgbehoefte voor bejaarden stijgt elk jaar. Badkamers, leefruimtes en aangepaste meubels: alles vergt dure verbouwingen. De rusthuizen zijn klaar met hun plannen, maar zonder overheidssteun moeten ze de financiering volledig op zich nemen.

"Dan hebben we geen andere keuze dan dit bedrag door te rekenen aan de bewoner via de dagprijs die hij of zij moet betalen", zegt Klaartje Theunis van Zorgnet Vlaanderen. "Op dit eigenste moment betekent dit 8,70 euro meer per dag. Als de rente weer wat stijgt, zal het zelfs meer worden."

De dagprijs verschilt van rusthuis tot rusthuis. Uit de jaarlijkse MARA-studie (Model for Automatic Resthome Analysis), uitgevoerd door de sector in samenwerking met de Belfiusbank, blijkt dat de dagprijs gemiddeld 50 euro per dag bedraagt. Een gemiddeld pensioen van 1.107 euro volstaat alvast niet om de maandfactuur te betalen - die bedraagt ongeveer 1.575 euro (was, medicatie en remgeld niet inbegrepen).

Heel wat rusthuizen zijn al engagementen aangegaan met architecten en aannemers. Dat was trouwens verplicht om kans te maken op de subsidie. Sommige rusthuizen betaalden al duizenden euro's aan architecten en andere studies. "We staan klaar om de schop in de grond te steken, samen met de aannemers. Hoe langer we moeten wachten op het geld, hoe meer de werken in het gedrang komen."

Het is niet de eerste keer dat de koepel waarschuwt voor de gevolgen van het uitblijven van middelen, ook inzake personeel, in de zorg. Alleen blijft de onduidelijkheid en krijgen ze nu de steun van alle vertegenwoordigers uit de ouderenzorg. "Wij moeten steeds meer doen met minder middelen, waardoor de werkdruk toeneemt. De dringende investeringen om de hulpverlening te verbeteren blijven uit en zo komen het aanbod en de kwaliteit in het gedrang", klinkt het in een open brief aan de Vlaamse regering.

Tekort op begroting

Die regering moet zoals bekend afrekenen met een groeiend tekort op de begroting. Ze besloot eind vorig jaar al om voorlopig geen investeringssubsidies toe te kennen in 2015. Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil kijken of hij toch niet wat kan vrijmaken, maar wijst op de moeilijke begrotingssituatie. Volgend jaar voorziet hij wel opnieuw budgetten.

"Allemaal binnen het kader van de ambitie van de regering om de begroting op orde te houden", aldus Vandeurzen. "Bovendien dwingt Europa ons ook om dit in de begroting op te nemen. We hebben dus niet veel keuze. Dankzij een nieuwe taskforce - met vertegenwoordigers uit zowel de sector, de bouw als de banken - willen we een duurzaam systeem opzetten."

Sp.a: "Minister kan noodkreet geen tweede keer negeren"

Oppositielid Jan Bertels (sp.a) vindt dat minister Vandeurzen de nooddkreet van de zorgsector geen tweede keer mag negeren. Zorgnet Vlaanderen trok vorig jaar in december al aan de alarmbeel. "Toon een hart voor de zorg, niet alleen in woorden, maar ook met daden, liefst financiële", aldus Bertels.

"De voorbeelden tonen schrijnend aan dat je niet zomaar contractbreuk kan plegen en 171 initiatieven droogleggen." Bertels haalt daarbij het advies van de Serv aan dat je niet alleen mag besparen, maar ook moet investeren. "Ook in de zorg, niet alleen in beton voor Uplace", luidt het.

Bertels waarschuwt ook dat de vermaatschappelijking van de zorg niet mag leiden tot een "ongeoorloofde terugtrekking van de overheid".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234