Zondag 08/12/2019

Woonzorgcentra

Rusthuis bijna 30 procent duurder in een kwarteeuw

Beeld BELGA

Een verblijf in een Vlaams woonzorgcentrum is sinds 1991 liefst 28,4 procent duurder geworden - inflatie niet meegerekend. Per maand kost het nu 1.745 euro. In ruil voor de hogere kosten krijgen bewoners volgens minister Vandeurzen (CD&V) wel een mooiere kamer en betere verzorging.

We hoeven u niet te vertellen dat het leven almaar duurder wordt. Spoiler alert: op uw oude dag is dat niet anders. Bedroeg de dagprijs voor het gemiddelde Vlaamse woonzorgcentrum (zonder extraatjes zoals internet of de coiffeuse) in 2016 nog 54,60 euro, dan was die vorig jaar al gestegen tot 56,30 euro. Op maandbasis een verschil van 52 euro. Een groot deel van die stijging is te wijten aan de inflatie. Maar zelfs zonder nam de prijs met 1,25 procent toe in amper één jaar tijd.

Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven onder leiding van professor Jozef Pacolet. De eerste die betrouwbare en volledige data over dagprijzen in woonzorgcentra (wzc) oplevert. Zo is in 26 jaar tijd de kostprijs van een wzc-verblijf met 28,4 procent gestegen - los van de inflatie. Vooral de laatste vijf jaar worden de facturen steeds steviger gekruid.

Als gedeeltelijke verklaring van die felle toename wijst het kabinet van bevoegd minister Jo Vandeurzen (CD&V) naar de toenemende zorgzwaarte. Bewoners hebben meer verzorging nodig. "Vroeger gingen mensen in een rusthuis wonen wanneer ze oud waren. Nu blijven ze veel langer thuis, krijgen ze daar hulp, en gaan ze pas naar een woonzorgcentrum wanneer het echt niet meer gaat. Ze hebben daar dus meer verzorging en bijstand nodig. En dat kost geld."

De prijsstijging zet zich vooral door in nieuwe of verbouwde woonzorgcentra. "Tegenover 2016 zijn er ruim 2.400 nieuwe woongelegenheden", zegt Joris Moonens, woordvoerder Zorg en Gezondheid. "In een volledig nieuwe voorziening is de dagprijs gemiddeld hoger. Na een verbouwing of uitbreiding in een bestaand centrum verhogen de tarieven ook. Tegenover een prijsstijging staat dus bijna altijd een nieuwe of betere infrastructuur met meer woonoppervlakte. De woonkwaliteit stijgt dus mee."

Moonens stelt ook vast dat openbare en 'social profit'-woonzorgcentra soms nog een lage dagprijs hebben en nu evolueren naar marktconforme prijzen.

Korting van 150 euro

Minister Vandeurzen is bezorgd om de stijging van de dagprijs, maar ligt er nog niet wakker van. "Want de stijging rijst nog niet de pan uit." Toch probeert de overheid de kostprijs zo goed mogelijk onder controle te houden. In vergelijking met begin jaren 90 legt het Riziv tegenwoordig dubbel zoveel bij. Als een wzc de tarieven wil aanpassen, moet het die beslissing ook verantwoorden en om goedkeuring vragen.

"Vanaf dit jaar voorzien we ook een infrastructuurforfait voor wie bouwt of vernieuwt", zegt Vandeurzen. "Om de bijhorende prijsstijging op te vangen voorzien we op de factuur een korting van 150 euro per maand. Als de lopende dossiers rond komen, zal dat voor 13.000 mensen een verschil maken."

Volgend jaar worden ook de eerste stappen gezet voor een persoonsvolgende financiering die beter afgestemd is op de zorgzwaarte van de bewoner.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234