Woensdag 25/05/2022

Zorg

Rusthuis (alweer) duurder geworden: kamer kost gemiddeld 59 euro per dag

null Beeld BAS BOGAERTS
Beeld BAS BOGAERTS

Een kamer in het rusthuis is alweer duurder geworden. De gemiddelde dagprijs voor een eenpersoonskamer bedroeg vorig jaar 59,05 euro, 2,54 procent meer dan het jaar voordien. Na aftrek van de inflatie, gaat het om een prijsstijging met 0,65 procent. Wel zijn er grote regionale verschillen.

Redactie en Belga

Per maand (30,4 dagen) betaalt een rusthuisbewoner gemiddeld 1.796,1 euro. Dat is een pak meer dan het gemiddelde pensioen, dat rond de 1.240 euro schommelt.

Maar er zijn wel grote prijsverschillen tussen de woonzorgcentra, merkt het Agentschap Zorg en Gezondheid op. Zo hanteert meer dan de helft (58,82 procent) van de voorzieningen een dagprijs die lager is dan het gemiddelde. In de elf goedkoopste voorzieningen is de dagprijs lager dan 45 euro. In de zestien duurste woonzorgcentra is de dagprijs meer dan 80 euro.

Indexaties

De prijsstijging vorig jaar werd vooral veroorzaakt door indexaties en nieuwe kamers of voorzieningen, legt het Agentschap uit. De inflatie over de periode van de meting bedroeg 1,89 procent. Rusthuizen die al lange tijd geen prijswijziging hadden doorgevoerd (450) mochten hun prijs indexeren met 2 procent. Daarnaast waren er ook twaalf volledig nieuwe voorzieningen en zo’n nieuwbouw is traditioneel duurder (gemiddelde dagprijs van 66,90 euro).

De (reële) prijsstijging het voorbije jaar ligt iets hoger dan in 2018 (+0,47 procent), maar wel lager dan de periode voor 2017. Dat de prijzen nu minder snel stijgen dan vroeger, komt gedeeltelijk door het invoeren van een infrastructuurforfait begin 2018. Dat forfait drukt de prijsstijging met 0,21 procent.

null Beeld BAS BOGAERTS
Beeld BAS BOGAERTS

De prijsstijging was vorig jaar het grootst in de provincie Limburg (+3,12 procent). Deze provincie maakt daarmee een inhaalbeweging, maar ze blijft nog altijd bij de goedkopere provincies in Vlaanderen, met een gemiddelde dagprijs van 56,79 euro. Oost-Vlaanderen is het goedkoopste (56,56 euro per dag). Brussel is het duurste met een gemiddelde dagprijs van 63,87 euro. In Antwerpen betaalt men gemiddeld 62,80 euro voor een eenpersoonskamer.

De openbare rusthuizen en vzw’s zijn beduidend goedkoper dan de private sector, al stijgt de prijs er iets sneller.

Zorgbudget

Volgens bevoegd Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) volgt de gemiddelde evolutie van de dagprijzen grotendeels de inflatie. “Toch mogen we niet uit het oog verliezen dat dit voor een aantal bewoners niet evident is. We zullen daarom via het zorgbudget voor ouderen een extra tegemoetkoming geven, tot zo’n 400 euro per maand, aan bewoners met een laag inkomen die moeilijk de factuur kunnen betalen.” De minister wil ook extra investeren in kwaliteit, zowel voor de bewoners als de werknemers van woonzorgcentra.

In de dagprijs zijn een aantal kosten verplicht inbegrepen, zoals de woongelegenheid, de maaltijden en de verpleging. Bovenop de dagprijs kan een woonzorgcentrum nog extra vergoedingen aanrekenen voor kosten zoals internet of kapper. Vlaanderen telt 818 woonzorgcentra.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234