Zaterdag 14/12/2019

Syrië

Russische troepen vormen buffer tussen Turkije en Assads troepen in Noord-Syrië

Pantserwagens met de Russische en Syrische vlag bij Manbij. Moskou heeft militaire politie naar het gebied gedirigeerd om botsingen tussen de Turken en de Syrische troepen te voorkomen. Beeld Reuters

Moskou heeft eenheden van de Russische militaire politie naar het noorden van Syrië gedirigeerd om botsingen tussen Turkse troepen en het Syrische regeringsleger te voorkomen.

Troepen van de Syrische president Assad zijn het gebied binnengetrokken om de Koerden te beschermen tegen de Turkse militaire inval. Moskou heeft laten weten dat het niet zal toestaan dat de Syrische troepen slaags raken met de Turken.

Rusland uitte dinsdag voor het eerst openlijk kritiek op de Turkse inval. Aleksandr Lavrentjev, president Poetins gezant voor Syrië, noemde de Turkse militaire invasie ‘onaanvaardbaar’. Hij ontkende dat Rusland vooraf het groene licht had gegeven voor de operatie waarmee Turkije de Koerdische strijders uit het grensgebied wil verdrijven.

 De Turkse troepen trokken binnen nadat de Amerikaanse president Trump de Amerikaanse troepen langs de grens het signaal had gegeven zich terug te trekken. Uit vrees voor de Turken riepen de Koerden vervolgens de hulp van het leger van de Syrische president Assad in.

Op videobeelden van Russische journalisten was te zien dat leden van de Russische militaire politie bij  het Koerdische bolwerk Manbij een door de Amerikanen verlaten post hadden overgenomen. ‘Gisteren zaten de Amerikanen hier nog. Nu zijn wij hier. Even kijken hoe ze hier woonden’, zegt een Russische militair. Kort daarvoor waren eenheden van het Syrische leger de stad binnengetrokken. 

De Amerikanen trokken zich dinsdag helemaal uit de stad terug. Een Pentagon-functionaris zei tegenover het weekblad Newsweek dat de vertrekkende Amerikanen de Russen zelfs langs riskante punten hadden geloodst. ‘Het is in feite een overdracht’, zei hij.

Bekijk: wie is wie in het Syrische conflict?

Rusland deelt de lakens uit

De Russische militaire politie staat nu tussen de twee partijen in. De komst van de Russen laat zien hoe snel Moskou het gat vult dat is ontstaan doordat de Verenigde Staten plotseling hun Koerdische bondgenoten, de YPG-militie, hebben laten vallen. In de praktijk is het nu Rusland dat de lakens uitdeelt. 

Het is niet uitgesloten dat Amerikaanse militairen de Russen inderdaad hebben geholpen hun posities bij Manbij over te nemen.  Sommigen van hen schamen zich dat ze de Koerden, met wie ze tegen de terreurgroep Islamitische Staat hebben gevochten, in de steek hebben gelaten. Ongetwijfeld willen zij voorkomen dat de Koerden onder de voet worden gelopen door de Turken.

De Turkse president Erdogan heeft laten weten dat hij vastbesloten is door te gaan met de militaire operatie, ondanks een oproep van president Trump de vijandelijkheden te staken. Maar kennelijk wil ook hij voorkomen dat het op een regelrechte botsing met de Syrische troepen uitloopt. In een telefoongesprek met Trump beloofde hij dat de Turkse troepen het Koerdische bolwerk Kobani aan de grens met Turkije met rust zullen laten. Syrische troepen zijn op weg naar de stad.

De Russische president Poetin met zijn Iraanse collega Rouhani en de Turkse president Erdogan. Beeld AP

De ongeveer duizend Amerikaanse commando's die nog in het noorden van Syrië zitten zijn inmiddels bezig zich te hergroeperen voor hun vertrek. Vermoedelijk zullen ze met het oog op de gevechten tussen de Turken en de Koerden via een luchtbrug in veiligheid worden gebracht. 

Moskou lijkt zich vooral zorgen te maken over de plannen van Erdogan de veiligheidszone die hij langs de grens wil vormen te bevolken met miljoenen vluchtelingen uit andere delen van Syrië die hun toevlucht hebben gezocht in Turkije. Poetins gezant Lavrentjev waarschuwde dat de oorspronkelijke bewoners van het gebied, onder wie de Koerden, zich er niet bij zullen neerleggen dat hun regio wordt overgenomen door mensen die daar nooit hebben gewoond.

Moskou moet ook weinig hebben van de Arabische rebelleneenheden die aan de kant van de Turken meevechten. Daaronder zitten ook jihadistische groeperingen. De aan Turkije gelieerde strijders worden ervan  beschuldigd dat zij bij hun offensief Koerdische burgers hebben geëxecuteerd, onder wie een Koerdische politica die ze uit haar auto haalden en doodschoten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234