Woensdag 21/08/2019

Russische president Poetin gebruikt voedselprijzen als verkiezingswapen

MOSKOU l In de zuiverste oude sovjetstijl heeft de Russische president Poetin een economische ingreep gedaan. Hij heeft bevolen dat de prijzen voor basisproducten uit de voedselsector niet meer mogen stijgen.

In de Sovjet-Unie en andere communistische staten in Midden- en Oost-Europa was het vroeger zo dat de prijs van brood, melk en andere voedingswaren nooit mocht stijgen. De staat nam dat voor zijn rekening en eventuele marktschommelingen werden weggehouden van voedingsproducten. Dat maakte dat prijzen jaren onveranderd bleven, maar daar kwam met de val van het communisme wel een einde aan.

Opvallend is wel dat de maatregel van Poetin komt kort voordat de Russen op 2 december naar parlementsverkiezingen trekken. De maatregel wordt door waarnemers dan ook beschouwd als een poging van de president om de populariteit van zijn regering te verhogen. Hij heeft de grootste voedselproducenten van het land onder druk kunnen zetten om de prijzen te bevriezen op het niveau van 15 oktober en voorlopig geen verhoging meer door te voeren.

De maatregel geldt zeker tot het einde van het jaar en het gaat om de prijzen van brood, melk, kaas, eieren en spijsolie. De maatregel wijst er ook op dat de landbouwsector steeds meer een internationaal politiek onderwerp wordt. China heeft kort geleden al prijscontroles op vele voedingswaren ingevoerd en Egypte, Marokko, Jordanië en Bangladesh hebben een subsidiëringspolitiek voor voedingswaren ingevoerd.

Dat ook rijke landen niet immuun zijn, toont de recente 'pastastaking' in Italië. De Italianen werden toen opgeroepen tot een 'pastavrije dag' uit protest tegen de voortdurende prijsstijgingen in de deegwarensector.

Volgens de Russische regering zijn de prijsafspraken met de voedingsindustrie er vrijwillig gekomen, maar in de Russische media staan voldoende anonieme getuigenissen dat er zware druk van hogerhand is geweest. "Het is duidelijk waarmee ze bezig zijn, het is gewoon een deel van hun lopende verkiezingscampagne", aldus een voedingsexpert die niet met zijn naam in de krant wilde. (FS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden