Vrijdag 17/09/2021

Russische president Medvedev zegt ‘militaire avonturiers’ de wacht aan

Medvedev zetelt nu net een jaar als staatshoofd in het Kremlin. In zijn toespraak waarschuwde hij voor ‘militaire avonturiers’, waarmee hij zonder namen te noemen Georgië en zijn president Saakasjvili bedoelde. Premier Poetin haalde nog eens uit naar de NAVO en noemde de manoeuvres die het bondgenootschap momenteel in Georgië houdt een ‘uitermate slecht signaal’.

Medvedev, die ook opperbevelhebber van de Russische strijdkrachten is, zei voor de ongeveer 9.000 deelnemende soldaten: “De lessen uit de oorlog zijn nog actueel voor iedereen die zich vandaag wil inlaten met militaire avonturen. Ze mogen weten dat ze op een gepast antwoord zullen kunnen rekenen. De nederlaag die de Sovjet-Unie nazi-Duitsland heft toegebracht, mag een les voor alle landen zijn die vandaag nog relevant is. Sommige landen waar oorlogsavonturiers zitten, moeten goed uitkijken.”De president noemde geen enkele naam, maar de media deden dat meteen in zijn plaats. Volgens de pers en politieke waarnemers verwees Medvedev duidelijk naar Georgië en president Michail Saakasjvili. Vorige zomer raakten Rusland en zijn zuidelijke buur in een korte oorlog verwikkeld toen Saakasjvili zijn leger even Zuid-Ossetië liet binnenvallen om de republiekVolgens Moskou zijn ook de manoeuvres die de NAVO momenteel houdt in Georgië niet bevorderlijk voor de stabiliteit van de relaties tussen Rusland en het Westen. De NAVO heeft de opmerkingen van de hand gewezen en nodigde Rusland zelfs uit om mee te doen aan de oefeningen. Medvedev en vooral premier Vladimir Poetin hebben het echter voortdurend over een “provocatie” die het Westen laat plaats hebben in Russisch invloedsgebied. Moskou is vooral ook woedend omdat Georgië niets liever wil dan zo snel mogelijk lid te worden van de NAVO, wat naast EU-lidmaatschap een van de politieke streefdoelen van Saakasjvili is.Premier Poetin boorde de “oorlogsspelletjes van de NAVO” gisteren nog even de grond in. “In Georgië worden de democratische normen die onze belangrijkste bondgenoten - de VS en de EU - huldigen met voeten getreden. Waarom dan op zo’n nadrukkelijke manier steun gaan betuigen aan dat regime? Als het Westen normale relaties met Rusland wilt, geeft de NAVO in elk geval het denkbaar slechtste signaal. Wij hopen dat de huidige leiders van de VS de verslechtering van de relaties met ons een halt zullen toeroepen”, zei Poetin vlak voor hij op bezoek naar Japan vertrok.

Overwinningsdag

Ongeveer 8,7 miljoen soldaten van het Sovjetleger zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven gekomen. Tijdens de nationaal op televisie uitgezonden militaire parade waren ook tanks en ander zwaar oorlogsmaterieel, raketafweersystemen en gevechtsvliegtuigen te zien, net zoals dat in de oude Sovjet-Unie gebeurde. President Medvedev wees in zijn toespraak ook op de jongste initiatieven van Rusland voor een nieuw verdrag voor veiligheid binnen Europa.Vrede en veiligheid zijn slechts mogelijk op grond van bewapeningscontrole op internationaal vlak, zei Medvedev. Rusland en de Verenigde Staten onderhandelen dit jaar over een vervangend akkoord voor het eind 2009 aflopende verdrag over de vermindering van strategische wapens (START). Poetin had het ook wel over “positieve signalen” uit Washington om het aantal atoomwapens via een nieuw verdrag te beperken en herhaalde dat opnieuw moet worden gepraat over het Amerikaanse raketschild dat nog door VS-president George W. Bush voor Oost-Europa was voorzien.Aan de parade voor de muren van het Kremlin namen vele oorlogsveteranen en de Russische regering onder leiding van premier Vladimir Poetin deel. De dag van de overwinning werd in 1965 in de Sovjet-Unie een officiële feestdag. Rusland heeft voor de 65ste verjaardag volgend jaar grootschalige feestelijkheden met internationale deelneming aangekondigd. Ter ere van de veteranen had het Kremlin vorig jaar voor de eerste keer sinds het einde van het Sovjettijdperk tijdens de overwinningsparade weer tanks en zwaar oorlogsmateriaal opgevoerd. Ondanks de enorme kosten die daarmee gepaard gaan, juichte twee derde van de Russen de herinvoering van die traditie uit de oude Sovjet-Unie toe.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234