Vrijdag 09/06/2023

'Russische generaal leverde BUK-raket'

Het onderzoekscollectief Bellingcat zegt een Russische generaal te hebben geïdentificeerd die betrokken was bij de levering van de BUK-raket waarmee in 2014 vlucht MH17 werd neergeschoten. Hij zou de figuur met de schuilnaam 'Delfin' ('Dolfijn') zijn wiens gesprekken door de Oekraïense geheime dienst SBOe zijn onderschept.

Op 17 juli 2014 werd vlucht MH17 van Malaysia Airlines neergehaald boven Oost-Oekraïens rebellengebied. Bij de aanslag kwamen alle 298 inzittenden om het leven. 193 van hen hadden de Nederlandse nationaliteit, vier de Belgische. Na onderzoek bleek dat het vliegtuig werd neergehaald door een BUK-raket. Een schuldige partij werd (nog) niet officieel aangewezen. Alle betrokkenen bij het gewapende conflict in Oost-Oekraïne - Oekraïne, Rusland en de pro-Russische separatisten - ontkenden steeds elke betrokkenheid.

Meteen na de ramp begon een internationaal strafrechtelijk onderzoek naar de ramp, onder leiding van het Nederlandse parket. Dat internationaal onderzoeksteam, JIT, riep mensen die de stem van 'Delfin' herkenden eerder dit jaar al op zich bij het team te melden. Het JIT zei gisteren dat het de conclusies van het Bellingcat-rapport zal bestuderen.

Luchtafweerbrigade

Bellingcat zegt nu op basis van een stemanalyse en andere aanwijzingen dat achter 'Delfin' generaal Nikolaj Fjodorovitsj Tkatsjov schuilgaat, een officier die momenteel dienstdoet als hoofdinspecteur van het Centrale Militaire District van de Russische Federatie.

Het onderzoeksteam heeft het resultaat van zijn onderzoek doorgegeven aan het JIT. Eerder wist Bellingcat aan de hand van foto's en berichten op sociale media al de route te reconstrueren die de oplegger met de BUK-installatie had gevolgd op de dag dat het Maleisische toestel werd neergehaald.

Bellingcat wist ook de identiteit te achterhalen van twintig Russische militairen die bij de operatie betrokken waren. Daarbij gaat het om militairen van de 53ste luchtafweerbrigade uit Koersk. Ook hierbij steunde Bellingcat op sporen die de militairen hadden achtergelaten op de sociale media.

Volgens Bellingcat voldoet generaal Tkatsjov aan het profiel dat opdoemt uit interviews met de voormalige commandant van de pro-Russische rebellen Igor Girkin en publicaties van een pro-Russische blogger Boris Rozjin, die onder de naam 'Colonel Cassad' blogt. Volgens hen was Delfin een Russische generaal die als 'vrijwilliger' in de zomer van 2014 vanuit de grensplaats Krasnodon orde probeerde te scheppen in de legertjes die aan de kant van de rebellen in Loegansk vochten.

Op grond van zijn voornaam en vadersnaam kwam Bellingcat bij generaal Tkatsjov terecht. Hij deed eerder ervaring op als commandant tijdens de Tsjetsjeense oorlogen.

Recentelijk was hij volgens Bellingcat ook betrokken bij de Russische militaire operatie in Syrië. Dankzij een telefonisch vraaggesprek dat de Russische website The Insider met Tkatsjov had, kon Bellingcat diens stem vergelijken met de stem van 'Delfin' in de afgeluisterde telefoontjes.

Lastig parket

Een stemanalyse door experts van de Universiteit van Colorado in Denver wees volgens Bellingcat uit dat 'Delfin' met vrij grote waarschijnlijkheid dezelfde persoon is als generaal Tkatsjov. Een onderzoek van het Centrum voor Forensische Wetenschappen van Litouwen leverde een soortgelijke conclusie op.

Nu het JIT heeft vastgesteld dat vlucht MH17 is neergehaald met een BUK-raketinstallatie die afkomstig was uit Rusland en na de ramp weer naar Rusland werd teruggestuurd, komt Moskou in een lastig parket terecht. Ook al komen de conclusies grotendeels overeen met wat het onderzoekscollectief Bellingcat al eerder boven water haalde, legt een strafrechtelijk onderzoek door rechercheurs uit vijf landen uiteraard meer gewicht in de schaal.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234