Donderdag 23/01/2020

Update

Russische buitenlandminister: "Assad belooft einde geweld"

De Syrische president Bashar al-Assad (links) tijdens zijn ontmoeting met de Russische buitenlandminister. Beeld AFP

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft gezegd een "zeer nuttig gesprek" te hebben gehad met de Syrische president Bashar al-Assad die het signaal uit Moskou heeft gehoord. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) pleit intussen voor één vertegenwoordiger voor de hele EU in Syrië, zodat niet voor 27 ambassades extra bescherming nodig is.

"Wij hadden een zeer nuttige ontmoeting", verklaarde de Russische buitenlandminister. De Syrische president heeft ons verzekerd dat hij er zich helemaal toe heeft verbonden het geweld te laten stoppen, vanwaar het ook komt", verklaarde Lavrov, geciteerd door de Russische persbureaus na afloop van het gesprek in Damascus.

Dialoog
"Wij (Rusland) hebben onze goede wil bevestigd bij te dragen om uit de crisis te raken op basis van het initiatief dat door de Arabische Liga is voorgesteld", zei Lavrov. Moskou wil tegelijkertijd zijn aparte gesprekken voortzetten met vertegenwoordigers van de oppositie. "Het is duidelijk dat de inspanningen ter beëindiging van het geweld gepaard moeten gaan met een dialoog met alle politieke krachten".

Volgens de Russische bewindsman wil Damascus dat de missie van de Arabische Liga werkzaam blijft in Syrië en wordt verruimd. Ook Rusland is voor een verruiming van die missie, want die kan leiden tot een serieuze stabilisering van de situatie.

Lavrov zei nog dat Assad binnenkort de datum zal aankondigen van het referendum over een nieuwe grondwet, waarvan de inhoud is uitgewerkt. "President Assad heeft gezegd dat hij in de komende dagen de commissie zal ontmoeten die het ontwerp van nieuwe grondwet heeft uitgewerkt. Het werk is af en nu moet de kalender voor het referendum over dit voor Syrië zeer belangrijk document worden bekendgemaakt".

Eén EU-vertegenwoordiger in Syrië
De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) pleit intussen voor één vertegenwoordiger voor de hele EU in Syrië, zodat niet voor 27 ambassades extra bescherming nodig is.

Dat lijkt hem een uitgelezen taak voor de Europese diplomatieke dienst, onder leiding van hoge vertegenwoordiger Catherine Ashton. Zo verklaarde Reynders in de marge van een officieel bezoek aan Berlijn. Hij riep de Belgische ambassadeur in Syrië gisteren al naar België terug voor overleg, maar ook omdat de situatie in het land steeds gevaarlijker wordt. "We vrezen toch veiligheidsproblemen, ten minste aan een aantal ambassades", verduidelijkte hij.

Bovendien heeft een Belgische vertegenwoordiging in Damascus ook steeds minder zin. "Voor consulaire zaken is er steeds minder interesse" vanwege het beperkt aantal Belgen dat nog ter plaatse is, aldus de liberaal. "Maar ook de contacten met het regime zelf zijn uiteraard minder belangrijk geworden."

Gebrek aan vrije pers
Reynders drong bij Cathy Ashton alvast aan op snel overleg op Europees niveau. Eind februari zitten de 27 ministers hoe dan ook samen, maar Reynders hoopt misschien sneller te kunnen afspreken om tot afspraken te komen. De Europese diplomatieke dienst EEAS - die functioneert onder Ashton - is alvast niet van plan haar missie in Syrië te sluiten. Dat bevestigde de woordvoerder in Brussel. "Het is belangrijk om ter plaatse te blijven", argumenteerde hij, met name om informatie te verzamelen over de situatie bij gebrek aan vrije pers.

Net als België, riepen Frankrijk en Italië gisteren eveneens hun ambassadeur terug.

De Arabische Golfstaten hebben intussen laten weten dat ze de Syrische ambassadeur in hun land hebben uitgewezen. Ze zullen ook hun eigen ambassadeurs in Damascus terugroepen. De Golfstaten doen dat uit protest tegen wat zij de "collectieve moordpartij" noemen die door het Syrische regime wordt begaan. De Samenwerkingsraad van de Golf (GCC) gelast de Syrische ambassadeurs de zes lidstaten "meteen te verlaten". Saoedi-Arabië, Oman, Koeweit, Qatar, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten volgen daarmee het voorbeeld van Tunesië. (afp/dpa/adha)

Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234