Maandag 20/03/2023

NieuwsWapenwedloop

Russische ‘bijna niet te onderscheppen’ kruisraket treft doel in Barentszzee

De Tsirkon wordt hier gelanceerd vanaf een fregat, een test in oktober 2020.  Beeld via REUTERS
De Tsirkon wordt hier gelanceerd vanaf een fregat, een test in oktober 2020.Beeld via REUTERS

Rusland heeft gisteren een nieuwe proef gedaan met een hypersonische raket, die bijna niet kan worden onderschept door een raketafweersysteem. De kruisraket, de Tsirkon, werd gelanceerd vanuit een onderzeeër.

Bert Lanting

Het was de eerste keer dat het nieuwe, supersnelle wapen vanaf een onderzeeër werd gelanceerd. De raket was eerder al getest vanaf het fregat Admiraal Gorsjkov. Volgens het Russische ministerie verliep de proeflancering vanaf de kernonderzeeër Severodvinsk goed. De raket trof een doel in de Barentszzee.

De Tsirkon vliegt zeven keer zo snel als het geluid (ruim 8.000 kilometer per uur) op zijn doel af. Doordat de raket heel wendbaar is, valt die moeilijk te onderscheppen door antiraketsystemen.

De hypersonische raket maakt deel uit van een nieuwe generatie wapens die president Poetin drie jaar geleden trots presenteerde. Met die wapens hoopt Rusland de Verenigde Staten te kloppen in een nieuwe ronde van de wapenwedloop tussen de twee landen.

Daarbij concentreert Moskou zich op wapens die het Amerikaanse raketschild kunnen ontwijken. Volgens Poetin is dat nodig om het strategische evenwicht tussen de twee supermachten te handhaven.

Avangard

Naast de Tsirkon heeft Moskou nog twee nieuwe hypersonische raketten, de Avangard, die twintig keer de snelheid van het geluid haalt, en de Kindzjal (‘Dolk’) een ballistische raket die door een vliegtuig wordt gelanceerd en een bereik van 2.000 kilometer heeft.

China heeft ook al flinke stappen gezet op het terrein van hypersonische raketten. Peking beschouwt die wapens als een garantie tegen een mogelijke verrassingsaanval waarmee de VS het complete Chinese nucleaire arsenaal zouden kunnen uitschakelen.

Biden

Ook de Verenigde Staten zijn druk bezig hypersonische wapens te ontwikkelen. De regering-Biden heeft voor dit jaar 3,5 miljard euro uitgetrokken voor het onderzoek naar hypersonische wapens, 20 procent meer dan president Trump het Congres had gevraagd.

Daarnaast wil Biden de komende jaren nog miljarden uitrekken voor de ontwikkeling van meer geavanceerde antiraketsystemen die de Amerikaanse oorlogsschepen tegen dergelijke wapens kunnen beschermen.

Sinds kort heeft ook Noord-Korea zich bij het hypersonische gezelschap aangesloten. Het land nam vorige week naar eigen zeggen een geslaagde proef met zo’n supersnelle raket.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234