Nieuws
Russen willen ISS toch pas verlaten in 2028
Het kersverse hoofd van de Russische ruimtevaart maakte dinsdag bekend vanaf 2024 te willen stoppen met het internationaal ruimtestation ISS. Een dag later nuanceerden zijn medewerkers die uitspraak: het land verlaat het ruimtestation op zijn vroegst in 2028.
Die boodschap deelden medewerkers van de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos woensdagavond met hun Amerikaanse tegenhangers bij NASA. Naar eigen zeggen wil men eerst wachten op de bouw van een nieuw Russisch ruimtestation, zodat hun kosmonauten – zoals Russische astronauten in het ruimtevaartwereldje heten – ook in de periode voordat het nieuwe station klaar is een kosmische thuisbasis hebben.
2028 is eerder dan de geplande einddatum van de andere deelnemers aan het internationaal ruimtestation ISS. De Verenigde Staten, Europa, Canada en Japan willen pas rond 2030 de ‘stekker’ uit het station trekken. De verwachting is dat tegen die tijd commerciële ruimtestations beschikbaar zijn, waar astronauten van die overheden dan een plekje op kunnen huren.
Lees ook
Rusland wil uit ISS stappen: ‘Een baken van samenwerking. Ik hoop niet dat dat na al die decennia verloren gaat’
Amerikaanse astronaut terug op aarde gezet met Russische capsule: ‘Op aarde hebben mensen problemen, hier in de ruimte zijn we één bemanning’
Einde van een tijdperk: oorlog in Oekraïne betekent mogelijk de dood van het ISS
Concrete plannen
Of de Russen in 2028 inderdaad al een eigen ruimtestation kunnen realiseren, is overigens maar de vraag. De laatste grote module voor het ISS die door Rusland gelanceerd werd, ging vorig jaar omhoog, maar was een oud reserveonderdeel en lag daarvoor al decennialang in de opslag. Na lancering begonnen bovendien de motoren van de module onverwacht te vuren, waardoor het ISS plotseling begon te roteren.
Het laatste eigen Russische ruimtestation, Mir, hing tussen 1986 en 2001 in de ruimte. “Ik zie zo’n nieuw station er niet komen. Dat is veel te duur, en wat moeten ze ermee’” zei ruimtevaartconsultant Erik Laan eerder tegen de Volkskrant.
Toch presenteerde Roscosmos dinsdag concrete plannen voor wat het Russian Orbital Space Station (ROSS) moet gaan heten, inclusief tekeningen van onderdelen, een tijdlijn voor de bouw en concrete technische details.
Losknippen
Wat de eventuele uittocht van de Russen rond 2028 betekent voor het huidige ISS, is overigens nog onbekend. Het station bestaat voor de helft uit Russische modulen die op meerdere manieren fysiek met het Amerikaans-westerse deel zijn verbonden. Zo lopen er onder meer verschillende kabels van de ene kant van het station naar de andere. Je kunt beide delen dus niet zomaar van elkaar losknippen.
Tegelijk zorgen Russische ruimteschepen, die zich koppelen aan hun eigen deel, momenteel voor de koerscorrecties die ervoor zorgen dat het ISS in zijn 400 kilometer hoge baan boven het aardoppervlak blijft. Met nog zes jaar op de klok, en de toegezegde bereidheid van bedrijven zoals het Amerikaanse SpaceX om over alternatieven na te denken, is er naar verwachting echter voldoende tijd om voor die problemen een oplossing te vinden.