Zondag 07/08/2022

NieuwsOorlog in Oekraïne

Russen slagen er niet in om zware westerse wapens te stoppen: de eerste Amerikaanse kanonnen schieten al in de Donbas

Een Amerikaanse M777-houwitser wordt afgevuurd tijdens een militaire oefening. Oekraïne heeft er negentig gekregen.  Beeld Nicholas Filca / US Marines
Een Amerikaanse M777-houwitser wordt afgevuurd tijdens een militaire oefening. Oekraïne heeft er negentig gekregen.Beeld Nicholas Filca / US Marines

Het Russische leger slaagt er niet in de aanvoer van zware westerse wapens naar Oekraïne te stoppen. De Russen voeren hun luchtaanvallen op de spoorweginfrastructuur op, maar volgens de VS zijn de meeste van de negentig beloofde zware kanonnen al in Oekraïne aangekomen.

Stieven Ramdharie

Sommige van de M777-houwitsers, die behoren tot de zwaarste van de VS, worden volgens het Pentagon al gebruikt om de Russen in de Donbas-regio te bestoken. Ook het overgrote deel van de precisiegranaten voor de kanonnen is in Oekraïense handen. De houwitsers moeten een beslissende rol gaan spelen bij het tegenhouden van de Russen in het oosten van Oekraïne.

De Russische luchtmacht neemt de laatste dagen almaar vaker het spoorwegnet onder vuur om de wapenstroom te treffen. Volgens Moskou worden onder andere de spoorwegen gebruikt om “Oekraïne vol te stoppen” met westerse wapens. Op woensdag werden elektriciteitscentrales bij vijf stations, onder andere bij Lviv, bestookt met kruisraketten. Het gebied rond het westelijke Lviv speelt een belangrijke rol bij de doorvoer van de wapens die de VS en Europa sturen.

Ook voert de Russische luchtmacht dagelijks zo’n twee- tot driehonderd luchtaanvallen uit. Een deel van deze bombardementen is volgens het Pentagon, dat het strijdtoneel onder andere met satellieten in de gaten houdt, gericht op de transportinfrastructuur. Vorige week werden in een paar uur vijf treinstations aangevallen, evenals twee spoorbruggen. Het is de Russen er alles aan gelegen om te voorkomen dat de zware wapens van het Westen de tien Oekraïense brigades in het oosten bereiken.

Ook helikopters aangekomen

Volgens de VS waren de luchtaanvallen niet succesvol. “Het vermogen van de Oekraïners om zichzelf te bevoorraden, is op geen enkele wijze aangetast”, zei een hoge Pentagon-functionaris woensdag tijdens een briefing over de Russische aanvallen. Volgens hem zijn de VS en Oekraïne erin geslaagd ruim 90 procent van de Amerikaanse negentig houwitsers die president Joe Biden de afgelopen twee weken beloofde, het land in te krijgen. Ook geleverd zijn 90.000 van de toegezegde 144.000 artilleriegranaten.

Verder beschikt het Oekraïense leger al over vijf van de zestien Mil Mi-17-transporthelikopters. Dat al deze zware wapens ongeschonden de grens over kunnen komen, laat zien dat Rusland na 71 dagen oorlog totaal niet in staat is om de wapentransporten te dwarsbomen. Tekenend voor het Russische onvermogen is dat een deel van de houwitsers al wordt ingezet in Oost-Oekraïne. Met de M777 kunnen Oekraïense soldaten eenheden van de Russen ruim 30 kilometer verderop onder vuur nemen.

Luchtruim Oekraïne gevaarlijk

“Ook ons vermogen om de wapenzendingen naar Oekraïne voort te zetten, is op geen enkele wijze aangetast”, aldus de Pentagon-functionaris over de Russische luchtaanvallen. “Wij hebben geen aanwijzingen dat de westerse hulp is tegengehouden of zelfs is geraakt.” Een van de redenen waarom de Russen er niet in slagen de wapenaanvoer te stoppen, is dat hun luchtmacht nog altijd niet vrijuit kan opereren in het Oekraïense luchtruim.

Het is Rusland niet gelukt de Oekraïense luchtmacht en luchtverdediging geheel te vernietigen. Daardoor is het in alle vrijheid onafgebroken bombarderen van wapenkonvooien onmogelijk. “Ze hoeden er zich nog steeds voor het Oekraïense luchtruim binnen te vliegen”, aldus de Amerikaanse functionaris. Omdat de Russische gevechtspiloten bang zijn te worden neergeschoten, vuren ze hun luchtdoel- en kruisraketten voornamelijk af vanuit Rusland.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234