Dinsdag 21/03/2023

NieuwsBuitenland

Russen en Britten ruziën verder over incident met Britse torpedobootjager in Zwarte Zee

Het Britse schip HMS Defender vorige week bij Odessa, Oekraïne. Beeld REUTERS
Het Britse schip HMS Defender vorige week bij Odessa, Oekraïne.Beeld REUTERS

Het Verenigd Koninkrijk en Rusland ruziën een dag later nog steeds publiekelijk verder over een vermeend incident met een Britse torpedobootjager op de Zwarte Zee. De Britse premier Boris Johnson verdedigde de route van het schip, terwijl de Russen het VK beschuldigen van "onaanvaardbare provocatie" en leugens.

ADN

Rusland verklaarde gisteren de Britse torpedobootjager ‘HMS Defender’ te hebben verjaagd bij de kust van de Krim, het schiereiland dat in 2014 door Rusland werd ingelijfd. De Britten erkennen de annexatie niet. "Dit zijn Oekraïense wateren", herhaalde Johnson vandaag. Hij stelt dat er geen wetten zijn overtreden. "Het was volkomen juist om ze te gebruiken om van A naar B te gaan. Het schip had het volste recht."

‘Voorspelbaar onnauwkeurig’

Rusland claimt ook dat een patrouilleschip waarschuwingsschoten had gelost en een aanvalsvliegtuig vier bommen had gelost, maar dat spreken de Britten tegen. Volgens de regering in Londen was Rusland bezig met een schietoefening en waren schepen in het gebied van tevoren op de hoogte gesteld. De Britse buitenlandminister Dominic Raab noemt de Russische versie van het verhaal "voorspelbaar onnauwkeurig".

Beeld van het Russische ministerie van Defensie van de HMS Defender woensdag in de Zwarte Zee. Beeld via REUTERS
Beeld van het Russische ministerie van Defensie van de HMS Defender woensdag in de Zwarte Zee.Beeld via REUTERS

Bommen droppen

De Russen menen dat wordt gelogen over het vermeende incident en hebben de Britse ambassadeur in Moskou ontboden. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov waarschuwde dat niets wordt uitgesloten bij het verdedigen van de Russische grenzen als er herhaaldelijk 'onaanvaardbare provocaties" plaatsvinden.

De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov benadrukt in een reactie dan weer dat “de onschendbaarheid van de Russische grens een absolute noodzaak” is. De grenzen zullen met alle mogelijke middelen beschermd worden, “diplomatiek, politiek en indien nodig militair”, zegt hij.

Gevraagd naar de Russische reactie wanneer een soortgelijk incident zich opnieuw zou voordoen, antwoordde Rkabkov dat er dan een beroep zou worden gedaan “op het gezond verstand en het respect voor het internationaal recht”. “Als dat niet helpt, zouden we bommen kunnen droppen. Niet enkel in de baan van het schip, maar ook op het doelwit zelf als de collega’s de boodschap niet begrijpen.”

De HMS Defender. Beeld REUTERS
De HMS Defender.Beeld REUTERS

Gespannen relatie

Het incident op de Zwarte Zee heeft de relatie tussen Londen en Moskou verder onder druk gezet, maar volgens Johnson is er geen sprake van een historisch dieptepunt. De premier zegt zich te herinneren dat de betrekkingen op momenten in zijn eigen leven veel slechter waren.

De relatie is immers al jaren gespannen. De Britse regering beschuldigt Rusland onder meer van de dodelijke vergiftiging van ex-spion Aleksandr Litvinenko in Londen in 2006 en de gifaanval op voormalig dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter in Salisbury in 2018. Moskou wijst de beschuldigingen van de hand.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234