Donderdag 26/05/2022

Rusland wil alle buiten-landse schulden aflossen

MOSKOU.

REUTERS

De nieuwe Russische premier Jevgeni Primokov heeft gezegd dat zijn land alle buitenlandse schulden zal aflossen. "Niemand hoeft er aan te twijfelen dat wij onze verplichtingen zullen nakomen, Rusland zal niet failliet gaan", zei hij in het weekeinde tegen het persbureau Itar-Tass, vlak nadat bekend werd dat Rusland voor de eerste keer zijn rentebetalingen aan Duitsland niet op tijd afloste. Bonn wacht nog op de betaling van iets meer dan 751 miljoen D-mark. Op 20 augustus had Moskou al 800 miljoen D-mark moeten aflossen, maar het stortte daarvan slechts 48 miljoen.

Inmiddels gaat de zuiveringsgolf in Moskou verder. De volledige bestuursraad van de Russische Centrale Bank is door het parlement (doema) naar huis gestuurd. Dat gebeurde op aandringen van de nieuw benoemde goeverneur Viktor Gerasjtsjenko, die de hulp van de doema vroeg bij de hervorming van het hele bankbeleid in Rusland. Het afdanken van de bestuursraad van twaalf leden is daarbij maar een eerste stap.

De 61-jarige Viktor Gerasjtsjenko keert na zijn benoeming tot voorzitter van de Centrale Bank van Rusland terug naar zijn oude post. Van 1992 tot 1994 was hij ook voorzitter van de hoogste bank, maar op 'zwarte dinsdag', 11 oktober 1994, werd hij aan de kant gezet nadat de roebel zo'n 30 pct. in koers was gedaald.

Gerasjtsjenko is een oudgediende. Ook van 1989 tot het instorten van het sovjetregime was hij voorzitter van de Centrale Bank. Hij is de opvolger van Sergej Doebinin, die eerder deze maand het veld moest ruimen vanwege de sterke waardedaling van de roebel. De meningen over hem lopen nogal uiteen. Het Kremlin liet bij zijn nominatie weten dat hij "een van de meest realistische kandidaten" is. Sommige bankiers zeggen dat hij een groot voorstander van hervormingen is, zonder de blinde overtuiging dat alles aan de krachten van de markt moet worden overgelaten.

In het Westen wordt minder positief over hem gedacht. Hij zou als voorzitter van de centrale bank een te weinig strak monetair beleid hebben gevoerd en te nauwe banden hebben met industriële en agrarische lobby's, die uit zijn op goedkope leningen.

Wel krijgt Gerasjtsjenko alle lof toegezwaaid voor zijn ervaring in het internationale bankwezen. Dat kan helpen om het beschadigde imago van Rusland op te vijzelen. Bovendien spreekt hij vloeiend Engels. Welk beleid hij gaat voeren, is nog onduidelijk. De communisten, die hem sterk steunen, willen de geldpersen laten draaien, terwijl de liberalere krachten in het parlement de beheersing van de inflatie als prioriteit zien.

Met Igor Ivanov, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, zit ook in het nieuwe kabinet een man met internationale ervaring. Hij is jarenlang de adjunct van Primokov geweest en volgt hem dus op nu hij tot premier is genoemd. Ook hij geniet enig vertrouwen in het Westen, wat ten goede kan komen aan het beschadigde imago van Rusland.

Van zijn kant is ook president Jeltsin nog bezig met een schoonmaakoperatie in zijn omgeving. Het jongste slachtoffer is zijn woordvoerder Sergej Jastrzjembski die "ontheven is uit zijn functie", zoals de korte mededeling van het Kremlin luidde. Hij is ook ontslagen als plaatsvervangend hoofd van het presidentiële kabinet. De 44-jarige gewezen diplomaat was al meer dan vijf jaar Jeltsins woordvoerder en hij zou nu een andere job krijgen, maar welke is niet bekend.

Vandaag trekt Primokov naar zijn nieuwe kantoor als premier in het Kremlin. Hij begint aan een race tegen de tijd om het land uit het economische en politieke moeras te trekken. Dat gebeurt met de dreiging van sociale onrust op de achtergrond, aangezien het ongenoegen bij de bevolking zeer groot is en de harde Russische winter steeds dichterbij komt. Of hij kan slagen, is zeer de vraag. Een Russische krant schreef tijdens het weekeinde: "De keuze van de harde apparatsjik Primokov, die enkel verbaal een voorstander van democratie is, kwam er alleen bij gebrek aan ander talent."

Doema stuurt volledige bestuursraad van Russische Centrale Bank naar huis

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234