Vrijdag 18/09/2020

Rusland probeert crisis met NAVO te bezweren

Beeld UNKNOWN

Rusland en de NAVO hebben woensdag beide pogingen ondernomen de schade aan hun onderlinge banden binnen te perken te houden. Hoewel Moskou niet voorbij wilde gaan aan de uitwijzing van zijn diplomaten door de NAVO, benadrukte de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov dat Rusland de betrekkingen met het bondgenootschap graag wil normaliseren.

Twee Canadese diplomaten uitgewezen

Rusland zette vandaag wel twee Canadese diplomaten uit die voor de NAVO in Moskou werkten. "Wij waren natuurlijk verplicht te reageren", zei minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov. "Wij spelen volgens de regels van het spel."

De uitgewezen diplomaten zijn Isabelle Francois, hoofd van de Informatiedienst van de NAVO in Moskou, en haar plaatsvervanger. Canada eiste een verklaring.

Brussel verstrekte geen redenen voor de eerdere uitwijzing van Russische diplomaten, maar die houdt kennelijk verband met een spionageaffaire in Estland die in februari speelde. Moskou zou via een Estlandse spion geheime informatie hebben ontvangen. Het noemde de uitwijzing vorige week een provocatie.

Rusland zit verder in zijn maag met de oefeningen van de NAVO in Georgië, die het beschouwt als onruststokerij in zijn invloedsfeer. Moskou beziet met argusogen stappen tot uitbreiding van de NAVO in oostelijke richting. Het zoeken van toenadering tot het Westen door Georgië, met op de achtergrond de wens van Tbilisi voor toetreding tot de NAVO, is in Russische ogen volledig onacceptabel.
Lavrov beklemtoonde echter dat Moskou geenszins uit is op een breuk met het westerse bondgenootschap. "Wij willen een normaal partnerschap met het Noord-Atlantische bondgenootschap, gebaseerd op wederzijds respect en wederzijds profijt", aldus de minister.

'Contraproductief'

De NAVO noemde de uitwijzing van zijn diplomaten 'contraproductief', maar zei tegelijkertijd dat het besluit om toenadering tot Rusland te zoeken onverkort overeind blijft. Voor later deze maand is een bijeenkomst van NAVO-ministers van buitenlandse zaken en Lavrov gepland.

Ondertussen kwam de regering in Tbilisi terug op beschuldigingen dat een dinsdag in de kiem gesmoorde muiterij van soldaten het werk was van Moskou. In eerste instantie heette het dat Rusland uit was op de val van de Georgische president Michail Saakasjvili. Later werd gezegd dat Moskou zou hebben geprobeerd de NAVO-oefeningen te dwarsbomen.

Honderden Georgische militairen gaven zich dinsdagavond over nadat zij een dag lang verzet hadden geboden in het hoofdkwartier van het tankbataljon Moechrovani bij Tbilisi. De muiters wilden de minister van defensie niet toelaten en zeiden bevelen te zullen negeren.

De muiters gaven zich volgens het ministerie van binnenlandse zaken over nadat Sakaasjvili hen had gewaarschuwd dat geweld kon worden gebruikt. In een televisietoespraak zei Saakasjvili dat de muiterij een op zichzelf staand incident was en dat de situatie geheel onder controle was.

Saakasjvili is al weken het mikpunt van demonstraties. Vandaag kwam het in Tbilisi tot een hevige botsing tussen de politie en demonstranten. Agenten sloegen met de wapenstok in op oppositieleiders die naar het hoofdbureau van politie waren gegaan om inlichtingen te verkrijgen over gearresteerde medestanders. Ze waren opgepakt nadat een journalist in elkaar was geslagen. Het was het ergste geweld in drie weken van betogingen. (novum/mvdb)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234