Vrijdag 09/06/2023

NieuwsNavalny

Rusland opent opnieuw offensief tegen grootste opposant: Navalny hangt 15 jaar extra strafkamp boven het hoofd

FILE PHOTO: Russian opposition politician Alexei Navalny attends a court hearing in Moscow, Russia February 20, 2021. REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo Beeld REUTERS
FILE PHOTO: Russian opposition politician Alexei Navalny attends a court hearing in Moscow, Russia February 20, 2021. REUTERS/Maxim Shemetov/File PhotoBeeld REUTERS

De Russische autoriteiten zijn een nieuw proces begonnen tegen Aleksej Navalny. De oppositieleider wordt ervan beschuldigd dat hij geld heeft verduisterd. Bovendien zou hij een rechter hebben beledigd. Hij kan er vijftien jaar strafkamp bij krijgen.

Bert Lanting

Het proces tegen Navalny, die vorig jaar al werd veroordeeld tot het uitzitten van een voorwaardelijke straf van 2,5 jaar, wordt gehouden in het strafkamp in Pokrov, op 100 kilometer van Moskou, waar hij al een jaar vastzit. Hij kreeg die straf opgelegd nadat hij vorig jaar januari uit Berlijn was teruggekeerd. Daar lag hij maanden in een ziekenhuis na een mislukte poging van vermoedelijk de Russische geheime diensten hem te vergiftigen.

Volgens Navalny's vrouw Joelia hebben de autoriteiten er bewust voor gekozen het proces in het strafkamp te houden “omdat ze bang zijn het proces in Moskou te houden”. Daar zou het voor journalisten en buitenlandse diplomaten makkelijker zijn de zitting bij te wonen. Nu kreeg slechts een handjevol journalisten op het laatste moment te horen dat zij naar het strafkamp mochten komen.

Strafkolonie IK-2

Ook Joelia Navalnaja kreeg toegang tot de geïmproviseerde rechtszaal in de strafkolonie IK-2. Volgens haar zou ze haar man eigenlijk woensdag mogen komen bezoeken in het kamp, maar in plaats daarvan kreeg ze te horen dat Navalny opnieuw zou worden berecht.

De gevangen oppositieleider wordt ervan beschuldigd dat hij ruim 4 miljoen euro achterover heeft gedrukt uit de kas van zijn anticorruptie-organisatie FBK, die inmiddels door de autoriteiten is verboden. Dat geld zou hij hebben gebruikt voor privé-uitgaven.

De aanklacht is gebaseerd op de verklaringen van vier mensen die geld zouden hebben gedoneerd aan het FBK. Volgens aanhangers van Navalny gaat het om twee donateurs die door de autoriteiten onder druk zijn gezet om tegen hem te getuigen. De andere twee zouden zich slechts voordoen als voormalige donateurs.

Minachting voor een rechter

Daarnaast is Navalny aangeklaagd wegens minachting voor een rechter tijdens een eerder proces tegen hem, wegens het beledigen van een oorlogsveteraan. Als Navalny schuldig wordt bevonden aan verduistering, kan hij er vijftien jaar strafkamp bij krijgen. Voor het beledigen van de rechter zou er nog een paar maanden bovenop kunnen komen.

Aleksej Navalny met zijn vrouw Joelia tijdens het proces.  Beeld EPA
Aleksej Navalny met zijn vrouw Joelia tijdens het proces.Beeld EPA

Daarmee is het waarschijnlijk nog niet afgelopen. Volgens Navalny bereiden de autoriteiten ook nog een aanklacht tegen hem voor wegens het oprichten van een ‘extremistische organisatie'. Daarmee doelen zij op zijn anticorruptie-organisatie, die vorig jaar het stempel ‘extremistisch’ kreeg.

Het betekende het definitieve einde van het FBK, dat in de loop der jaren tal van onthullingen had gedaan over de corruptie in kringen rond president Poetin. Navalny nam ook Poetin zelf onder vuur. Hij zou aan de Zwarte Zee voor een miljard euro een reusachtig paleis voor zichzelf hebben laten optrekken.

Een groot aantal van Navalny's medewerkers is naar het buitenland gevlucht uit vrees dat zij ook zullen worden opgepakt wegens hun banden met de organisatie.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234