Maandag 17/01/2022

Skripal

Rusland ontkent zenuwgasaanval op ex-spion, maar sancties lijken onvermijdelijk

null Beeld EPA
Beeld EPA

"Rusland is niet schuldig", aldus de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Schampere opmerkingen en tegenaanvallen hielpen Moskou bij eerdere aanslagen, maar nu lijken sancties onvermijdelijk.

Bert Lanting

Lavrov stelt dat Moskou bereid is om mee te werken aan het Britse onderzoek "als Groot-Brittannië zijn internationale verplichtingen nakomt". Rusland wil namelijk toegang kunnen krijgen tot het onderzoek en tot de stalen van het gebruikte gas. Dat moet Moskou toelaten om een eigen analyse uit te voeren.

Londen heeft die aanvraag tot nu toe afgewezen. Maar volgens Lavrov voorzien de regels van de OPCW, de organisatie die toeziet op het gebruik van chemische wapens, dat een land dat wordt beschuldigd zijn eigen analyse mag uitvoeren.

Hoge prijs

Een 'circusvoorstelling' noemde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken het optreden van premier May in het Britse parlement waarin zij onthulde dat de dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter vergiftigd werden met een variant van 'novitsjok' (nieuwkomer), een uiterst krachtig zenuwgas van Russische makelij. Maar het staat wel vast dat Moskou een hoge prijs zal moeten betalen voor de aanslag op Skripal, die vermoedelijk bedoeld was als waarschuwing aan andere overlopers en verraders.

Tot nog toe heeft Moskou steeds ontkend dat het iets te maken heeft met de vergiftiging van de oud-agent van de GROe, de Russische militaire inlichtingendienst. Lavrov deed de beschuldigingen aan het adres van Rusland af als anti-Russische 'hysterie', maar die boodschap klinkt weinig geloofwaardig nu voor Londen vaststaat dat het zenuwgas uit Rusland afkomstig is.

May maakte duidelijk dat haar regering Rusland verantwoordelijk acht voor een aanval op Groot-Brittannië, tenzij Moskou binnen 24 uur kan verklaren hoe het levensgevaarlijke strijdgas in handen kan zijn geraakt van anderen. Het is uiterst onwaarschijnlijk dat Rusland daarop een bevredigend antwoord kan geven. Dergelijke stoffen zijn verboden onder het Verdrag Chemische Wapens waarbij ook Rusland zich heeft aangesloten.

Waarschijnlijk zal Moskou vasthouden aan de lezing dat het puur om een anti-Russische hetze gaat. Op de Russische staatstelevisie suggereerde presentator Dmitri Kiseljov zondag dat de Britse autoriteiten zelf Skripal hebben vergiftigd om de haat tegen Russen aan te wakkeren. "Als bron is Skripal uitgeknepen en opgedroogd. Vergiftigd is hij veel nuttiger. Dus waarom hem niet vergiftigen, wat kan het hun schelen? En dan zijn dochter erbij, om het nog hartverscheurender te maken voor het publiek", zei Kiseljov.

Lees: Poetin is voor de NAVO nu grotere dreiging dan terreur (+)

Maar zijn collega-presentator Kirill Klejmenov gaf eerder een heel andere boodschap af. Hij waarschuwde de kijkers in het journaal Vremja geen carrière als dubbelspion te ambiëren, zeker niet voor Groot-Brittannië. "De afgelopen jaren heb je daar te veel vreemde incidenten met een akelige afloop gehad." Daarmee verwees hij naar de moord op Litvinenko die in 2006 door twee Russische geheim agenten om het leven werd gebracht met polonium-210, een uiterst zeldzame radioactieve stof. Zeven jaar later stierf Boris Berezovski, een naar Londen uitgeweken oligarch die zich de vijandschap van president Poetin op de hals had gehaald, onder verdachte omstandigheden. Hetzelfde gold voor Aleksandr Perepilitsjny, een Rus die de Britse autoriteiten informatie had gegeven over een witwasoperatie waarbij de overheid betrokken was. In zijn maag werden na zijn dood sporen gevonden van een uiterst giftig kruid.

Na de moord op Litvinenko reageerde Rusland op dezelfde tweeslachtige manier. Het Kremlin ontkende iedere betrokkenheid en klaagde over een hetze in de Britse pers. Maar in het Russische parlement klonken heel andere geluiden. "De verrader heeft de straf gekregen die hij verdient", zei Sergej Abeltsev, die voor de ultranationalistische LDPR in de Doema zat. "Ik ben er zeker van dat zijn verschrikkelijke dood een ernstige waarschuwing zal zijn aan verraders, waar ze ook zijn. In Rusland vergeeft men verraders niet."

Tegelijkertijd probeerde Rusland de zaak om te draaien. Litvinenko zou het slachtoffer zijn geworden van zijn eigen poging om de twee Russen, Andrej Loegovoj en Dmitri Kovtoen, te vergiftigen. Dat bleek niet te kloppen met het radioactieve spoor dat het polonium-210 had achtergelaten vóór hun ontmoeting met Litvinenko: dat viel samen met de bewegingen van Loegovoj en Kovtoen. In de hotelkamer van Kovtoen werd bovendien een enorme hoeveelheid straling gemeten in de wastafel. Daar had hij het laatste restje polonium kennelijk weggespoeld nadat de twee het gif in de thee van Litvinenko hadden gedaan.

De Britse regering reageerde destijds vrij terughoudend op de moord op Litvinenko uit vrees de relatie met Rusland te belasten. Deze nieuwe aanslag zal Londen niet over zijn kant laten gaan. Door de aanslag op Skripal aan te merken als een aanval op Groot-Brittannië - ook een Britse agent werd besmet, nog afgezien van het gevaar voor het publiek - wil May de weg effenen voor nieuwe sancties van de EU en de Navo. Dat is een tegenslag voor Moskou, dat juist tevreden toekeek hoe de steun voor de sancties binnen de EU begon af te brokkelen. Dat is nu voorbij. Met de ontdekking van een moordwapen uit de Koude Oorlog voelen de westerse landen weer de gure wind die uit Rusland waait.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234