Maandag 21/10/2019

Rusland

Rusland heeft nieuw doelwit: Georgië - Snijdt Poetin zichzelf niet in de vingers?

Passagiers in de Sheremetyevo-luchthaven in Moskou. Sinds gisteren vertrekken er geen vluchten meer naar Georgië, een populaire vakantiebestemming voor Russen. Beeld AP

Het Kremlin heeft een nieuw doelwit op het oog: buurland Georgië. Een boycot op wijn, water en toerisme moet de Kaukasische economie een flinke slag toebrengen. Maar snijdt Poetin zichzelf niet in de vingers?

Opnieuw is Rusland verzeild in een fikse ruzie met een buurland. Met strafmaatregelen probeert Moskou de economie van Georgië te beschadigen, omdat het land zich schuldig zou maken aan ‘Russofobische hysterie’. Gisteren kondigde de buitenlandcommissie van het Russische parlement een verbod aan op geldtransacties met Georgië en op de import van twee Georgische exportproducten: wijn en Borjomi, zoutig mineraalwater uit de bergen van het Kaukasische land.

Een boycot op toerisme, wijn en Borjomi - veel harder kan Rusland de Georgische economie niet raken. De Georgische toeristensector is verantwoordelijk voor 8 procent van de economie en draait vooral op Russen: dit jaar rekenden de 4,5 miljoen Georgiërs op 1,7 miljoen toeristen uit Rusland.

Voor Russen is Georgië wat Frankrijk is voor Belgen. Hier gaan Russen heen voor terrassen met goede wijn, bergen hoger dan de Mont Blanc en stranden aan de Zwarte Zee. Terug in Rusland blijven ze de Georgische sferen opzoeken: bijna 10 procent van de wijnen in Russische supermarkten komt uit Georgië en bij de schappen met mineraalwater staat Borjomi steevast op de prominentste plek - volgens een Russisch spreekwoord beschermt Borjomi de lever tegen alcoholgebruik.

Moskou is getergd door een golf van protesten in Georgië. Duizenden demonstranten bestormden eind juni het parlement in hoofdstad Tbilisi uit woede over het bezoek van een Russische parlementariër. Die had van regeringspartij Georgische Droom toestemming gekregen om vanaf de voorzitterszetel het Georgische parlement toe te spreken. Een schande volgens de betogers, want Rusland is in hun ogen een bezetter: Moskou heeft 7.000 soldaten gelegerd in Abchazië en Zuid-Ossetië, twee separatistische gebieden die zich met geweld afgescheiden hebben van Georgië.

De Georgische oppositie hoopt dat voorval te gebruiken om een revolutie te ontketenen. Sinds de eerste demonstratie, waarbij de politie hard ingreep en honderden personen werden gearresteerd en gewond raakten door rubberkogels, betogen er kleinere groepen bij het parlement. Volgens peilingen vindt meer dan de helft van de bevolking dat het met Georgië de verkeerde kant op gaat. Dat komt vooral door tegenvallende economische groei, stijgende corruptie en nepotisme.

De grote vraag is dan ook: waarom blaast Rusland een binnenlandse politieke crisis op tot een internationale crisis? Met de sancties brengt Moskou de regeringspartij in het nauw. En juist de regeringspartij herstelde de afgelopen jaren de handelsrelaties tussen Rusland en Georgië, die afgebroken waren na een korte oorlog tussen de twee landen in 2008. De oppositie pleit voor een veel kritischer Rusland-beleid.

Ruslands buitenlandpolitiek leidt ertoe dat Russen steeds minder landen kunnen bezoeken. Voor Oekraïne geldt een vliegverbod. Voor Turkije en Egypte, de populairste zomerbestemmingen voor Russen, golden in 2015 en 2016 ook vliegverboden. En een vakantie in Europa behoort voor de meeste Russen niet meer tot de opties sinds het Kremlin de Oekraïense Krim annexeerde en daarmee de waarde van de Russische munt bijna halveerde.

Gisteravond dronken Moskovieten op zonovergoten terrassen van de talloze Georgische cafés gewoon Saperavi-wijn, ook al stelde de Russische voedselautoriteit die wijn vorige week plots onder verscherpt toezicht wegens ‘kwaliteitsgebreken’. De Georgiërs proberen op creatieve wijze de schade aan hun economie te beperken. Met cadeautjes proberen ze mensen uit andere landen te verleiden tot een vakantie in de Kaukasus. Op internet bieden ze toeristen gratis overnachtingen aan, ze beloven toeristen gratis van het vliegveld te halen en geven gratis rondleidingen in hun stad. Die kunnen binnenkort bovendien rekenen op gratis wijn op het vliegveld, zo beloofde het ministerie van Toerisme.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234