Dinsdag 30/05/2023

Rusland en Servië: "EU is illegaal in Kosovo"

Vuk Jeremic. Beeld UNKNOWN
Vuk Jeremic.Beeld UNKNOWN

Servië en Rusland hebben gisteren geëist dat de Verenigde Naties de volgens hen illegale overdracht van het bestuur over Kosovo aan de Europese Unie staken. Dat de EU de bestuurstaken van de VN moet overnemen staat in een plan dat VN-gezant Martti Ahtisaari voor Kosovo heeft opgesteld.

Volgens dat begin vorig jaar gepresenteerde plan zou Kosovo onder internationaal toezicht onafhankelijk moeten worden. Omdat Rusland er zijn veto over zou hebben uitgesproken werd het plan niet in stemming gebracht, waarna Kosovo vorige maand de onafhankelijkheid over zichzelf uitriep. De EU is inmiddels bezig een missie op te zetten in de Kosovaarse hoofdstad Pristina.

Nieuwe onderhandelingen
De Servische minister van Buitenlandse Zaken, Vuk Jeremic, hield gisteren in de VN-Veiligheidsraad een pleidooi voor nieuwe onderhandelingen, om tot 'een rechtvaardige, wederzijds acceptabele oplossing' voor Kosovo te komen en vroeg de ruim twintig landen die Kosovo als onafhankelijk land hebben erkend op hun schreden terug te keren. Hij zei dat de resolutie op grond waarvan Kosovo in 1999 onder VN-bestuur kwam te staan volledig nageleefd dient te worden. "Daarom eisen we met kracht dat UNMIK (de VN-missie in Kosovo, red.) geen taken meer overdraagt aan een ander lichaam", aldus Jeremic. Hij voegde eraan toe dat Servië er op zich geen bezwaar tegen heeft dat de EU in Kosovo is vertegenwoordigd, maar zei dat daarvoor een mandaat van de Veiligheidsraad is vereist. Servië wil lid worden van de EU.

Rusland bracht gisteren een ontwerpresolutie over Kosovo in omloop, maar die werd onmiddellijk van de hand gewezen door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, die vetorecht hebben in de Veiligheidsraad. In de ontwerpresolutie wordt opgeroepen tot het behoud van de territoriale integriteit van Servië, wat zou inhouden dat Kosovo nog altijd een Servische provincie is. Ook pleitte Rusland voor een voor beide partijen acceptabele oplossing voor Kosovo. Volgens de VS en Groot-Brittannië is de resolutie een gepasseerd station. De Britse VN-ambassadeur John Sawers sprak tegen dat de aanwezigheid van de EU in Kosovo illegaal is. Hij zei dat de EU altijd deel heeft uitgemaakt van de VN-missie en nu alleen een grotere rol gaat spelen. (novum/sps)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234