Dinsdag 07/02/2023

NieuwsBuitenland

Rusland en China pleiten bij VN voor verlichting internationale sancties tegen Noord-Korea

Archiefbeeld (2017). Een jongetje bewerkt de akkers op een collectieve staatsboerderij in Noord-Korea. Beeld Damir Sagolj / Reuters
Archiefbeeld (2017). Een jongetje bewerkt de akkers op een collectieve staatsboerderij in Noord-Korea.Beeld Damir Sagolj / Reuters

Rusland en China willen dat de internationale sancties tegen Noord-Korea worden verlicht. Hoewel Pyongyang VN-resoluties blijft schenden met rakettesten, vinden beide landen dat verlichting op zijn plaats is om de nijpende situatie van de bevolking te verbeteren.

Stieven Ramdharie

Het initiatief uit Moskou en Peking, die een resolutie willen indienen bij de Veiligheidsraad van de VN, volgt op aanhoudende berichten over de slechte voedselsituatie in het afgesloten land. Op maandag opperde het Noord-Koreaanse regime zelfs het eten van zwarte zwanen, iets dat in de meeste landen een taboe is.

“Het vlees van zwarte zwanen is heerlijk en heeft medicinale waarde”, aldus de partijkrant Rodong Sinmun. “Het fokken op grote schaal zal bijdragen aan het verbeteren van het leven van de bevolking.” De promotie van zwartezwanenvlees komt vijf maanden nadat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un de voedselcrisis erkende. Vorige maand deed hij een beroep op de bevolking om met ideeën te komen om het probleem aan te pakken.

De voedselproductie is al decennialang een grote bron van kopzorgen voor de Noord-Koreaanse machthebbers. Oogsten mislukken voortdurend, onder meer door slecht weer en mismanagement. De zware VN-sancties waaronder Pyongyang al vijftien jaar gebukt gaat, als straf voor Noord-Korea’s nucleaire activiteiten en raketprogramma, hebben de situatie alleen maar verslechterd.

Torpederen

Tot overmaat van ramp besloot Kim besloot vorig jaar om het land volledig van de buitenwereld af te sluiten (zelfs van bondgenoot China) om het virus tegen te houden. Hierdoor werd zowel de handel met het buurland als de internationale humanitaire hulp zwaar belemmerd. Volgens China en Rusland moeten de sancties verlicht worden om “het levensonderhoud van de burgerbevolking te verbeteren”. Zo moet het verbod op de export van textiel en vis worden opgeheven. Dat staat in de ontwerpresolutie die persbureau Reuters heeft ingezien.

Beide landen willen dat Noord-Koreanen weer in het buitenland mogen werken en dat de beperking van de import van geraffineerde olieproducten wordt opgeheven. China en Rusland werkten in 2019 aan een soortgelijke resolutie, maar die werd uiteindelijk niet ingediend vanwege groot verzet van andere landen. Ze wijzen er nu op dat Noord-Korea al vier jaar uit eigen vrije wil afziet van de meest omstreden wapentests, die van langeafstandsraketten en kernwapens.

In de Veiligheidsraad verzetten de andere permanente leden, de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, zich fel tegen verlichting van de sancties. Volgens deze landen, die de Chinees-Russische resolutie kunnen torpederen met een veto, moet de internationale druk op Pyongyang worden gehandhaafd om het raket- en nucleaire programma aan banden te leggen. Verlichting van de sancties zou het Noord-Koreaanse regime in hun ogen helpen om nog meer geld te besteden te besteden aan de ontwikkeling van nieuwe wapens.

Apathie

De VS maken zich vooral grote zorgen over de ontwikkeling van langeafstandsraketten door Noord-Korea. Pyongyang beschikt nu over een langeafstandsraket, de Hwasong 15, waarmee het de VS kan aanvallen. Noord-Korea probeert deze raket te perfectioneren en geschikt te maken voor inzet bij een nucleaire aanval. Ook claimt Pyongyang sinds kort dat het werkt aan hypersonische wapens, raketten die vijf keer sneller vliegen dan het geluid. Alleen de VS, Rusland en China waren tot nu toe bezig met de ontwikkeling van dergelijke wapens.

China en Rusland hebben dit keer de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten in Noord-Korea aan hun zijde. Vorige maand waarschuwde Tomas Ojea Quintana in een rapport dat de humanitaire situatie in Noord-Korea kan uitlopen op een crisis. Ook hij pleitte voor het afzwakken van de sancties, om humanitaire hulp mogelijk te maken en om de levensstandaard van de bevolking te verbeteren.

“De meest kwetsbare kinderen en ouderen lopen het risico te verhongeren”, aldus Quintana. “Er is een tekort aan belangrijke medicijnen. Er is sprake van een sluipende apathie in de aandacht van de wereld voor de verslechterende mensenrechtensituatie.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234