NieuwsRusland
Rusland daagt Turkije (nog) niet uit na blokkade voor oorlogsschepen in de Zwarte Zee
Rusland heeft ervan afgezien vier oorlogsschepen door de Bosporus en Dardanellen naar de Zwarte Zee te sturen. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu heeft dat meegedeeld. Volgens hem reageerde Moskou daarmee op een verzoek van de Turkse regering.
Het Turkse verzoek en het Russische besluit daaraan te voldoen, dateren van kort vóór het moment, maandag, dat Turkije besloot de zeestraat tussen de Middellandse Zee en de Zwarte Zee af te sluiten voor Russische oorlogsschepen, zo zei Çavusoglu.
De blokkade van de toegang tot de Zwarte Zee door NAVO-lid Turkije creëert een potentieel explosieve situatie. Moskou kan alsnog Ankara uitdagen door een schip de Bosporus in te sturen. Het zou de eerste fysieke militaire confrontatie betekenen tussen Rusland en een lidstaat van de NAVO. Een botsing van Rusland met Turkije is een botsing met het hele bondgenootschap.
De Turkse regering had voor de blokkade vastgesteld dat in Oekraïne formeel sprake is van oorlog, zodat zij werk zou moeten maken van artikel 19 van het Verdrag van Montreux. Dat bepaalt dat de zeeverbinding in geval van oorlog niet mag worden gebruikt door oorlogvoerende landen. Het verdrag uit 1936 geeft Turkije grote zeggenschap over het beheer van de zeestraat, die dwars door Istanbul loopt.
Lees ook
Rusland schakelt over naar plan B in Oekraïne: de deur naar verdere escalatie met het Westen staat open
‘Het is nu de stilte voor de storm in Kiev. Ze wachten af om beschoten te worden’: onze journaliste in Oekraïne
Waarom Kiev als heilige grond is voor Rusland: ‘De moeder aller Russische steden’ leg je niet zomaar in de as
Thuishaven
Drie van de vier Russische schepen – een fregat, twee torpedobootjagers en een verkenner – hebben niet de Russische marinebasis bij Sebastopol op de Krim als thuishaven. Het Verdrag van Montreux bepaalt dat oorlogsschepen in tijden van oorlog wél naar hun thuishaven kunnen terugkeren.
De Verenigde Staten hebben hun “waardering” geuit voor de Turkse stap. De ambassadeur van Oekraïne in Turkije zei dankbaar te zijn dat Ankara het Verdrag van Montreux “minutieus” naleeft.
Turkije schaart zich in het NAVO-koor dat de Russische invasie in Oekraïne scherp veroordeelt. Toch probeert het Rusland niet al te zeer van zich te vervreemden. President Recep Tayyip Erdogan heeft zich al twee keer aangeboden als bemiddelaar tussen Moskou en Kiev. Minister Çavusoglu herhaalde gisteren dat Turkije niet deelneemt aan de Westerse sancties tegen Rusland.
Turkije heeft zich al eerder – nog vóór de Russische invasie – het ongenoegen van Moskou op de hals gehaald door drones te leveren aan de Oekraïense regering. Die liet zondag weten dat de Turkse drones “zeer effectief” zijn in de strijd tegen het Russische leger. Minister van Defensie Oleksii Renikov heeft gezegd dat een nieuwe levering Turkse drones op het punt staat afgeleverd te worden.