Rupelstreek kleurt blauw van de cyanide
Rumst.
Belga
Het cyanidestort dat eind januari in de Hollebeekstraat in Rumst werd ontdekt, is blijkbaar maar het topje van de ijsberg. Op foto's zou tot vandaag een tiental sites langsheen de Rupel met de blauwe cyanidekleur herkenbaar zijn. Bij de reeds bekende sites komen er nog twee bij. Eén bevindt zich onder de huidige bedrijfsgebouwen van de firma Baeten-Es, een andere - kleinere - op de grens van Terhagen. Voormalig milieuschepen Joos Schroeven stelde gisteren dat er zich in Rumst nog meer cyanidesites bevinden en drong aan op een grootscheeps onderzoek, waarna OVAM moet beginnen met de sanering van het gebied.
Willebroekenaar en voorzitter van het Actiecomité Leefmilieu Rupelstreek Hugo Lejon beschikt over oude foto's uit 1989 waarop men op verschillende terreinen de blauwe kleur ziet opduiken. Het merendeel daarvan is intussen verborgen onder grind, zand, beton of zelfs bedrijfsgebouwen. Wat Willebroek betreft, is er het rapport van professor Schepens van de Universiteit Antwerpen waarin in 1987 al melding is van "alarmerende concentraties van zwavel en ferrocyanides", iets wat door toenmalig OVAM-directeur Bomans werd bevestigd. Geneesheren van het antigifcentrum gaven toen het advies de hele site af te graven.
De Willebroekse milieuambtenaar Bob Dumez heeft intussen stalen genomen. Volgende week zijn de resultaten daarvan bekend. Burgemeester Edgar Thijs en milieuschepen Francy Van der Wildt hebben de bewoners van de betrokken straten rond de cyanidesites geïnformeerd over de oorzaken en de gevolgen. Wat de oorzaken aangaat, is de tekst zeer beknopt omdat het gerechtelijk onderzoek nog volop aan de gang is. "Aangezien de exacte samenstelling op dit ogenblik nog niet bekend is, moeten we voorzichtig zijn. Zeker is dat de stof geen straling heeft, niet kankerverwekkend is en dat de effecten ervan niet onmiddellijk op het menselijk lichaam inwerken."
Niemand mag de sites betreden. Ovam heeft laten weten hoe zij de vervuilde sites zal aanpakken en welke maatregelen genomen moeten worden om de veiligheid en gezondheid van de bewoners te vrijwaren. Ook aan de nv Swenden en de nv Van Cauwenbergh heeft OVAM veiligheidsmaatregelen opgelegd. De bedrijven hebben nog een week de tijd om een onderzoek te laten uitvoeren dat moet uitwijzen hoeveel cyanide in welke concentraties er in de sites aanwezig zijn. Ze krijgen drie weken de tijd om het grondwater te laten onderzoeken en ze moeten een erkende bodemsaneringsdeskundige aanstellen.