Maandag 22/07/2019

Doel 1 en 2

Rumoer in parlement over "geheim rapport" Doel 1 en 2

Beeld Stefaan Temmerman

De internationale atoomwaakhond IAEA geeft zijn zegen aan de levensduurverlenging van de kerncentrales Doel 1 en Doel 2. Toch is voorzichtigheid geboden, waarschuwen de internationale experts. Ze formuleerden tien aandachtspunten waar de regering rekening mee moet houden. Over het langer open houden van de kerncentrales stemt het federaal parlement vandaag nog of volgende week. In de plenaire vergadering ontstond er grote onenigheid tussen de minister en de oppositie over de vraag of het rapport al dan niet geheim moest blijven.

Rond de jaarwisseling bezocht een team van experts van het atoomagentschap de twee reactoren. In een rapport, dat de plenaire vergadering besprak, geven ze hun fiat om hen allebei tien jaar langer te laten draaien. "Het team vond het personeel van de elektriciteitscentrale professioneel, open en erg open voor de suggesties voor verbetering. Controles toonden dat de centrale ook in een goede conditie is." Toch blijven er tien belangrijke aandachtspunten. "Er zijn enkele fundamentele verbeteringen nodig", staat er in het rapport.

Zo is er een tekort aan voldoende getraind en competent personeel, wat een negatieve impact kan hebben op de levensduurverlenging. Het verder trainen van het management gebeurt ook niet genoeg. Voor alle veranderingen die er nodig zullen zijn, beschikt de centrale niet over de nodige kennis, en de waakhond vraagt zich af of alle apparatuur wel bestand is tegen een aardbeving. Op 9 februari verliet het team Doel. "Het management sprak toen de vastberadenheid uit om alle aandachtspunten te verbeteren", staat er nog in het rapport.

"Dit zijn geen kleine opmerkingen", zegt fractieleider Kristof Calvo (Groen). "Op personeelsvlak is men niet klaar, ze wijzen op het risico bij aardbevingen, er is geen systematische opvolging van het LTO-rapport, ... Marghem zegt nu net dat ze dit rapport al maanden heeft, maar ze heeft het dus niet willen delen. Als je het leest, weet je waarom. Vraag is nu of meerderheid die levensduurverlenging hier groen licht zal geven in de Kamer. Het debat is nu bezig. Voor ons kan er geen sprake van zijn dat nu te laten doorgaan." Op dit moment is de plenaire vergadering geschorst.

Kristof Calvo (Groen). Beeld Photo News

Update

Kort voor middernacht werd het wetsontwerp goedgekeurd. Lees er meer over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden