Vrijdag 22/11/2019

Natuur

Rukken de bosbranden straks op tot België?

Beeld AFP

Het gaat van kwaad naar erger in het zuiden van Frankrijk. De brandweer krijgt de bosbranden daar nog niet onder controle en al duizenden hectare bos werd in as gelegd. Moeten we ons al zorgen maken dicht bij huis?

Door de aanhoudend sterke mistralwind krijgt de Franse brandweer de bosbranden in het zuiden van het land nog niet onder controle. Al twaalfduizend mensen werden geëvacueerd, waaronder veel toeristen. "In mediterrane landen zie je elk jaar dit soort problemen. Wij hebben in juni een hele droge periode gehad, maar zijn die gelukkig zonder problemen doorgekomen", weet Geert Sion, wetenschapper van het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO). 

Want die droogte in juni was stevig. Dat weet ook Marie-Laure Vanwanseele van het Agentschap voor Natuur en Bos. "We hebben een hele moeilijke periode gehad waarin heel Vlaanderen een risico had op brand." 

Diversiteit

Het Agentschap houdt zich al een aantal jaren bezig met het vergroten van de biodiversiteit in de Vlaamse bossen. Dat is beter voor de natuur, én het helpt bosbranden te voorkomen. "Bossen waar veel soorten bomen staan, zijn beter voor de biodiversiteit, maar ook voor brandbeheer. Bossen met alleen dennenbomen zijn bijvoorbeeld gevaarlijker", aldus Vanwanseele. Die bossen zijn momenteel vooral nog te vinden in Limburg. Dat stamt nog uit de tijd van de mijnen. Dennenbossen werden daar massaal aangelegd, omdat de houtsoort werd gebruikt om mijnschachten te stutten. "We werken eraan om ook die bossen diverser te maken", aldus Vanwanseele

En dat is maar goed ook, want een bosbrand kan zeer gevaarlijk zijn. "De bosbranden in Frankrijk zijn, in regio's waar veel mensen wonen, zeker gevaarlijk. Toch zagen we ook in Portugal dat er veel slachtoffers vielen die met de auto vertrokken. Doorgaande wegen kunnen dus ook gevaarlijk zijn", verklaart Sion. 

Naast het gevaar voor bewoners en toeristen, lijkt het grootste gevaar toch in de bossen zelf te schuilen. Dieren kunnen vaak niet op tijd vluchten en ontkomen daardoor niet aan de vlammenzee. "Een bosbrand is nefast voor een ecosysteem. Het broedseizoen is nu bijna voorbij, maar als zo'n brand iets eerder valt in het jaar, is het een verloren jaar. Dan is er een jaar zonder nakomelingen voor de vogels." 

Droogte achter de rug

Toch hoeven we ons in België nog geen grote zorgen te maken, weet Sion. De droge maand juni is achter de rug, en de mediterrane temperaturen met de mistral in Zuid-Frankrijk, zijn in België ongezien. "Vooral mediterrane landen kampen elk jaar met deze problemen, terwijl bij ons de voorspellingen nu weer wijzen op typisch Belgisch zomerweer." Een geluk bij een ongeluk, zijn de regenbuien bij ons dus. 

Toch doet het Agentschap voor Natuur en Bos er alles aan om de mogelijkheid op bosbranden zo laag mogelijk te houden. Zo kent elk natuurgebied kleurcodes die het risico op een brand aangeven en wordt het wandelaars afgeraden om te roken in het bos. Ook worden er soms brandgangen aangelegd, weet Johnny Cornelis. De medewerker van het Agentschap voor Natuur en Bos werkte al vaker rond de problematiek van bosbranden. "Bij grotere natuurgebieden wordt de begroeiing binnen een strook van tien tot vijftien meter soms kort gehouden. Dat zou moeten meehelpen om een mogelijke brand te stoppen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234