Vrijdag 30/09/2022

Ruis in radioland

Op 17 oktober maakte de openbare omroep de overschakeling van DAB (digital audio broadcasting) naar DAB+, waardoor de zenders niet meer stonden voorgeprogrammeerd. Nogal wat radioluisteraars ondervinden daar hinder van.

Via spotjes, aankondigingen en een thema-uitzending op Radio 2 kondigde de VRT de verandering aan. In de dagen voor de transitie verscheen ook een boodschap op DAB-toestellen met een schermpje. Toch lieten veel luisteraars zich verrassen door een plotse radiostilte.

Om de VRT-zenders opnieuw te ontvangen, moet de digitale radio een 'auto scan' uitvoeren om alle radiostations opnieuw in het geheugen op te slaan. Maar dat lijkt niet zo eenvoudig, blijkt uit de vele vragen die de omroep daarover krijgt. Op vrt.be is er zelfs een handleiding aan gewijd.

Daarnaast kwam een tiental klachten binnen van gebruikers met een ouder DAB-toestel dat geen DAB+ kan ontvangen. Ook De Morgenontving boze lezersbrieven. "Mijn toestel kan nog FM-signalen ontvangen, maar ik heb het net gekocht omdat de FM-ontvangst in mijn huis zeer moeilijk is", klinkt het bij zo'n misnoegde luisteraar. "Mijn DAB-radio is nu waardeloos."

Early adopters

Het gaat om een kleine groep gedupeerden. Uit het laatste marktonderzoek van 2013 bleek dat toen minder dan 2 procent van de Vlamingen via DAB naar de radio luisterde. Alle toestellen die op dat moment op de markt waren, waren al compatibel met DAB+.

"Die early adopters hebben op eigen risico geïnvesteerd in zo'n toestel", zegt Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld), die erop wijst dat de Vlaamse overheid DAB nooit heeft ondersteund. "De uitrol naar DAB+ steunen we wel. Dat is geen fantasie van mij, maar kadert in een plan van de Europese Unie om dat overal gestaag te doen. Ook de commerciële zenders doen mee. Joe en Q-Music zitten al op DAB+, Nostalgie zal voor september volgend jaar volgen. Pas als er voldoende content op DAB+ zit, kunnen we met sensibilisering beginnen."

Behalve kwaliteit is ook aanbod een belangrijke reden, weet Els Van de Sijpe, manager VRT Radio. "Via DAB+ kun je nog meer zenders in eenzelfde ensemble krijgen, omdat de datacompressie anders is. Vergeleken met de oude DAB gaat het om een verdubbeling." Maar beide technologieën naast elkaar laten bestaan, daarvoor is de ether te klein.

In vergelijking met andere Europese landen hinkt België achterop. In Noorwegen werd FM dit jaar volledig afgeschaft, en onlangs kondigde ook Zwitserland de afschakeling aan. Anderhalf jaar geleden maakte Nederland de overstap van DAB naar DAB+. Daar wordt vandaag 13 procent digitaal beluisterd. En ook Duitsland is aan een opmars bezig.

Autobouwers

Interessant, want daar zitten veel autoconstructeurs bij, die steeds vaker toestellen installeren die zowel FM als DAB+ aankunnen. "De autosector is een belangrijke trekker in de markt", zegt Van de Sijpe. "Natuurlijk willen we radio ook via internet en apps aanbieden, maar dat is niet optimaal als iedereen dat onderweg gaat gebruiken. Bij de aanslagen vorig jaar werd plots veel online geluisterd. Dat vertraagde het verkeer, waardoor de streaming zelfs uitviel. Bovendien kost dat de gebruiker geld aan mobiele data. Daarom geloven we in een gratis broadcastmodel, complementair met een veelheid aan platformen."

Maar vrees niet, het afsluiten van het FM-netwerk is nog niet aan de orde. In 2019 wordt gemeten hoeveel mensen op DAB+ is overgeschakeld. Is dat de helft, dan kan een afkoppeling al twee jaar later voor Gatz. Intussen wil de minister met de sector bekijken of eigenaars van een oud toestel naar Nederlands voorbeeld een compensatie kunnen krijgen bij aankoop van een nieuwe radio.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234